Prodej aut v EU v roce 2016: elektromobilů se prodalo celkem o 18,9 % více

04.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Automobilový trh je jedním z nejdůležitějších sektorů ekonomiky EU, vytváří zhruba 4 % HDP, zaměstnává až 12 miliónů obyvatel a je na něj navázáno velké množství dalších odvětví. Víte, jak se trh s osobními automobily vyvíjel v roce 2016? Která značka se prodávala nejvíce, kolik se celkem prodalo elektricky nabíjených automobilů a v které zemi prodej osobních automobilů v minulém roce nejvíc rostl?

Na evropských trzích se prodává stále více osobních aut, více osobních aut se v Evropě i vyrábí a také se jich více dováží ze zahraničí. Navíc tohoto výrazného růstu dosahuje automobilový průmysl nepřetržitě už tři roky. Přičemž dle agentury Reuters v roce 2014 prodej osobních aut stagnoval a před tím čtyři roky nepřetržitě klesal. Pokud se podíváme do světa, tak prodej osobních automobilů rostl v roce 2016 také například v Číně (o 11,7 %) nebo v Thajsku (12,2 %). Naopak automobilový prodej celkem výrazně klesal v meziročním srovnání v Rusku (-9,2 %) a v Brazílii (-16,9 %), zatímco v USA nebo v Japonsku prodej nových osobních aut víceméně stagnoval.

Jak moc evropský automobilový trh rostl?

V roce 2016 se meziročně prodej aut v EU zvýšil o 5,8 %. Mezi největší automobilové trhy v EU patří tradičně Německo, Velká Británie, Francie, Itálie a Španělsko. Evropská unie je také významným exportérem nových osobních aut. V roce 2016 v prvních devíti měsících bylo exportováno na světové trhy zhruba 4 miliony osobních aut, dovezeno ze zahraničí bylo 2 mil osobních aut. To tvoří přebytek platební bilance 2 mil osobních aut nebo také zhruba 65 miliard euro. Nejvíce aut se dováží z Turecka a Japonska, zatímco nejvíce se jich vyváží do USA a Turecka.

3 fakta o automobilovém průmyslu v EU:

  • Celkově automobilový průmysl vytváří zhruba 4 % HDP Evropské unie.
  • Ve výrobě a v navázaných službách auta zaměstnávají asi 12 miliónů obyvatel EU.
  • Výrobci automobilů patří mezi největší soukromé investory do vědy a výzkumu v EU.

Kde se v EU prodává nejvíce aut?

Nejvíce aut se v Evropě prodává v Německu. V roce 2016 od ledna do září německé úřady zaregistrovaly zhruba 2,5 miliónů registrací nových osobních automobilů, to byla asi pětina všech registrací v Evropské unii. Mezi nejrychleji rostoucí trhy pak dále patřilo Španělsko (nárůst o 11 %) a Itálie (růst o 15,8 %).

Kde se naopak v EU prodává aut stále méně?

V EU jsou ale i země, kde se prodeji nových aut minulý rok moc nedařilo. Prodej nových osobních automobilů tak klesá například v Nizozemsku (meziroční pokles byl v listopadu 2016 o 20 %) a také v Bulharsku (pokles o 7,1 %).

Kolik se prodává aut s alternativním pohonem?

Spolu s růstem automobilového trhu roste i poptávka po autech s alternativním pohonem, jako jsou hybridní nebo elektricky nabíjené automobily nebo auta na plyn a bioplyn. Navíc prodej především elektricky nabíjených a hybridních automobilů roste výrazně dynamicky, meziroční nárůst v letech 2015/2016 byl v EU téměř 19 % u elektricky nabíjených automobilů a přes 27 % u hybridních automobilů.


Čtěte také:


Kde se prodává nejvíce elektricky nabíjených aut?

Velmocí aut s alternativním pohonem je docela určitě Norsko, kde se od ledna do září 2016 prodalo celkem 33 386 elektricky nabíjených aut, což představuje meziroční nárůst 34,2 %. Norsko ale není členem Evropské unie, takže jak jsou na tom státy EU? V EU se prodalo celkem 105 241 elektricky nabíjených aut, což představuje meziroční nárůst o 18,9 %. Mezi státy, kde se prodává nejvíce elektrických aut, pak patří Velká Británie, Francie a Německo.

Která značka a který model jsou nejúspěšnější?

Nejprodávanější značkou osobních automobilů je na evropském trhu tradičně Volkswagen, v EU je zhruba každé desáté prodané nové osobní auto této značky. Mezi nejoblíbenější modely pak patří Volkswagen Golf nebo Polo. Jak jsou na tom ostatní značky? Renault velmi úspěšně zvyšuje podíl nejen na francouzském trhu, ale i v celé EU. Meziroční nárůst prodejů v listopadu 2016 byl téměř 20%, nejprodávanějších modelem byl Renault Clio. Svůj tržní podíl na trhu EU zvyšuje celkem výrazně také například BMW, Seat nebo Suzuki. Škoda v listopadu 2016 měla zhruba 4,6% podíl na trhu a byla desátá nejprodávanější na trhu EU. Víte, jak se v EU prodává vaše auto?

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU