Moderní terorismus útočí na ekonomiku

25.04.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ekonomická provázanost dnešního světa teroristům značně nahrává. Dopady jejich útoků se dnes už totiž zdaleka neomezují jen na lokalitu kde se teroristický čin odehrál, ale ovlivňují zásadním způsobem ekonomiku daného státu i celého světa.

Téma týdne: Co všechno ovlivňuje finance

Teroristické aktivity působí po celém světě každoročně spousty škod. Kromě přímých dopadů, tedy ztrát na lidských životech a zničeného majetku, má terorismus i řadu nepřímých dopadů na ekonomiku. Ty se často projevují až s jistým odstupem po teroristické události, zato škody které napáchají dosahují obrovských částek. Růst ekonomiky ovlivňují i očekávání veřejnosti a investorů ohledně budoucnosti. Teroristé tedy dobře vědí, že politikou strachu a nejistoty mohou dosáhnout například oslabení investic do daného státu a způsobit mu tak závažné ekonomické problémy. Podívejme se tedy na nejčastější problémy, které může terorismus ekonomice přinést.

Cestovní ruch v útlumu

O tom že vliv terorismu na cestovní ruch dané země není pochyb. Dokazuje to i událost , která se stala před pár lety v Egyptě, tedy v oblíbené turistické destinaci. Bombový útok zde zničil před pár lety„pouze“ několik budov. Rok před útokem Egypt navštívilo více než osm milionů zahraničních turistů, kteří v zemi utratili sedm miliard dolarů (pro představu, jde zhruba o 175 mld. korun, což je téměř čtvrtina českého státního rozpočtu). I pro egyptskou státní pokladnu jde o velice roztomilý příspěvek, který umožní financovat řadu projektů a může zajistit bezproblémový chod některých resortů. Teroristické útoky způsobily, že tisíce turistů z celého světa na poslední chvíli zrušili plánované egyptské dovolenkové turné a rozhodli se věnovat své úspory jiné než egyptské vládě. Pokud by k útokům docházelo opakovaně a tato velice populární turistická destinace by byla vyhlášena za rizikovou, došlo by k výraznému odlivu turistů a tím i příjmů z cestovního ruchu. Egyptská ekonomika by tak dostala pořádnou ránu.

Terorismus je taktika nekonvenčního útočného činu k dosažení politického cíle pomocí útoků či případně hrozbou útoky na civilní cíl. Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí, teroru.

Pokles akcií i světových měn

Vliv terorismu na akcie i měny značně umocňuje celosvětová provázanost finančních trhů. Útoky se tak kromě cestovního ruchu negativně projevují také na evropských burzách. V paměti jistě máme bombové útoky v Londýně před dvěma lety. Bezprostředně po explozích propadla londýnská burza, s poklesem na sebe nedaly dlouho čekat ani ostatní evropské burzy včetně té pražské, které zaznamenaly několikaprocentní propad domácích akciových indexů. Bez následků se neobešly ani americké trhy a jejich ceny akcií. Znervózněli především investoři vlastnící akcie leteckých společností, cestovních kanceláří nebo pojišťovacích ústavů, kteří se začali cenných papírů rychle zbavovat.

Růst cen zlata

Exploze poslaly dolů také kursy světových měn, kdy nejvíce propadla libra, která dosáhla několikaměsíčního minima. Po ní následoval dolar a negativně ovlivněny byly i evropské měny. Podle některých ekonomů mohou teroristické útoky zahýbat i ekonomikami EU a zmírnit jejich růst. Zatímco akciové a devizové trhy padaly, růst zaznamenaly ceny některých komodit, především zlata, kdy se investoři snaží pro své investice najít bezpečnější aktiva.

Dopad pouze krátkodobý

Z dlouhodobého hlediska lze vývoj a reakci trhů vždy stěží odhadnout. Terorismus ovlivňuje finanční trhy sice poměrně výrazně, ale jen krátkodobě. Okamžitou reakci lze označit za poněkud přehnanou, neboť tyto trhy mají v podobných situacích tendenci vidět věci černěji než ve skutečnosti jsou a s odstupem několika dní či dokonce hodin se trh vrací do obvyklých kolejí. To však neplatí pro akce většího rozsahu, které mohou ovlivnit chod ekonomiky celého světa.

Mezi nejznámější teroristické organizace patří:

  • Al-Kájda – nejznámější světová teroristická organizace, včele s Usámou Bin Ládinem usiluje o zničení Západu a vytvořením celosvětové islámské republiky
  • Óm šinrikjó - japonská teroristická organiazce, která usilovala o vyvraždění japonské císařské rodiny. Roku 1995 provedla útok bojovým plynem na tokijské metro
  • Hizballáh - libanonská militantní organizace, označovaná mnohými západními médii i vládami za teroristickou. Zajišťuje část veřejných statků v Libanonu
  • Hamas - palestinská militantní organizace, odmítající uznání Izraele a používající vůči němu teroristických praktik. Na území palestinské samosprávy působí jako politická strana, buduje zde veřejné statky a zajišťuje jejich chod
  • ETA - španělská teroristická organizace, usilující o odtržení Baskicka
  • IRA - severoirská teroristická organizace, usilující o sjednocení Irska

Co všechno ovlivňuje financeExistuje mnoho faktorů, které ovlivňují finance a ekonomiky jednotlivých států. Mezi nejznámější patří počasí, nepokoje či terorismus, internacionalizace a globalizace, moderní technologie, internet či rostoucí ekonomiky. Pokud vás tato problematika zajímá, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU