Obrat výrobce prádla Pleas loni opět převýšil 1,1 miliardy korun

29.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havlíčkův Brod 29. března (ČTK) - Obrat největšího tuzemského výrobce prádla Pleas v Havlíčkově Brodě se minulý rok zvýšil o 30 milionů na 1,183 miliardy korun. Podnik vykázal po zdanění hospodářský výsledek 84,5 milionu korun. Výsledky společnosti byly v posledních dvou letech hodně podobné, napomohl tomu stabilní kurz české koruny vůči euru, řekl dnes ČTK ekonomický ředitel Petr Nobst. Do zahraničí Pleas dodává 95 procent své produkce.

\"Stabilní kurz obecně zklidnil prostředí exportérů,\" uvedl Nobst. Pleas je součástí skupiny Schiesser a díky zahraničnímu vlastníku už má zajištěny dodávky na celý letošek, dlouhodobě má ale rovněž domluvené ceny zboží. Kvůli avizovanému letošnímu ukončení devizových intervencí Českou národní bankou podnik chystá opatření umožňující snížit dopady očekávaných výkyvů kurzu koruny na jeho hospodaření, včetně zajištění kurzu u bank.

Pleas zaměstnává 730 lidí, podobně jako před rokem. Stejně jako jiné podniky shání obtížně pracovníky do výroby. Na profesi šičky žádná škola nepřipravuje a podnik musí nově příchozí zaučovat. Podle Nobsta jsou jejich počty limitujícím faktorem objemu výroby. Podnikání v Česku podle něj škodí i neúměrný tlak na růst mezd v průmyslu. Průměrný hrubý měsíční plat v Pleasu minulý rok činil 18.500 korun.

Výrobní závod má Pleas kromě Havlíčkova Brodu také v Polné. Vloni jejich pracovnice ušily v součtu 14,99 milionu kusů prádla. Pod značkou Schiesser směřovalo prádlo převážně do Německa, zbývající díl byl určen pro domácí trh, na němž se podnik prezentuje značkou Pleas. \"U nás se ještě pořád líbí něco jiného, jak ve střihu, tak v barvách,\" podotkl Nobst.

Havlíčkobrodský podnik je podle ředitele ve střední Evropě výjimečný tím, že úplet, z něhož šije denní, noční a sportovní prádlo, také plete a barví. Loňská produkce úpletu činila 1800 tun. Nové módní kolekce zavádí Pleas do výroby dvakrát ročně, zjara a na podzim. Teď už vzoruje kolekce na rok 2018.

Skupina Schiesser patří od roku 2012 izraelskému výrobci prádla Delta Galil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK