S platební kartou na věčné časy

26.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Počet vydaných platebních karet se neustále zvyšuje. Stejně tak i počet jejich držitelů. Tento malý kus plastu se stal nedílnou součástí našeho života. Víte ale, jak to všechno začalo? A jaká je situace dnes? Podívejme se krátce do historie i na současnost platebních karet.

Téma týdne: Plastové peníze

První obdobu platebních karet začala už v roce 1914 vydávat americká telefonní a telegrafní společnost Western Union Telegraph Company. Ta byla vyrobena z plechu a umožňovala svým stálým zákazníkům telefonovat a posílat telegramy bez okamžitého placení. Zákazník obdržel na konci měsíce soupis telefonátů a telegramů (obdobu faktury), jejich jednotlivé ceny a celkový součet, který jednorázově zaplatil šekem nebo příkazem z banky. Společnost se tímto snažila udržet si dobré zákazníky a přimět je k častějšímu používání svých služeb s možností bezhotovostního placení.


Průkopníkem Diners Club

Významným milníkem v historii platebních karet se stal rok 1950, kdy vznikla první univerzálně použitelná platební karta. Na svědomí ji měla společnost Diners Club. Právě slovíčko Diners určovalo její primární cíl. Byla totiž určena zákazníkům pro bezhotovostní placení v restauracích. Později se její platnost rozšířila i na hotely, restaurace a obchody, které s klubem uzavřely smlouvu. Přijímaly ji i některé americké letecké společnosti.

                    

Obr: První karta Diners Club z roku 1950 a karta vydaná Živnostenskou bankou v roce 1988


Odvážné pokusy

Pravou "bankovní" platební kartu, tak jak ji známe v dnešní podobě, vydala The Franklin National Bank z New Yorku v roce 1951. Karta byla vydávána zdarma důvěryhodným klientům, obchodníci platili bance poplatek za provedené platby. Klienti museli provedené nákupy uhradit do 30, 60 nebo 90 dnů. Jelikož však bylo vydávání karet dosti nákladné a nepřinášelo očekávaný zisk brzy jejich vydávání zastavila.

Další banka, která se pro vydávání odhodlala, byla Bank of America v roce 1958. Karty byly vyrobeny z plastu, což umožňovalo placení pomocí mechanických snímačů – imprinterů. Tato banka svůj úspěšný projekt v roce 1966 zpřístupnila i ostatním americkým bankám a jedné anglické bance. Platební karty se dostaly i na evropský kontinent.


Platební karta (Payment card)

- jeden z elektronických platebních nástrojů sloužící k bezhotovostní úhradě zboží a služeb nebo výběru hotovosti.
Do Čech i Slovenska se značným zpožděním

Na český, resp. československý trh přišly platební karty až mnohem později. První platební karta na našem území byla vydána v roce 1988 Živnostenskou bankou jako dispoziční karta k tuzexovému účtu. A od poloviny roku 1989 vydávala Česká státní spořitelna svým klientům ke sporožirovým účtům karty k výběru z bankomatů. Ovšem moderní historie platebních karet se začala psát až v roce 1992.


Roste počet i použití

V poslední době prošel trh platebních karet dosti bouřlivým vývojem. Zatímco v roce 1990 bylo v oběhu zhruba 10.000 plastových exemplárů, dnes vlastní platební kartu, ať už debetní či kreditní zhruba tři čtvrtiny obyvatel ČR. Dynamicky však roste nejen počet platebních karet, ale i jejich používání i počet bankomatů. Před šesti lety mohl člověk narazit na 1909 bankomatů, nyní může vybírat z více jak 3000 přístrojů.

Graf: Počet vydaných platebních karet v posledních 10 letech

karty.gif

Zdroj: www.bankovnikarty.cz

Platební kartyPokud vás zajímá, jaké jsou druhy a technologie platebních karet, jejich použití, s nimi spojené poplatky nebo jak řešit případné problémy s platební kartou, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ