Co je dobré vědět o pojištění vozidel ...

03.04.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pořízení auta je klíčovým rozhodnutím, které znamená důležitý zásah do  rodinného rozpočtu. Je však třeba pamatovat i na další náklady s pořízením související. Nezanedbatelnou výdajovou položkou bezpochyby tvoří pojištění. Ať už to zákonné, nebo dobrovolné.

Téma týdne: Bez auta ani krok

Automobil se pro mnohé stal nedílnou součástí života, bez něhož se jen stěží obejdou. Ať už uvažujete o novém či ojetém vozu, při jeho nákupu je třeba počítat s nemalými náklady. A to nejen na pořízení, ale i na jeho provoz. Nejen benzín, údržba a servis stojí tisíce korun. Nemalé výdaje si však vyžádá i pojištění automobilu.


Ručení vs. havarijní pojištění

Povinné ručení a havarijní pojištění. Dva produkty, které má ve své nabídce nejedna tuzemská pojišťovna. Zatímco první z nich musí uzavřít každý, kdo chce vyjet se svým vozidlem na tuzemské komunikace, havarijní pojištění je zcela dobrovolné. A co vlastně kryjí? Z povinného ručení jsou hrazeny pouze škody na majetku či zdraví, které způsobíte třetí osobě, havarijní pojištění chrání vaše vozidlo před škodou, kterou jste si neúmyslně způsobil sám nebo tak učinil někdo jiný. Standardně lze automobil havarijně pojistit proti následujícím rizikům:

  • Živelní události - požár, výbuch, úder blesku, krupobití, povodeň, záplava, vichřice, aj.
  • Havárie – neúmyslné poškození nebo zničení vozidla
  • Odcizení – krádež nebo loupež

V rámci havarijního pojištění lze sjednat i různá připojištění, jako např. úrazové pojištění dopravovaných osob, pojištění zavazadel nebo pojištění čelního skla.


Kolik zaplatíte? Záleží na mnoha okolnostech

Přestože havarijní pojištění bývá (alespoň u osobních vozidel) podstatně dražší než povinné ručení, společným znakem u těchto produktů jsou faktory, které výši pojistného ovlivňují. V obou případech totiž platí, že na konečnou cenu má vliv:

  • kubatura , tj. objem motoru
  • stáří vozidla - čím je vozidlo starší, tím je pojistné nižší (zatímco u havarijního pojištění se na výši pojistného podepíše každý rok, pro nižší sazbu povinného ručení musí mít vozidlo odslouženo více než 10 let, aby pojišťovna promítla jeho stáří do ceny).
  • bezeškodný průběh, resp. nehodovost - jak u povinného ručení, tak i u havarijního pojištění platí, že pokud jezdíte bez nehod, získáte každý rok bonus z pojistného, zpravidla 5 % za každých 12 měsíců.

To však nejsou jedinné faktory ovlivňující výši pojistného. Do konečné ceny promluví také limity pojistného plnění, místo bydliště pojistníka, jeho věk, povolání nebo u havarijního pojištění úroveň zabezpečení vozidla nebo případná výše spoluúčasti.

Zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (§ 3 odst. 6)
Při sjednávání výše pojistného v pojistné smlouvě je pojistitel povinen zohlednit předcházející škodný průběh pojištění odpovědnosti pojistníka, a to slevou na pojistném v případě bezeškodného průběhu pojištění nebo přirážkou k pojistnému v případě výplaty pojistného plnění z pojištění odpovědnosti.


Jezdit zodpovědně a bez nehod se vyplatí

Bezeškodný průběh je jeden z opomíjených, ale o to důležitějších faktorů, jelikož může rodinnému rozpočtu ušetřit tisíce korun. Celkové náklady si vzorný účastník silničního provozu může snížit až na polovinu. Po tuto dobu nemusíte být registrováni u jedné pojišťovny. Přechodem ke konkurenci totiž nárok na bonus neztrácíte, stačí jeho existenci věrohodně doložit.

Naprostým opakem bonusu je tzv. malus, který naopak může cenu pojistného výrazně zvýšit (v některých případech může být až dvojnásobně dražší).

 

Bez auta ani krokPokud vás zajímá, zda je výhodnější pořídit si automobil nový či ojetý, jakými způsoby je možné koupi vozidla financovat, jak vůz pojistit, jaké pokuty hrozí nezodpovědným řidičům či jak auto prodat, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.

 


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ