7 let klesajících sazeb. Dosednou úroky hypoték v prosinci na dno?

08.11.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Sazby hypoték klesají s menšími přestávkami 7 let v řadě. Nyní přichází okamžik, který může vývoj zvrátit. Jak to aktuálně vypadá s úrokovými sazbami hypoték? Blíží se cenové dno a co tomu nasvědčuje?

Vývoj hypotečních sazeb dlouhodobě sledujeme prostřednictvím systematického monitoringu nabídkových sazeb jednotlivých bank. Kromě aktivních cenových změn, kdy se snaží některou z hypoték cenově zatraktivnit, dochází v nabídkách bank v poslední době také změnám technického typu související s přenastavováním pásem LTV*, které plyne z regulace LTV ze strany České národní banky. V uplynulém měsíci jsme zaznamenali cenové změny u hypoték Raiffeisenbank, mBank, Expobank a Oberbank, přičemž v případě prvních tří bank se jednalo o snížení. Oberbank sazby naopak zvýšila.

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Výsledkem je pokles titulního indexu GOFI 70 (měří sazby hypoték poskytovaných v pásmu LTV 0 – 70 %), který v říjnu korigoval svou hodnotu o 3 setiny procentního bodu z 1,88 % na 1,85 %. Oproti loňskému roku jsou dnes 70% hypotéky o 29 bazických bodů úrokově levnější, což v měsíční splátce u 2milionové hypotéky s 20letou splatností dělá rozdíl 275 Kč.


Čtěte také:
Splatit úvěr nebo hypotéku bude jednodušší
Hypotéky jsou v ČR rekordně levné, v okolních zemích jsou sazby i nižší
100% hypotéky končí. ČNB je zakáže

K mírnému poklesu došlo i v dalších sledovaných kategoriích hypoték jak s fixní (GOFI 85 a GOFI 100**), tak variabilní sazbou. Index GOFI 70 VAR v říjnu klesl na 2,09 %. I nadále však zůstávají floatové hypotéky v průměru výrazně dražší, než úvěry s fixní sazbou. Přitom není to tak dlouho, kdy variabilní sazby byly o několik desetin procentního bodu pod fixními sazbami. V roce 2014 však došlo k obratu, fixní sazby výrazně zlevnily a od té doby rozdíl v neprospěch variabilních sazbách s menšími přestávkami spíše narůstá.

Blíží se úrokové dno?

V posledních dvou měsících vidíme na trhu obrat a v prosinci očekáváme dosažení úrokového dna (měřeno úrokovými indexy nabídkových sazeb) a postupné změně struktury cenové nabídky. Podle našeho názoru v nadcházejících měsících zdraží úvěry na dlouhé fixace nad 5 let, které se nyní prodávají pod cenou.

Sazby jsou nyní na rekordních minimech a v příštím roce se očekává jejich nárůst. Klienti dlouhodobé fixace poptávají a pozitivní odezvu nacházejí i na straně nabídky. Banky s ohledem na blížící se platnost zákona o spotřebitelském úvěru, který částečně zvolní podmínky předčasného splacení úvěru, chtějí klienty s co nejdelší fixací a tím pádem tento typ sazeb cenově zvýhodňují. Druhým důležitým faktorem, který indikuje brzký cenový obrat, je vývoj křivky ceny peněz na mezibankovním trhu. Pěti- a víceleté swapy v říjnu výrazně rostou, čímž bankám zdražují peníze na vstupu a pokud na trhu nedojde k obratu, tak se tento faktor projeví s odstupem i v cenách hypoték.

„Podle našeho názoru dojde na konci roku minimálně k zastavení poklesu úrokových sazeb hypoték a u některých typů pravděpodobně dojde i ke zdražení. Cenový nárůst očekáváme u hypoték s fixací nad 5 let a u úvěrů s vyšším LTV,“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.


*LTV (loan-to-value ratio) poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a částkou úvěru
** ČNB doporučila bankám zastavit poskytování hypoték s LTV nad 95 %. Přesto 2 banky v tomto pásmu hypotéky nabízejí, proto tento segment i nadále monitorujeme

Zdroj: GOLEM FINANCE, banky, www.hypoindex.cz

Autor článku

Luboš Svačina  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY