Syndrom nemocných domů (5)

13.03.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


O syndromu nemocných domů slýcháme často při zmínkách třeba o velkých místnostech, kde pracuje řada zaměstnanců – open space office. Ale nemocné mohou být i staré a malebné chaloupky.

Lidé, kterým hodně záleží na atmosféře místa a nechtějí také příliš zasahovat rázu krajiny, města nebo vesnice, vyhledávají starší stavby. Ale ani u nich není zaručeno, že jim v nich bude bezvadně. I tyto domky a chalupy totiž mohly být postaveny, často spíš dostavěny „vylepšeny“, z nezdravých materiálů, nebo leží na místech, kde se vyskytuje radon.

Radon

O radonu už jsme se dříve zmínili. Není cítit ani vidět, je to plyn, v tomto případě bohužel radioaktivní. Lidé bydlící v nových budovách by jím trpět neměli, protože novostavby mají proti radonu izolaci. Ale staré stavby izolovány nejsou a radon do nich vniká z podloží. Na našem území je průměrné střední riziko výskytu radonu, tedy ne malé.

Pokud stavíte nový dům, měli byste oddělit část, ve které bydlíte od podzemí izolací proti vodě. Ta by měla také sloužit jako izolace proti radonu. V tomto případě byste měli dát na radu projektanta, ing. Google má sice hodně rad, ale některé nejsou příliš spolehlivé.

Starý dům se málokdy podaří dokonale vzduchově utěsnit. V těchto případech je hlavním způsobem, jak se radonu zbavit, větrání. Musíte větrat prostor pod podlahou v přízemí. Pomoci vám mohou větrací tunely nebo jímky. Jestliže máte dům celý podsklepený, měli byste větrat i sklep.

Zdravotně radon zvyšuje riziko rakoviny plic. Je možné si objednat bezplatné radonové měření na stránkách www.radonovyprogram.cz.

SBS = syndrom nemocných domů

(foto: Shutterstock)

Škvára

V druhé polovině minulého století se u nás hodně stavělo a dostavovalo z tvárnic, které se vyráběly ze škváry a betonu. Typickým socialistickým vylepšením byly tyto tvárnice „vytuněné“ popílkem z tepelných elektráren. Ve většině případů to bylo v pořádku, ale občas byl přídavek radioaktivní. V 90. letech se uskutečnilo měření u těchto domů a radioaktivita se týkala jen asi 2 % posuzovaných domů.

Kdo má ve svém domku tyto pomníčky bývalého režimu obohacené radioaktivitou, je možné, že se ze stěn uvolňuje. Radioaktivita a rakovina k sobě mají velmi blízko, doporučuje se hodně větrat. Můžete si opět nechat změřit objemové množství radonu a gama záření ze stěn. Dělá to například Ústav pro jadernou bezpečnost www.sujb.cz .

Azbest

Azbestová krytina je ještě vidět, jsou to vlněné (nebo čtvercové) pláty na střechách, z azbestu se také dříve vyráběly trubky. Byl považován za ideální materiál, protože byl pevný a nehořlavý.

Azbest je nebezpečný hlavně při manipulaci, když je v klidu, neškodí. Když se ale například rozbijí, do vzduchu se uvolňují mikroskopická vlákna azbestu. Jestliže nejste vybaveni ústní rouškou, můžete je vdechnout. Tak se dostanou do plic, kde zůstanou. Mohou způsobit dýchací potíže, a pokud je jich mnoho, pak také nemoc azbestózu i rakovinu plic. Azbest tedy škodí hlavně lidem ve stavebních firmách, kteří střechy sundávají a rozbíjí. Zde samozřejmě hrozí nebezpečí i lide v okolí, protože vlákna se mohou rozlétnout.

Azbestocement, jak se říká materiálu, ze kterého je krytina a další azbestové produkty vyrobeny, je stabilní materiál. Střešní krytina se proto opravdu jen málokdy začne sama rozpadat a uvolňovat nebezpečná vlákna. Je třeba být opatrný při výměně tohoto materiálu, zvláště pokud je rozbíjen na drobnější kusy. Azbestové kusy by měly být vlhčeny, co nejdříve zabaleny a odvezeny.


Syndrom nemocných domů:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ