Kombinace hypotéky a životního pojištění: Ano či ne?

08.03.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypotéku lze splácet klasicky anuitě, nebo zvolit některou z kombinací hypotéky s jiným finančním produktem. Jednou z možností je i varianta kombinace s životním pojištěním. Jak vlastně funguje a za jakých podmínek je výhodná?

Financovat vlastní bydlení lze různými způsoby. Primárně jsou na financování bydlení určeny dva finanční produkty - hypotéka a stavební spoření. Oba produkty lze použít standartním způsobem, nebo je kombinovat, a to vzájemně mezi sebou, nebo s ostatními finančními produkty. Jednou z nějčastějších je kombinace hypotéky s životním pojištěním, kterou lze ušetřit nemalou sumu peněz. Kromě toho se s ní pojí i další výhody. Pojďme se na ni tedy podívat podrobněji.

Jak kombinace IŽP s hypotékou funguje?

Princip je na první pohled jednoduchý. Kromě hypotéky si klient založí i životní pojištění, kam spoří peníze. V průběhu splácení hypotéky pak bance splácí jen úroky a nesplácí tedy jistinu. V životním pojištění se peníze průběžně zhodnocují a na konci splatnosti hypotéky je tato pomocí naspořených a zhodnocených prostředků splacena. Banky v současnosti nabízejí především kombinaci hypotéky s kapitálovým životním pojištěním, ale lze se už na trhu setkat i s kombinací s investičním životním pojištěním.

Výhody kombinace:

  • Klient je po celou dobu splácení hypotéky pojištěn
  • Větší daňová úspora – výše hypotéky se postupně nesnižuje a tudíž na úrocích zaplatí klient bance více a více si i může odečíst na daních. Navíc při splnění podmínek si klient může od základu daně odečíst i zaplacené pojistné.
  • Při vysokých výnosech klient po skončení splácení hypotéky dostane od pojišťovny peníze navíc.
  • U některých bank je hypoteční úvěr úročen nižší úrokovou sazbou, pokud má klient životní pojištění

Nevýhody kombinace:

  • Větší finanční zatížení rozpočtu domácnosti – po dobu splácení hypotéky platí klient jednak úroky bance a také měsíční příspěvky na životní pojištění. Díky tomu je celková měsíční splátka často vyšší než u anuitního splácení hypotéky.
  • K pojištění po dobu splácení lze využít i rizikové životní pojištění – jako výhodu jsme uvedli, že je klient po celou dobu splácení pojištěn, k tomu lze však využít i podstatně levnější rizikové životní pojištění.
  • Výnosy u kapitálového životního pojištění jsou v současnosti jen na úrovni 3 až 4 %, u investičního životního pojištění lze dosáhnout i podstatně vyššího zhodnocení, ovšem samozřejmě i s vyšší mírou rizika

Je kombinace životního pojištění výhodná či ne?

Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď, vždy totiž záleží na konkrétních podmínkách jako je výše příjmu klienta, výše a doba splatnost hypotéky či výše zhodnocení a typ životního pojištění. Nicméně obecně lze říci, že se za současných výnosů, kterých kapitálové životní pojištění dosahuje (3 až 4 % p.a.) je jeho kombinace s hypotékou nevýhodná.

Jiná je situace u investičního životního pojištění, které dosahuje zhodnocení vyššího. U této kombinace je ovšem i vyšší míra rizika, protože u investičního životního pojištění zpravidla nebývá na rozdíl od kapitálového garantováno minimální zhodnocení. Tento produkt u nás v současné době nabízejí dvě banky – Volksbank a především Raiffeisenbank. V tabulce níže se můžete přesvědčit za jakých podmínek je kombinace hypotéky s  životním pojištěním výhodná. Při výpočtu jsme vycházeli z modelového příkladu:

  • Klient – muž, 29 let příjem 20.000 Kč hrubého (průměrná mzda)
  • Hypotéka - 1.200.000 Kč plus vlastní zdroje 300.000 Kč, úroková sazba 4,40 % p.a. (hypoindex 12/06)
  • Ve výpočtu jsme zohlednili jak daňové úspory, tak i rozdíl ve výši měsíční splátky, která je u hypotéky nižší (ten klient může, ale samozřejmě i nemusí nějakým způsobem investovat)

Tabulka: Srovnání kombinace životního pojištění s hypotékou versus anuitě splácená hypotéka (znaménko mínus znamená, že je výhodnější anuitě splácená hypotéka, znaménko plus naopak, že je výhodnější kombinace)

Výše zhodnocení životního pojištění Splatnost hypotéky 20 let Splatnost hypotéky 30 let
3 % p.a. - 511.209 Kč - 476.558 Kč
4 % p.a. - 351.804 Kč - 169.493 Kč
5 % p.a. - 172.185 Kč + 202. 551 Kč
6 % p.a. + 30.570 Kč + 654.508 Kč
7 % p.a. + 259.252 Kč + 1.204.312 Kč

Závěr:
Jak už vyplývá z tabulky, čím vyšší je míra zhodnocení u životního pojištění a čím je delší doba splatnosti hypotéky, tím je kombinace obou produktů výhodnější. Pokud v současnosti o kombinaci hypotéky s kapitálovým životním pojištěním uvažujete, pak vězte že výhodná není, spíše naopak. To ovšem neplatí o kombinaci hypotéky s investičním životním pojištěním, kterou lze při výnosu od 6% p.a. určitě doporučit.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ