Mzdu poníží odvody a daň

30.04.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Za práci náleží zaměstnanci mzda. Ve mzdovém výměru je uvedena pouze hrubá mzda. Tato částka však není to, co zaměstnanec nakonec obdrží a co tedy může utratit za zboží a služby. Víte jak se z hrubé mzdy vypočítá čistá?

Téma týdne: Mzda tajemství zbavená

Již při hledání práce se každý budoucí zaměstnanec zajímá o to, co za danou práci dostane, jaká částka se mu objeví na výplatní pásce. To na čem se zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodnou je hrubá mzda, je proto dobré vědět, jak z tohoto čísla vypočítat čistou mzdu, tedy částku, kterou lze skutečně utratit.

Informace o odpracovaných hodinách, mzdě, daních, odvodech i dalších skutečnostech  aměstnanci zjistí z výplatní pásky. Na výplatní pásce je však mnoho pojmů a ne každý přesně ví, co znamenají a jak ovlivňují konečnou výši čisté mzdy. Nejprve než se podíváme, jak se čistá mzda počítá, řekněme si, co jednotlivé pojmy znamenají:

Hrubá mzda – je částka, od které se náš výpočet bude odvíjet. Hrubá mzda se skládá z vaší základní mzdy za daný měsíc (po odečtení dnů dovolené a nemoci) a dále např. příplatků, prémií, odměn nebo náhrady za dovolenou. Tyto položky jsou každý měsíc jiné a proto i vaše hrubá mzda není každý měsíc stejná.

Sociální a zdravotní pojištění – každý zaměstnanc odvádí ze své hrubé mzdy 4,5% na zdravotní pojištění a 8% na sociální pojištění, dohromady tedy 12,5%. Také zaměstnavatele odvádí pojistné na tato pojištění a to ve výši 35% z hrubé mzdy zaměstnance.
 
Zdanitelná mzda – je částka, která vznikne z hrubé mzdy po odečtení sociálního a zdravotního pojištění. Z této částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru se vypočítává záloha na daň z příjmů a to podle této tabulky.

Slevy na dani – jsou položky, které snižují výši odváděné zálohy na daň z příjmů. Mezi slevy patří např. sleva na poplatníka, na manželku, na poživatele invalidního důchodu, držitele ZTP/P nebo na studenta. Při výpočtu čisté měsíční mzdy se počítá s jednou dvanáctinou roční výše slevy, některé slevy lze uplatnit až při ročním vyúčtování. Výše slev je uvedena pro jednotlivé případy v tabulce.

Tabulka: Slevy na dani

/> />/>
Slevy Roční Měsíční
Na poplatníka 7200 Kč 600 Kč
Částečný invalidní důchod 1500 Kč 125 Kč
Plný invalidní důchod 3000 Kč 250 Kč
Držitel průkazu ZTP/P 9600 Kč 800 Kč
Student 2400 Kč 200 Kč

  

Daňové zvýhodnění – je částka, kterou poplatník získá na vyživované dítě ve výši 6 000 Kč ročně, tj. 500 Kč měsíčně. Je-li nárok na daňové zvýhodnění vyšší než daňová povinnost, je vzniklý rozdíl daňovým bonusem.

Záloha na daň z příjmů po slevách – je záloha daně z příjmů, kterou za vás zaměstnavatel za daný měsíc odvede. Jelikož se vypočítává z částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru, většinou po ročním zúčtování je vám vrácen přeplatek zaplacené daně.

Čistá mzda  - je konečně to co si „odneseme za svou práci“. Její výši zjistíme, když od hrubé mzdy odečteme zaplacené sociální a zdravotní pojištění a zálohu na daň z příjmů po slevách.

V některých případech, ale ani čistá mzda nemusí být to, co si skutečně zaměstnanec odnese. Pokud zaměstnavatel poskytuje svým zaměstnancům stravenky na obědy, většinou polovinu nákladů nese zaměstnanec a druhou zaměstnavatel. A právě tyto náklady mohou být jednou z položek, která ještě čistou mzdu může snížit.


Příklad výpočtu:
Zaměstnanec v uplynulém měsíci neměl ani dovolenou, ani nebyl nemocen. Jeho základní mzda je tedy rovna hrubé mzdě a činní 20.000 Kč. Ze slev budeme uvažovat pouze slevu na poplatníka, tj.  600 Kč měsíčně.

Hrubá mzda: 20.000 Kč
Sociální a zdravotní pojištění: 2500 Kč
(tj. 12,5% z 20.000 Kč)
Záloha na daň: 2618 Kč (výpočet dle této tabulky)
Záloha na daň po slevách: 2018 (2618 Kč - 600 Kč sleva na dani)
Čistá mzda: 15.482 Kč  (20.000 Kč – 2500 Kč – 2018 Kč)

Z hrubé mzdy 20.000 Kč zaměstnanec obdrží k výplatě 15.482 Kč. Celkové náklady zaměstnavatele, které zaměstnavatel na tohoto zaměstnance má nejsou 20.000 Kč, ale 27.000 Kč, tj. hrubá mzda zvýšená o odvody sociálního a zdravotního pojištění zaměstnavatele.


Reforma má vše změnit

V dubnu představený návrh reformy předpokládá poněkud jiný výpočet. Daň (v návrhu se počítá s rovnou 15% daní) by se nepočítala z hrubé mzdy po odečtu odvodů na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance, ale naopak z hrubé mzdy po přičtení odvodů zdravotního a sociálního pojištění zaplacených zaměstnavatelem. Tomuto součtu reforma říká superhrubá mzda.  Tím by došlo ke zviditelnění nákladů zaměstnavatele na zaměstnance. Ty jsou nyní poněkud schovány, neboť všude se mluví pouze o hrubé mzdě a skutečné náklady zaměstnavatele tak nejsou na první pohled patrné.

TIP: Výpočet čisté mzdy je poněkud složitější, proto asi  pro většinu bude přijatelnější využít našich kalkulaček, které celý výpočet provedou. Vypočítat si můžete nejen čistou mzdu/>, ale také si srovnat, jak by se případná reforma (15% rovná daň) projevila na vaší výplatní pásce.

 

Co všechno ovlivňuje finance Odměnou za práci není jen mzda. Víte jak se z hrubé mzdy vypočítá čistá, jaké bonusy zaměstnavatelé dávají ke mzdě nebo jak se výše mzdy liší dle krajů nebo oborů? Jak výši mzdy ovlivňují odbory? Nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ