Přechod k jinému mobilnímu operátorovi bude rychlejší

06.02.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Novela zákona o elektronických komunikacích umožní spotřebitelům rychlejší přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Přechod by nově se vším všudy neměl trvat déle než deset dní. Přenést si číslo k jinému operátorovi je v Česku možné od roku 2006. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu převedli lidé například v roce 2015 v tuzemské mobilní síti více než půl milionu čísel.

"Operátoři někdy nastavovali smluvní podmínky takové, že výpovědní doba, než mohl zákazník přejít k jinému operátorovi, byla někdy poměrně dlouhá. Podle asociace ochrany spotřebitelů to někdy bylo až 40 dnů. V návrhu zákona se nastavuje maximální možná lhůta, do kdy se musí celý přechod provést," upřesnil ředitel odboru elektronických komunikací ministerstva průmyslu a obchodu Luděk Schneider.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že ministerstvo předloží vládě návrh zákona do 15. února. Kromě úpravy ohledně převodu mobilního čísla podle něj materiál řeší mimo jiné také přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2.

Dnes je v ČR podle dostupných údajů přes 14 milionů aktivních mobilních čísel, tedy na každého občana připadá více než jedno. Část z karet ale slouží pro různá technická zařízení, jako jsou například poplašná zařízení nebo třeba dálková ovládání garáží. Vedle tří mobilních operátorů pak v Česku funguje více než stovka virtuálních operátorů.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU