Kde získat při prodeji automobilu nejvíce

06.04.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Rozhodli jste se váš milovaný automobil prodat a přemýšlíte, kde byste za něj mohli obdržet nejvíce peněz? Nebo váš automobil již dosloužil a vy nevíte, jak zajistit ekologickou likvidaci a následné odhlášení auta z registru silničních vozidel?

Téma týdne: Bez auta ani krok

Pokud jste se rozhodli váš automobil prodat, v první řadě si musíte ujasnit, zda chcete peníze obdržet později až po odkoupení vašeho vozidla jiným kupcem nebo ihned při předání vozidla. V prvním případě můžete své vozidlo umístit do některého z autobazarů nebo vložit inzerát na některý z internetových serverů zabývající se prodejem a nákupem vozidel. Ve druhém případě, kde potřebujete získat peníze již v okamžiku předání vozu, je možné si váš automobil v některém z autobazarů nechat vykoupit za hotové. Zde je ovšem potřeba dobře zvážit, zda se vám opravdu vyplatí získat sice ihned, ale znatelně menší částku peněz.


Likvidace autovraku

Autovrakem je podle zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích každé úplné nebo neúplné motorové vozidlo, které bylo určeno k provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí a stalo se odpadem.V případě, že automobil nesplňuje technické parametry pro získání platného osvědčení o technické způsobilosti a už není možné tyto závady opravit, stává se autovrakem. Pokud se tak stane, má poslední vlastník automobilu (a obec v případě nemožnosti zjistit vlastníka vozidla) na základě zákona o odpadech (§ 37 zákona č. 185/2001 Sb.) povinnost zajistit ekologickou likvidaci autovraku. Pakliže tuto povinnost majitel vozidla nesplní, musí tak za něj učinit obec a náklady následně požadovat po majiteli automobilu. Ještě před předáním vozidla k likvidaci má vlastník podle zákona o odpadech povinnost umístit automobil pouze na místě, kde není možné poškodit či ohrozit životní prostředí ani narušit estetický vzhled daného místa. Likvidaci vozidla mohou podle zákona o odpadech provádět pouze specializované společnosti, které od příslušného úřadu získají k provádění likvidace automobilů povolení.

 
Odhlášení automobilu

Na základě zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (§ 13 zákona č. 56/2001 Sb.) může být automobil vyřazen z registru silničních vozidel dvěma způsoby. V prvním případě o vyřazení silničního motorového vozidla rozhodne okresní úřad. Je to však možné jen ve třech situacích, a to když má vozidla technické závady ohrožující bezpečnost provozu (či životní prostředí), pro které nebylo vozidlu stanicí technické kontroly vydáno platné osvědčení o technické způsobilosti, když vozidlo zaniklo nebo když u automobilu zaniklo pojištění odpovědnosti a ve lhůtě do sedmi dnů od zániku pojištění odpovědnosti nebyla uzavřena nová smlouva o pojištění odpovědnosti vozidla. Ve druhém případě může být automobil vyřazen z registru silničních vozidel na žádost vlastníka vozidla. Vlastník automobilu však podle zákona musí s žádostí o vyřazení vozidla z registru předložit i doklad o provedení likvidace automobilu a do sedmi dnů od podání žádosti odevzdat okresnímu úřadu osvědčení o registraci vozidla, odevzdat tabulku s přidělenou registrační značkou a předložit technický průkaz vozidla k vyznačení záznamu o vyřazení vozu z registru.

 

Zdroj: Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech; Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích 
  

Bez auta ani krokPokud vás zajímá, zda je výhodnější pořídit si automobil nový či ojetý, jakými způsoby je možné koupi vozidla financovat, jak vůz pojistit či jak auto prodat, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY