Víno a voda jako netradiční investiční příležitost

21.05.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Voda a víno… dvě tekutiny, které se mohou v rukách obratných obchodníků stát výhodnou investicí. Každá investice si vyžaduje určité znalosti a vědomosti o dané problematice a u investicí do vína to platí stoprocentně.

Téma týdne: Netradiční investice


Pokud hledáte oblast kam uložit volné peníze a již jste vyčerpali možnosti běžně nabízené a doporučované (stavební spoření, penzijní připojištění, hypoteční zástavní listy či investice do dluhopisů a akcií), můžete vyzkoušet něco zcela jiného.


Na vínu neproděláte

Víno jakožto nápoj bohů nemusí být jen vynikajícím společníkem při posezení s přáteli, ale může posloužit také jako dobrá investice.  Ovšem podmínkou, aby se taková investice vyplatila je splnění několika podmínek.

V prvé řadě je třeba zvážit do jakých vín investovat. Ne každé víno je vhodné k investici. K investičním záměrům se hodí jen vína od kvalitních producentů a pocházející z dobrých oblastí. Cenu vína ovlivňuje především jeho jakost, ročník, původ, dostupnost na trhu, případně i to, zda víno obdrželo nějaké ocenění. V případě investicí do vína se vyplatí kupovat kvalitu. To, že kvalita znamená vyšší cenu, většinou platí i u vína. Čím je kvalitnější víno, tím déle zraje. S postupem času pak kromě kvality roste i jeho vzácnost.  Ovšem pozor každé víno má také svou horní hranici zralosti, od které jeho kvalita spíše klesá. Právě doba ve které víno dosáhne svou nejlepší kvalitu je doba kdy je víno třeba prodat. Investice do vína je tak záležitostí  na 5-10 let.

Investice do vína sebou přináší i dodatečné náklady, kterými jsou náklady na uložení vína, ať už ve vlastních  nebo pronajatých specializovaných prostorách.  Investovat lze do vín jak tuzemských tak i zahraničních. Pokud se rozhodnete pro moravská vína lze doporučit investici do veltlínského (archivace 1 - 4 roky), sauvignonu (archivace 3 - 7 let), chardonnay (5 - 10 let), frankovky nebo rulandského červeného. Prodat archivní vína lze na aukcích, u  specializovaných obchodníků nebo v některé z vinoték.


Kolik se dá na vínu vydělat?

Podobně jako je tomu u jakékoli jiné investice, i výnos z prodeje vína je ovlivněn poptávkou a nabídkou a budoucí výnos není zaručen. Při správném výběru se  výnos může pohybovat kolem 10-15% ročně. Podle odborného magazínu Decanter činil v letech 1978 - 2000 hrubý roční výnos (tj. bez započtení inflace) indexu Bordeaux 12 %. Pokud se i přes veškerou snahu ukáže investice jako ztrátová, není nic jednoduššího než si s vínem zpříjemnit nejeden večer.


Investovat lze i do vody

Poptávka po vodě neustále roste. Není se co divit, vždyť voda je nejzákladnějším a nejpotřebnějším zdrojem. A ačkoli je více než 70% plochy zeměkoule pokryto vodou, pouhá 2,5% představují pitnou vodu (včetně ledovců).  Pouze nepatrný zlomek 0,007% všech vodních zdrojů je snadno využitelných pro lidskou potřebu. Na planetě tedy není nedostatek vody, ale je nedostatek čisté vody. Tyto základní údaje ukazují, že voda se postupně stává jednou z nejvíce ceněných tekutin a tudíž trh s vodou má obrovský růstový potenciál.


Investovat do vody lze i u nás

Investovat do vody, lze již také u nás a to pomocí jednoho z tuzemských zajištěných fondů – ČSOB Vodního bohatství 1, který obsahuje akcie společností, jež nějakým způsobem pomáhají při obnově vodních zdrojů, jejich kultivaci a zachování. Splatnost fondu je 5 let a 1 měsíc a minimální investice  je 5 tisíc Kč. Z fondu je možné vystoupit i před jeho splatností a to za poplatek  ve výši 1 procenta z aktuální hodnoty.
A jak se tato investice vyplatí? Jana Barta z ČSOB Asset Management říká: „O tom, že vodní hospodářství skrývá prostor pro zajímavou investici, svědčí i výnosy z tohoto odvětví v posledních třech letech. Byly totiž až o 10% ročně vyšší než průměrný výnos světových akci.“

2852.jpgInvestice v sobě vždy nese určité riziko. Pokud jste ochotni riziko podstoupit, přečtěte si o možnostech netradičních investic. Investovat můžete nejen do vína nebo vody, do umění nebo do drahých kovů a kamenů, ale výhodnou investicí může být v některých případech i automobil. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků!

 

/>

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE