Na finančních portálech otevřeno nonstop

09.03.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uvažujete o některém z široké nabídky finančních produktů a nemáte čas ani nervy na běhání po různých institucích? Naštěstí největší pavučina světa zvaná internet už pronikla i do oblasti financí. K podpisu smlouvy již není třeba osobní návštěvy, internet udělá vše potřebné rychle a jednoduše.

Téma týdne: Malý průvodce internetem

Nevhodná otevírací doba, spousta lidí, fronty. Kdo by to neznal. Pro vyřízení běžných záležitostí jste nuceni odcházet dřív z práce, v závažnějších případech abyste si vzali den volna. Díky internetovému bankovnictví můžete bez návštěvy banky snadno a hravě ovládat svůj bankovní účet, k nahlášení škodné události pojišťovně postačí pouze vyplnit příslušný formulář na webových stránkách pojišťovací instituce.


Úspora času je nezanedbatelná

A nejen to. Ani uzavření finančních produktů už nevyžaduje osobní návštěvu a běhání na pobočky. Ať už se tedy rozhodnete pro stavební spoření, penzijní připojištění nebo některý z pojišťovacích či investičních produktů, internet umožňuje sjednat smlouvu z pohodlí vašeho domova či kanceláře. Výhody takto uzavřených smluv jsou zřejmé, úspora času i peněz je v mnohých případech nezanedbatelná.

Využít můžete buďto přímo webových stránek konkrétních institucí, anebo zavítat na stránky některého z nezávislých finančních portálů, které se nespecifikují pouze na jednu finanční oblast, ale jejich zaměření je širší. V jejich nabídkách tak můžete najít spořící, investiční nebo pojišťovací produkty, stačí navštívit jejich Prodejní on-line centra. Pojďme se obecně podívat na jejich nabídky.


Co všechno lze on-line uzavřít?

Odpověď na to, které finanční produkty tedy lze prostřednictvím portálů uzavřít, je poněkud komplikovanější. Každý má svou nabídku, každý má své vlastní partnery. Přesto lze obecně říci, že o vhodnosti využití on-line služeb rozhoduje několik kritérií, a to životnost produktu, jeho složitost a především šikovnost a flexibilita finančního portálu. Z tohoto pohledu můžeme finanční produkty rozdělit do tří základních skupin.

  • produkty s krátkou dobou životnosti, tj. takové, které sjednáváme opakovaně, jako například cestovní pojištění, povinné ručení nebo pojištění odpovědnosti. Finanční portály mají ve své nabídce zpravidla produkty několika pojišťoven, stačí vybrat tu správnou, vyplnit návrh smlouvy a provést úhradu pojistného. Poté, co se finanční prostředky objeví na účtu pojišťovny, je klientovi zaslán originál smlouvy a případně další dokumenty. Rozhodující pro platnost smlouvy je v tomto případě den přijetí vaší platby.
  • produkty, jejichž uzavření probíhá přes formuláře tzv. korespondenční formou. Ani v tomto případě malá náročnost na vstupní data nevyžaduje osobní schůzku s poradcem nebo pracovníkem finanční instituce. Po elektronickém vyplnění formuláře je na vaši korespondenční adresu zaslána papírová smlouva. Tento ratifikovaný písemný návrh smlouvy musíte podepsaný odeslat zpět odesilateli. Od příslušné finanční instituce následně obdržíte akceptaci smlouvy. Klasickým příkladem jsou například stavební spoření nebo penzijní připojištění. Konkrétně u těchto produktů některé finanční portály nenabízejí pouze uzavírání nových smluv, ale také možnost pozměnit již platné smlouvy. Vše, co k tomu stačí, je vyplnit změnový formulář.
  • produkty s dlouhou dobou životnosti, jako například kapitálové životní či majetkové pojistky nebo investiční produkty. U těchto komplikovanějších produktů je díky jejich variabilitě a široké škále parametrů vyžadováno individuální řešení a přístup ke klientovi, navíc k jejich uzavření je někdy zapotřebí vyplnit dodatečnou dokumentaci (např. zdravotní dotazník). Přesto je můžete najít v nabídce finančních portálů. Jejich uzavírání však neprobíhá on-line, ale prostřednictvím kontaktního formuláře. Po vyplnění základních údajů (jméno, adresa, e-mail, telefon) je zájemce během několika dnů kontaktován pověřenou osobou – poradcem, který mu vysvětlí a pomůže orientovat se v záplavě finančních produktů, popřípadě nabídne vhodný produkt.
Výhody uzavírání smluv prostřednictvím internetu jsou zřejmé. Naplno se projeví zejména u prvních dvou výše uvedených skupin. Nemusíte nikam chodit a smlouvu můžete uzavřít v kteroukoliv denní či noční hodinu bez ohledu na otvírací dobu nebo polední přestávky. Tyto produkty nejsou nikterak náročné na vstupní informace a nepotřebují celou řadu dokumentů, potvrzení ani složité vyplňování. Navíc finanční portály zpravidla nabízejí klientům, kteří se rozhodnou uzavřít některý z produktů on-line, různé bonusy ve formě prémií, slev a dárků.

 

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ