Dědek a Mora podle ekonomů neznamenají změnu v politice ČNB

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Noví členové bankovní rady České národní banky Oldřich Dědek a Marek Mora nebudou znamenat podstatnou změnu pro případný konec devizových intervencí a měnovou politiku České národní banky. Shodují se na tom ekonomové oslovení dnes ČTK. Nelze tak podle nich čekat, že by mezi členy rady vzrostl tlak na prodloužení intervencí. Konec intervencí zpravidla analytici odhadují kolem druhého čtvrtletí letošního roku. Prezident Miloš Zeman jmenuje nové členy 31. ledna. V sedmičlenné radě nahradí Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala.

V případě Dědka ekonomové oceňují jeho odbornost o dřívější zkušenosti z bankovní rady. Dědek byl viceguvernérem ČNB od února 1999 do února 2005. Zároveň upozorňují, že byl k zavedení intervencí skeptický.

V případě Mory ekonomové uvádějí, že bude zřejmě sledovat linii guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který mohl mít vliv na jeho jmenování. Mora byl totiž jeho poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu mezi zářím a 2002 a dubnem 2003.

\"Noví členové bankovní rady ČNB by neměli z pohledu načasování konce kurzového závazku znamenat podstatnou změnu,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. \"Očekáváme, že i dnes oznámení noví členové bankovní rady ČNB budou sledovat současnou měnovou politiku ČNB. Tedy na trvání tvrdého kurzového závazku do konce první čtvrtletí letošního roku se nic nemění,\" uvedl i ekonom Komerční banky David Kocourek.

I podle hlavního ekonom společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy lze od nových členů očekávat, že intervenční režim ČNB budou vnímat spíše jako zděděnou záležitost. Neměli by tak mít problém s případným ukončením intervence kdykoli po 31. březnu.

\"Zatímco názory Marka Mory na otázky intervenční politiky příliš známy nejsou, Oldřich Dědek je dle svých minulých vyjádřeních spíše skeptický a nebude tak dle našeho názoru podporovat její další prodlužování,\" uvedl Seidler. Noví příchozí by podle něj neměli mít zájem intervenční politiku dále odkládat, jelikož i díky tomu by se stávali za případné problémy spojené s odloženým exitem více zodpovědní.

Podle Kocourka v případě Dědka do bankovní rady nastupuje umírněná holubice. \"Svědčí o tom hlasování Oldřicha Dědka během jeho prvního působení v ČNB ve srovnání s kolegy. Do této pozice ho také pasují i jeho poslední mediální prohlášení ohledně kurzového závazku. V minulosti se totiž nechal slyšet, že by s jeho zaváděním váhal,\" uvedl Kocourek.

Dědek je zároveň podle Kovandy v současné době v rámci tuzemské ekonomické obce zřejmě nejpřesvědčenější příznivec přijetí eura v ČR. \"Není to žádná ´neřízená střela´, ale zkušený profesionál,\" uvedl.

V případě Mory uvedl Kocourek, že pravděpodobně bude sledovat linii guvernéra Rusnoka, který mohl mít vliv na jeho jmenování. \"Marek Mora byl totiž jeho poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu mezi zářím a 2002 a dubnem 2003,\" uvedl.

Moru pak lze i podle Kovandy vnímat jako člověka, jehož si do bankovní rady prosadil Rusnok. \"V zákulisních kruzích má pověst poměrně liberálního ekonoma, který je zároveň stoupencem evropské integrace, byť rok od roku kritičtějším,\" uvedl.

\"Do bankovní rady míří profesionální ekonomové, což je jistě dobře. Zároveň zůstává bankovní rada apolitická, což je také dobře. Vzhledem k nastavení systému jmenování bankovní rady, který považuji za chybně nastavený, jsme měli štěstí a dosud dopadl výběr členů rady většinou dobře. Jen škoda, že volba nepadla na některého z ekonomů, kteří jsou skutečně odborníci na měnovou politiku,\" uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Dědka a Moru označil na twitteru za dobrou volbu také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK