Cestovní pojištění v kartě

30.03.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


S platebními i kreditními kartami jako by se roztrhl pytel. Banky a nejen ony je nabízejí téměř komukoli. Mnohdy i zdarma. Tak proč toho nevyužít a kartu si nepořídit? Vždyť karty již neslouží jen k výběru hotovosti u bankomatů či placení v obchodě, ale umí toho mnohem více.

Téma týdne: Plastové peníze

I když banky většinou nabízí nějakou tu kartu k účtu zdarma, poplatkům spojeným s kartami se asi nevyhneme. Také pokud se nespokojíme s touto kartou „zadarmo“ a budeme si chtít vybrat nějakou jinou, tak budeme muset zaplatit poplatek za vydání. Základním poplatkem u karet je tzv. roční poplatek za kartu. Ten se týká, jak debetních tak i kreditních karet. Výše tohoto poplatku je závislá na kvalitě karty, například poplatek až v řádu několika tisíc bude u karet označených „Gold“. Naopak u běžnějších karet se roční poplatek pohybuje v řádu stokorun. U kreditních karet je poplatek často závislý i na výši úvěrového limitu a stejně tak se poplatky pohybují od stokorun až po tisíce ročně.

Dalším poplatkem, který se váže ke kartám, je poplatek za vývěr hotovosti v bankomatech. O těchto poplatcích i jejich výši se můžete dočíst v článku Neplaťte hotovostí. Ušetříte na poplatcích! Pokud chcete ušetřit na poplatcích raději plaťte kartou přímo obchodníkům než abyste si vybírali hotovost v bankomatech a platili hotově.


Služby ke kartám

Karty vám mohou otevřít i cestu k mnoha službám. U kreditních karet to sice není přímo služba, ale určitě každého potěší, pokud v rámci kreditní karty má tzv. bezúročné období. Pokud v sobě karta bezúročné období má, většinou se toto období pohybuje od 45 do 55 dnů.Kreditní kartou můžete nakupovat zboží nebo služby na úvěr. K zúčtování dochází až po určité bankou stanovené době. Úvěr se čerpá prostřednictvím revolvingového (opakujícího se) úvěrového limitu, který se obnovuje automaticky po splacení dlužné částky. Banky stanovují minimální výši splátky úvěru (obvykle 5 - 10 % z dlužné částky) a úvěrový limit (podle bonity klienta).
Pokud v tomto období úvěr splatíte, neplatíte žádné úroky z vypůjčené částky.

Další zajímavou službou jsou například tzv. dodatkové karty. Některé typy úvěrových karet umožňují vydat k jednomu úvěrovému limitu jednu až několik karet, které mohou být využity např. pro rodinné příslušníky. Pokud je k jednomu úvěrovému limitu vystaveno více karet, úvěr se splácí jednou splátkou a klientovi je zasílán  společný výpis za všechny karty k úvěrovému limitu.


Pojištění v kartě

Většina bank nabízí u mezinárodních platebních karet  nějakou formu cestovního pojištění, jehož rozsah většinou závisí na vydané platební kartě. Obecně se dá říci, že čím  je karta lepší a tedy i dražší obsahuje v sobě cestovní pojištění pro držitele karty. Jedná se především o různé výše limitů, které se např. u pojištění léčebných výloh mohou lišit i v řádu milionů korun. Vyšší limity a také většinou pojištění držitele karty v ceně v sobě zahrnují ty nejluxusnější a také nejdražší karty, většinou s přívlastkem Gold nebo Platinum. Levnější karty  v sobě cestovní pojištění nemusí zahrnovat. Cestoní pojištění ke kartám poskytují  pojišťovny, se kterými se banky na této spolupráci domluví. Pokud není cestovní pojištění poskytováno automaticky má klient má možnost si pojištění sjednat a zvolit si různý rozsah pojištění.


Cestovní pojištění v platební kartě

Pojištění ke kartám jsou poskytována různým způsobem. Některé banky poskytují pro některé karty pojištění automaticky v ceně karty, u některých je třeba si pojištění sjednat. Pojistné se  platí ročně a většinou pojištění platí  po dobu platnosti karty, tzn. že si nesjednáváte pojištění při každém výjezdu do zahraničí, ale okamžikem překročení hranic jste pojištěni. Toto pojištění je tedy určeno pro neomezený počet výjezdů za hranice. Jediným omezením je maximální doba, kterou můžete v zahraničí pobývat. Tato doba se pohybuje od 45 až do 180 dní. Kromě pojištění držitele karty si lze většinou dodatečně připojistit také vaše nejbližší tzv. rodinným pojištěním, kdy v rámci vaší karty jsou pojištěni i váš partner a děti.
Podle typu karty je pojištění nabízeno v různé kvalitě. I u karet lze v rámci cestovního pojištění sjednat pojištění léčebných výloh v zahraničí, v případě dražších karet je potom nabízeno rozšířené cestovní pojištění o pojištění  úrazové, odpovědnosti za škodu, ztráty a poškození zavazadel, storna zájezdu atd.  Dá se tedy říci, že cestovní pojištění nabízení s kartami se svým rozsahem může vyrovnat klasickému cestovnímu pojištění. Stejně jako u běžně sjednaného pojištění i zde byste měli obdržet číslo na asistenční službu, která vám v případě nouze zařídí vše potřebné.


Ke kartám jsou nabízeny i další služby jako jsou slevové programy u partnerských firem či bonusové programy.
 
Platební karta tedy není jen nástrojem pro placení, ale může v sobě zahrnovat i další služby, které v současné uspěchané době jistě oceníte. Někdy stačí si ji jen vzít sebou a získáte tak i na dovolené jistotu, že v případě potřeby nezůstanete bez pomoci.

 

Platební kartyPokud vás zajímá, jaké jsou druhy a technologie platebních karet, jejich použití, s nimi spojené poplatky nebo jak řešit případné problémy s platební kartou, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ