Česko usilovně pracuje na zavedení eura

14.05.2007 | , Finance.cz
EU


Při vstupu do Evropské unie se Česko zavázalo, že po splnění stanovených podmínek (maastrichtských kritérií) přijme jako svoji oficiální měnu euro. Termín zavedení eura však stanoven nebyl a tak není určeno, zda to bude v roce 2011 či 2015.

Téma týdne: ČR součástí EU

Mezi hlavní úkoly České republiky v rámci členství v Evropské unii v současné době patří především příprava na zavedení eura. Na začátku maastrichtského procesu si sice Velká Británie a Dánsko prosadili výjimku ve formě poskytnutí tzv. neúčastnické doložky (opt-out klauzule), prostřednictvím které euro přijmout nemusely. Tuto výjimku však již nové členské země včetně České republiky získat nemohou. Další a neméně důležitou prioritou Česka je také příprava na české předsednictví v Radě Evropské unie, které nás čeká v prvním pololetí roku 2009. V rámci předsednictví v Radě EU, které je vykonáváno po dobu šesti měsíců postupně všemi členy Evropské unie podle předem stanoveného pořadí, musí každá členská země na začátku předsednictví předložit Radě a Evropskému parlamentu program hlavních cílů, kterých chce v průběhu funkčního období dosáhnout. Povinností předsedající země je zajistit a řídit všechna setkání Rady Evropské unie čili vytvořit takové podmínky, aby byla práce Rady Evropské unie nejefektivnější a jednání s ostatními členskými zeměmi díky všeobecně přijatelným kompromisním návrhům vždy končila dohodou.


Jaké podmínky musí ČR splnit

Pro vstup do EMU musí Česko zajistit splnění maastrichtských kritérií. Mezi nejdůležitější patří těchto pět ekonomických podmínek. Schodek veřejných financí nesmí přesáhnout 3 % HDP. Celkový veřejný dluh nesmí překročit 60 % HDP. Udržení cenové stability a průměrná míra inflace, která po dobu jednoho roku nesmí přesáhnout o více než 1,5 % míru tří členských zemí s nejnižší inflací. Dlouhodobé úrokové sazby nesmí přesáhnout o více než 2 procentní body sazby tří zemí s nejnižší inflací. Země musí poslední dva roky dodržovat stanovené rozpětí fluktuace své měny v kurzovém mechanismu ERM II.


Jak bude euro v Česku zavedeno

Česká vláda na základě doporučení Národní koordinační skupiny pro zavedení eura rozhodla o tom, že euro bude v Česku zavedeno scénářem tzv. velkého třesku. Zvolený způsob probíhá formou jednorázového přechodu na euro. Výběr spočíval ve výběru jednoho ze třech možných scénářů zavedení eura podle právních předpisů Evropské unie. První scénář využívá přechodné období (tzv. madridský scénář), tedy v zavedení eura nejprve v bezhotovostní a až poté v hotovostní podobě. Druhý scénář se nazývá velký třesk a probíhá zavedením eura v bezhotovostní a hotovostní podobě zároveň. Poslední třetí scénář probíhá na bázi jednorázového přechodu na euro s využitím fáze postupného zrušení (tzv. Phasing-Out).


Obrázek: Schéma zavedení eura v ČR (tzv. velký třesk)


Zdroj: MF ČR

 
Termín zavedení eura

 

Při vstupu do Evropské unie se Česká republika sice zavázala po splnění maastrichtských kritérií přijmout jako svoji oficiální měnu euro, ale žádný termín zavedení eura stanoven nebyl. V současné době je nejbližší možný termín zavedení eura závislý na navržené strategii zavedení eura v ČR, na plnění maastrichtských kritérií, na připravenosti české ekonomiky na vstup do eurozóny, na institucionální připravenosti a na politickém rozhodnutí.
 

Co Česku zavedení eura přinese a co naopak vezme

Pro tak malou ekonomiku, jakou má oproti ostatním členským zemím Evropské unie Česko, v podstatě nepřipadá v úvahu nic jiného než euro zavést. Z dlouhodobého hlediska se zavedení eura příznivě projeví především v podobě ozdravení veřejných financí, v posílení image České republiky, ve zvýšení přílivu zahraničních investic, ve snížení transakčních nákladů a omezení kursových rizik pro české firmy či ve zvýšení ekonomického růstu. Čeští občané po zavedení eura zaznamenají úsporu nákladů a času zejména při cestách do zemí eurozóny či nižší náklady při přeshraničních platbách do zemí eurozóny (tzv. Jednotný prostor euro plateb (SEPA)). Na druhou stranu přijetí eura České republice krátkodobě přinese náklady spojené s úpravou informačních, účetních a statistických systémů či s úpravou legislativy. Další nevýhodou je ztráta samostatné měnové politiky, kterou však někteří odborníci díky zapojení české ekonomiky do jedné z nejstabilnějších a nejvyspělejších ekonomických oblastí (eurozóny) vidí naopak jako výhodu. Celkově by se zavedení eura mělo dlouhodobě projevovat především ve vyšším hospodářském růstu či v rychlejším zvyšování životní úrovně obyvatel České republiky.

 

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, Portál Evropské unie

ČR součástí EUČlenství v EU Česku otevřelo hranice i pracovní trhy všech členských zemí, českým firmám umožnilo získat dotace a grandy a umožní nám také přijmout euro. Na druhou stranu nám členství omezilo národní suverenitu či například zvýšilo byrokracii. Pokud vás informace o výhodách a nevýhodách členství České republiky v EU zaujaly, pak si rozhodně nenechte tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát