Inflace vzrostla na 2,2 %. Přestane ČNB oslabovat korunu?

10.02.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady České národní banky, takže může znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu letošního druhého čtvrtletí. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. ČNB podmiňovala ukončení režimu kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocentního cíle.

"Inflace na začátku roku zrychlila ještě o něco více, než analytici očekávali, a vyhoupla se dvě desetiny procentního bodu nad dvouprocentní inflační cíl ČNB," uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Za růstem stojí nízká statistická základna cen pohonných hmot a potravin z loňského roku i růst jádrových cen. ČNB v únorové prognóze čekala cenový růst v lednu o 1,9 procenta. "Vyšší inflace potvrzuje náš předpoklad, že ČNB zruší kurzový závazek již ve druhém čtvrtletí roku. Vyšší inflace může přilákat příliv spekulativního kapitálu a donutit tak centrální banku k dalším intervencím," dodal.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský upozornil na to, že inflace opět posunula své maximum za dobu intervenčního režimu proti koruně. Vyšší meziroční inflace na začátku roku byla naposledy před pěti lety, kdy dosahovala 3,5 procenta. Rozsah jejího zvýšení byl ovšem v lednu menší než v posledních měsících loňského roku. Největší vliv na zrychlení inflace měly ceny pohonných hmot, u nichž meziroční změna poskočila do dvouciferného přírůstku. Zrychlení růstu cen u restaurací vypovídá o dodatečných efektech zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Mírné překvapení přinesly ceny elektřiny a plynu, které se proti očekávání zvýšily, podotkl.

Lednový růst cen potvrzuje podle Adély Körtvelyové z auditorské sítě BDO skutečnost, že ČR je stále jedním z nejrychleji hospodářsky rostoucích států EU. Rychlejší růst cen bude podle ní letos pokračovat, a to především v souvislosti s očekávaným růstem mezd a zavedením EET.

Inflace bude v následujících měsících stále více přestřelovat dvouprocentní cíl centrální banky, odhadl analytik ING Bank Jakub Seidler. Rostoucí inflační tlaky tak budou motivovat ČNB k dřívějšímu ukončení kurzového závazku, a to zkraje druhého čtvrtletí.

Moment ukončení kurzového závazku se jasně přibližuje, doplnila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Ukončení závazku ale podle ní nebude znamenat konec intervencí. Čím déle bude kurzový závazek protahován, tím delší bude období rozkolísanosti. Tlak na mzdy na trhu práce bude pokračovat a pokud centrální banka bude s 'exitem' otálet, mohou se objevit i výraznější mzdově inflační tlaky, poznamenala.

Analytik skupiny Roklen Michal Šoltés připomněl verbální intervence členů bankovní rady. "Jednoduše řečeno, analytici jsou přesvědčeni o brzkém ukončení intervencí a přesvědčování o odkládání exitu ze strany ČNB nezní důvěryhodně," podotkl.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU