Ředitelství silnic má archeology pro průzkum pod stavbou D11

13.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo v soutěži specialisty na archeologické prozkoumání území pod plánovanou stavbou dálnice D11 ze Hradce králové do Smiřic. Práce za 432 milionů korun by měly být zahájeny do konce března a potrvají zhruba rok. ČTK to řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Stavět by se ale mohlo začít dříve. ŘSD počítá s tím, že v místech, kde průzkum neobjeví žádné cenné nálezy, se začne s výstavbou letos v září.

Obří zakázku, která nemá v soutěžích na archeologický průzkum podle Studeckého obdoby, rozdělilo ŘSD do deseti částí. Předpokládanou hodnotu prací 444 milionů korun stanovil Archeologický ústav Akademie věd. Cena je takto vysoká proto, že plánovaná dálnice prochází podél toku Labe, což je archeologicky velmi významná oblast, dodal mluvčí.

Soutěže v jednotlivých oblastech vyhrálo podle formuláře ve Věstníku veřejných zakázek Archeologické centrum Olomouc spolu s královéhradeckou univerzitou buď ve spolupráci se stavební firmou Eurovia, případně s královéhradeckou stavební společností Sovis CZ.

Archeologický průzkum před novostavbou každé liniové stavby vyžaduje zákon o státní památkové péči. Územím s archeologickými nálezy je přitom celé území státu kromě míst vytěžených či jinak prokazatelně znehodnocených.

Dostavba dálnice D11 od Hradce Králové na polské hranice má zásadní význam pro ekonomický rozvoj regionu. Dálnice D11 ve směru od Prahy zatím končí před Hradcem Králové a motoristé z ní sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či přes provizorní sjezd u Libišan. Poslední chybějící úsek před Hradcem Králové se začal stavět v roce 2014. Úsek by měl být hotový letos v létě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK