Trendem je pořizovat ojetá auta

02.04.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Při pořízení automobilu je potřeba se rozhodnout, zda se při výběru zaměřit na nová či na ojetá vozidla. Za nové auto sice zaplatíte podstatně více, avšak odpadne vám zařizování všech potřebných formalit, jako je zajištění leasingu, sjednání povinného ručení či havarijního pojištění nebo registrace vozidla.

Téma týdne: Bez auta ani krok

Ještě před výběrem značky automobilu, stanovením maximální ceny či určením způsobu financování je potřeba se rozhodnout, zda si koupit vozidlo nové či ojeté. Při koupi nového vozidla se cena oproti ojetému automobilu pohybuje podstatně výše, ale na druhou stranu za vás značkový prodejce provede všechny formality týkající se například zajištění leasingu, sjednání povinného ručení či registrace vozidla. Pokud byste však chtěli při koupi vozidla výrazně ušetřit, pak vám rozhodně doporučujeme se při výběru zaměřit na ojeté automobily. Mějte však vždy na paměti, že při koupi ojetého vozidla je oproti novému razantně zvýšeno riziko závady motoru či jiných částí vozidla, riziko nákupu kradeného vozidla, možnost uvedení nepravdivých údajů v dokladech ojetých aut či nutnost vyřídit si všechny potřebné formality bez pomoci prodejce.


Kam zajít

Pokud jste se rozhodli pořídit si vůz nový a preferujete bezpečný nákup, pak rozhodně navštivte autosalon některého ze značkových prodejců. Ten vám totiž na základě pravidelného provádění důkladných prohlídek může u každého z nabízených automobilů zaručit nejvyšší kvalitu. Nevýhodou při koupi nového vozu u značkového prodejce je však oproti bazarům znatelně vyšší pořizovací cena. Dalším místem, kde je možné také koupit automobil, jsou bazary. Jejich největší předností je především úspora finančních prostředků při nákupu vozidla díky rapidně nižší ceně. Nevýhodou bazarů je však u nabízených automobilů razantně vyšší riziko vzniku závady či riziko, že má vozidlo falešné doklady a ve skutečnosti je vedeno jako odcizené. Mezi nejnebezpečnější způsoby pořízení auta patří například nákup přes inzerát. Zde vám pro částečnou eliminaci rizik rozhodně doporučujeme nechat si předběžně vybraný automobil zkontrolovat nějakým nezávislým odborníkem a dát si pozor například na čísla motoru a karoserie či na originální klíčky.


Registrace automobilu

Při nákupu ojetého vozidla vám doporučujeme si ověřit, zda jsou všechny důležité součásti automobilu (motor, nápravy či převodovka) plně funkční, zda údaje v technickém průkazu odpovídají skutečnému stavu či zda není auto vedeno jako odcizené.Aby mohl majitel své vozidlo provozovat na území České republiky, musí je nejdříve přihlásit k registraci na předepsaném tiskopisu u příslušného obecního úřadu (magistrátu), v jehož územním obvodu má majitel adresu nebo místo podnikání. Do registru silničních vozidel je však možné zapsat pouze vozidlo, které má platný technický průkaz, na které je sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a pokud byla při pořízení nového automobilu z jiného členského státu Evropské unie zaplacena daň z přidané hodnoty. Přihláška k registraci vozidla musí obsahovat údaje o druhu a kategorii vozidla, značku (obchodní název určený výrobcem), typ vozidla, obchodní označení, číslo technického průkazu vozidla a číslo schválení technické způsobilosti vozidla, údaje o vlastníkovi vozidla popř. údaje o provozovateli vozidla, není-li vlastník současně provozovatelem vozidla.


Doklady k předložení

K přihlášce vozidla k registraci musí žadatel přiložit technický průkaz vozidla, doklad o technické prohlídce (jedná-li se vozidlo, které již bylo provozováno), souhlas vlastníka k zaregistrování vozidla na jiného provozovatele, protokol o evidenční kontrole vozidla (nejedná-li se o nové vozidlo), doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, doklad o zástavním právu váznoucím na vozidle (bylo-li zřízeno), doklad o povolení k pobytu nebo o udělení azylu na území České republiky (není-li provozovatel vozidla státním občanem České republiky) či potvrzení o zaplacení daně z přidané hodnoty v případě pořízení nového dopravního prostředku z jiného členského státu Evropské unie. Při registraci žadatel také (podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích) uhradí správní poplatek.

 

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR
 

Bez auta ani krokPokud vás zajímá, zda je výhodnější pořídit si automobil nový či ojetý, jakými způsoby je možné koupi vozidla financovat, jak vůz pojistit, jaké pokuty hrozí nezodpovědným řidičům či jak auto prodat, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY