Splatit úvěr nebo hypotéku bude jednodušší

19.07.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Spotřebitelé zřejmě budou moci splatit dluhy z úvěrů vesměs kdykoliv, omezí se také sankce za pozdní splátky. Výrazně se uvolní podmínky pro mimořádné splátky hypoték. Předloha schválená Senátem nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Úvěr by měl podle návrhu zákona věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dostane už zaplacené úroky zpět. Jistinu pak splatí podle svých možností.

Spory u smluv ze spotřebitelských úvěrů navíc budou podle doprovodné normy, kterou senátoři rovněž schválili, rozhodovat výhradně soudy. Nebude tedy možné jejich řešení u rozhodců, čili arbitrážemi.

Konec poplatkům za předčasné splacení

Při dřívějším splacení dluhu bude mít poskytovatel právo pouze na takzvané účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasnou úhradou objektivně vzniknou. V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

V případě prodlení splátek bude moci poskytovatel celkově naúčtovat podle předlohy penále a smluvní pokuty jen do 50 procent z výše úvěru, nejvýše však 200.000 korun. Zákon bude ohledně smluvních pokut platit i zpětně.

Mimořádná splátka čtvrtiny hypotéky bez sankcí

Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy budou moci lidé zdarma splatit až čtvrtinu hypotéky. Za to si nyní banky účtují často vysoké poplatky. Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy.

Lidé navíc budou moci lidé splatit jednorázově hypotéku při prodeji nemovitosti. Operaci by mohli provést nejdříve po dvou letech trvání úvěrové smlouvy. Náhrada nákladů by činila procento z předčasně splacené částky, nejvýše však 50.000 korun.

Vyšší nároky na poskytovatele úvěrů

Předloha zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli - nyní jde o více než 60.000 lidí. Poskytovatelé budou muset například mít základní kapitál aspoň 20 milionů korun. Předloha taky klade vyšší nároky na odbornost zprostředkovatelů a nebankovních poskytovatelů úvěrů.

Dohled České národní banky

Úvěrové firmy bude místo České obchodní inspekce kontrolovat Česká národní banka, jež taky bude vydávat licence. Centrální banka se bude zabývat i nelegálním poskytováním úvěrů. Firmám a jednotlivcům by za takový prohřešek hrozila až dvacetimilionová pokuta. Podle neziskových organizací, které pomáhají zadluženým lidem, to postihne hlavně lichvářské společnosti. Zákon u takových úvěrových smluv také uvádí, že nepožívají právní ochrany a věřitel by měl nárok jen na jistinu bez úroku a sankcí. Norma taky zruší odměny za nalezení nových pracovníků do distribuční sítě poskytovatelů úvěrů.

Zákon zpochybňuje asociace věřitelů, podle níž pádům lidí do dluhových pastí nezabrání. Asociace také soudí, že norma povede ke zdražení úvěrových služeb.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY