Přehled dávek státní sociální podpory

12.03.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Od nového roku se platí nový systém dávek sociální péče. Některé původní dávky byly zrušeny, jiné byly nahrazeny novými. O jaké dávky lze v rámci státní sociální podpory požádat? Kdo a v jaké výši má na ně nárok?

Téma týdne: Pomoc od státu v novém

Začátkem letošního roku nabyly účinnosti nové zákony upravující poskytování sociálních služeb a systém dávek sociální péče. Nová legislativa by měla přinést větší transparentnost sociálního systému, ten původní se totiž vyznačoval značnou nepřehledností. Dnes se podíváme na jeden z pilířů státní sociální podpory, konkrétně na dávky státní sociální podpory, tak jak je uvádí instituce nejpovolanější – Ministerstvo práce a sociálních věcí.

  • Přídavek na dítě
    základní dlouhodobá dávka poskytovaná rodinám s dětmi. Nárok na přídavek mají rodiny s příjmem do čtyřnásobku částky svého životního minima a jeho výše závisí na příjmu rodiny.

Nezaopatřené dítě má nárok na přídavek Výše přídavku vyjádřená násobkem částky životního minima dítěte Příjem rodiny vyjádřený násobkem částky životního minima
ve zvýšené výměře 0,36 do 1,5
v základní výměře 0,31 nad 1,5 do 2,4
ve snížené výměře 0,16 nad 2,4 do 4,0

Zdroj: www.mpsv.cz

  • Rodičovský příspěvek
    nárok na něj má rodič, po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě do 4 let věku nebo do 7 let, je-li dítě dlouhodobě zdravotně postižené. Rodičovský příspěvek náleží ve výši odpovídající 40 % průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře, od 1. ledna 2007 je to 7582 Kč měsíčně.
  • Sociální příplatek
    cílem této dávky je pomáhat rodinám s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním jejich potřeb. Nárok na sociální příplatek je vázán na péči o nezaopatřené dítě a na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v předchozím kalendářním čtvrtletí musí být nižší než 2,20násobek životního minima rodiny. Se zvyšujícím se příjmem rodiny se příplatek postupně snižuje.
  • Příspěvek na bydlení
    touto dávkou stát přispívá na náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy, bez ohledu na to, zda jde o byt obecní, družstevní, v soukromém vlastnictví nebo bydlení ve vlastním domě. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník či nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.
  • Příspěvek na školní pomůcky
    jde o jednorázovou dávku (tzv. pastelkovné), která je určena ke krytí mimořádných výdajů rodin s dětmi, které začínají plnit povinnou školní docházku. Výše příspěvku na školní pomůcky činí 1000 Kč.
  • Porodné
    jednorázový příspěvek matce na náklady související s narozením dítěte. Nárok na porodné má rovněž osoba, která převzala dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů.
  • Pohřebné
    pevná částka ve výši 5000 Kč je vyplacena osobě, která vypravila pohřeb jiné osobě, která měla ke dni úmrtí v ČR trvalý pobyt, nebo pokud byl pohřeb vypraven v ČR.
  • Dávky pěstounské péče
    příspěvek na potřeby spojené s péčí o dítě, o které se rodiče nemohou nebo nechtějí starat a které je svěřené do pěstounské péče.
  • Příspěvek na úhradu potřeb dítěte
    nárok na dávku má dítě svěřené do pěstounské péče a po jejím skončení (po 18. roce věku) nejdéle do 26 let, zůstane-li dítě nezaopatřené a ve společné domácnosti s bývalým pěstounem. Výše příspěvku na úhradu potřeb dítěte činí 2,3 násobek životního minima dítěte, v případě zdravotního postižení se příspěvek zvyšuje.
  • Odměna pěstouna
    výše odměny činí od 1. ledna 2007 součin částky životního minima jednotlivce a koeficientu 1,0 za každé svěřené dítě.
  • Příspěvek pří převzetí dítěte
    výše příspěvku je 4,45násobek částky životního minima dítěte. Jeho účelem je přispět na nákup potřebných věcí pro dítě, přicházející do náhradní rodinné péče.
  • Příspěvek na zakoupení motorového vozidla
    náleží pěstounovi, který má v pěstounské péči nejméně čtyři děti. Podmínkou nároku dále je, že vozidlo nesmí pěstoun používat pro výdělečnou činnost. Příspěvek je poskytován ve výši 70 % pořizovací ceny vozidla, resp. ceny opravy vozidla, nejvýše však 100.000 Kč.

Podávání žádostí o dávky

Žádosti o poskytování výše uvedených dávek se podávají na tiskopisech předepsaných MPSV a vyřizují je kontaktní místa příslušných úřadů práce (v Praze úřady městských částí) podle místa trvalého pobytu osoby, která má na dávku nárok, tj. oprávněné osoby.

Nárok na dávky má občan, pokud on a s ním posuzovaní členové domácnosti mají trvalý pobyt na území České republiky. U cizince se za trvalý pobyt na území České republiky považuje pobyt po uplynutí 365 dní ode dne hlášení k pobytu. Do této doby se nezapočítává období, kdy je osoba žadatelem o azyl.
Nárok na výplatu dávek zaniká uplynutím 3 měsíců ode dne, za který dávky náleží. U dávek jednorázových zaniká nárok uplynutím 1 roku ode dne, za který dávka náleží


 Zdroj informací: www.mpsv.cz

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA