Vládní reforma se promítne na výplatních páskách

06.04.2007 | , Finance.cz
DANĚ


V úterý 3. dubna 2007 představila vláda svou reformu v daňové a sociální oblasti. Náš server nelenil a připravil pro své čtenáře zbrusu novou mzdovou kalkulačku. Kalkulátor vypočítá rozdíl mezi čistou mzdou podle stávající legislativy a čistou mzdou při 15% rovné dani.

Představená reforma se nedotýká pouze daní, ale také sociální oblasti. 

Reforma v oblasti daní předpokládá pro všechny fyzické osoby rovnou 15% daň, která se ovšem nebude jako v současné době počítat z hrubé mzdy po odečtení odvodů na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem, ale z tzv. superhrubé mzdy, což je naopak součet hrubé mzdy a odvodu na sociální a zdravotní pojištění placené za zaměstnance zaměstnavatelem. Toto pojištění zaměstnavatel odvádí ve výši 35% hrubé mzdy zaměstnance, tedy základ pro výpočet daně se oproti současnému stavu podstatně zvýší. Výhodu by měli získat lidé s vysokými příjmy. Je stanovena  maximální hranice výše odvodů na sociální a zdravotní pojištění a to tak, že příjmy nad čtyřnásobek průměrného platu (cca 80 tisíc korun měsíčně) by měli být osvobozeny od odvodů zdravotního a sociálního pojištění.

Kompenzací za zvýšení tohoto základu, i když daň poklesla, je zvýšení slev na dani a daňového zvýhodnění na děti. Například u dětí se tato částka zvýší ze 6 000 Kč ročně na 10 440 Kč. Také sleva na poplatníka se více jak ztrojnásobí, ze současných 7 200 Kč ročně na 24 840 Kč. Zvýšení dalších poskytovaných slev na dani, které navrhuje reforma je uvedena v následující tabulce.

 

Tabulka: Slevy na dani 

/>
Sleva na Před změnami
(2007)
Po změnách
(2008)
- poplatníka
 (důchodce)
7 200 Kč
0 Kč
24 840 Kč
24 840 Kč
- druhého z manželů bez příjmů 4 200 Kč 24 840 Kč
- poživatele částečného invalidního důchodu 1 500 Kč 2 520 Kč
- poživatele plného invalidního důchodu 3 000 Kč 5 040 Kč
- držitele průkazu ZTP/P  9 600 Kč 16 140 Kč
- studujícího 2 400 Kč 4 020 Kč
Daňové zvýhodnění na dítě 6 000 Kč 10 440 Kč

Zdroj: materiál Reforma veřejných financí 2007 - 2010

Pokud by tato reforma byla schválena, měla by mimo jiné vliv také na výpočet a výši čisté mzdy. Pro všechny, které zajímá jak se reforma projeví na jejich výplatní pásce, jsme připravili reformní kalkulátor, který nejen vypočte výši čisté mzdy po reformě, ale ukáže vám i rozdíl mezi reformní a současnou mzdou, tzn. budete na první pohled vědět, zda je pro vás reforma výhodná či nikoli. Kalkulátor je pro vás připraven v sekci Daně a mzda, v souvisejících odkazech s názvem Čistá mzda pro reformách.

 

Změna daní se nemá týkat jen daně z příjmu fyzických osob, ale polepšit by si měly i právnické osoby, kterým by daň z příjmů měla klesnout od roku 2010 na 19%.

Další podstatně méně příjemnou změnou je zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty a to z 5 na 9 %. A jakého zboží a služeb se toto zvýšení dotkne? Jedná se především o potraviny, léky, vodné, dopravu nebo stavební práce týkající se stavby bytů.

Stejně tak by reforma díky snížené dani snížila částku, kterou si budou moci lidé s nadprůměrnými příjmy odečíst za zaplacené úroky z úvěru na bydlení.

Naopak pozitivní změny by se měly týkat majetkových daní. Reforma předpokládá, že dědickou a darovací daň by nemusela platit širší rodina a také by se mohla zrušit v horizontu několika let daň z převodu nemovitostí.

 

Toto jsou jen některé body vládní reformy, kterou tento týden představila vláda. Zatím se ovšem jedná pouze o návrh a zavedení této reformy do praxe znamená, že musí být schválena poslaneckou sněmovnou, senátem a také prezidentem, zkrátka musí projít celým legislativním procesem.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ