Vláda projedná žádost SAP Mimoň o více peněz na ekologické škody

27.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Společnost SAP Mimoň žádá vládu o navýšení peněz na odstranění starých ekologických škod o 22,6 milionu korun na 373,6 milionu korun. Důvodem je postupná změna sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z pěti na 21 procent. Žádost projedná v pondělí vláda. Firma ale nesouhlasí s požadavkem ministerstva financí, aby se zavázala, že již nebude z žádných jiných důvodů než kvůli zvýšení nebo snížení sazeb DPH požadovat další peníze. MF proto navrhuje vládě, aby žádost neschválila. Dokument má ČTK k dispozici.

Jednatel firmy Radko Skůček ČTK řekl, že tento postup může vést až k insolvenci firmy. Firma má roční zisk kolem jednoho milionu korun a sanační práce, které ještě nejsou ukončené, nyní musí platit ze svého. MF jí totiž odmítá proplácet faktury. Nyní je k dokončení sanací, které trvají přes 18 let, podle Skůčka třeba 60 až 120 milionů korun.

Samotný materiál pro vládu přiznává, že garance 351 milionů korun z ekologické smlouvy je vyčerpána, ale stará ekologická zátěž v daném území přetrvává. SAP Mimoň již v roce 2015 požádala vládu o zvýšení garancí, a to o zhruba 236 milionů korun. To vláda zamítla. Následně firma požádala právě o navýšení garance o DPH za 22,6 milionu korun.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský ovšem ČTK řekl, že dříve si firmy, které škody měly odstranit, samy v soutěži určily podmínky sanace a stát jim vyhověl. Dnes podle něj stát soutěží a určuje postup sanace. \"Můj postoj je tedy takový, že pokud si někdo vyčerpal garanci, tak je to jeho problém,\" uvedl. I samotný materiál na vládu uvádí, že \"vyčerpání garance při přetrvávající existenci staré ekologické zátěže samo o sobě nezakládá automaticky nárok na navýšení garance\".

Závodský připustil, že postup státu může být soudně napadnutelný. \"Na druhou stranu my máme ten náš názor konzistentní a jestli bude právní situace jiná, tak ji budeme respektovat. Nicméně to nepředpokládáme,\" uvedl.

Skůček dále ČTK řekl, že od roku 2015 tak firma zajišťuje sanační práce v minimálním rozsahu. Firmu to stálo zhruba čtyři miliony. Peníze odmítá MF proplácet a firma je nárokuje u soudu. \"Stát má peněz dost a přesto neplní smlouvy o odstranění starých ekologických škod. Nás v podstatě nutí k tomu, abychom platili garance, které nám nepatří,\" řekl Skůček. Tento přístup podle něj může firmu poslat do insolvence.

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského června 153,4 miliardy korun. Vyčerpáno bylo 51,1 miliardy korun. Od roku 1991 do konce loňského roku ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 175,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK