Kina nelákají, traktory a finance ano

15.05.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Brněnské kino Scala dostalo milionovou dotaci, Zetor má našlápnuto k rekordním výsledkům, Brno má potíže s dopravou, moravští vinaři sbírají vavříny. Více o dění v jihomoravském kraji se dozvíte v našem komentáři.

Brněnští radní se rozhodli zachránit kino Scala. Přiklepli mu totiž mimořádný příspěvek 1,1 milionu korun. Dotaci kino použije na uhrazení provozní ztráty, která loni dosáhla 1,36 milionu korun. Kdyby kino peníze nedostalo, hrozil by mu podobný osud jako u ostatních brněnských kin, tedy zánik. Scala má totiž s hospodařením potíže dlouhodobě. Dodatečnou dotaci na provoz 1,1 milionu korun dostalo kino od města i v loňském roce. Scala je jedním z posledních brněnských kin, které krachu zatím odolávají. Podívejme se, jak dopadla ostatní známým brněnská kina. Z Kapitolu a Jalty se staly hudební kluby, které však zanedlouho také přestaly fungovat. Do kina Alfa se přestěhovalo HaDivadlo a z kina Mír na Hybešově ulici je nyní billiard club. Slovan v Černovicích se měl rekonstrukcí též změnit na divadlo, tento projekt se však nakonec neuskutečnil. V někdejším kině Radost na Cejlu si nyní můžete zahrát squash. Kina na předměstích zanikla takřka všechna – Beseda ve Slatině, Osvěta v Tuřanech, Hvězda v Komíně, Slavia ve Starém Lískovci, Svět v Líšni i Světozor v Židenicích. Jako jediné si uhájilo existenci kino Lucerna v Žabovřeskách a nová kinokavárna Jasmín na líšeňském sídlišti. Ve vnitřním městě zůstala jen výše zmíněná Scala a kino Art na Cihlářské. Jaké jsou důvody  tristního stavu kin v Brně? Kromě rozvoje televize, DVD a domácího kina je to především konkurence velkých multiplexů v podobě Velkého Špalíčku a Olympie.

Zatímco dříve tolik populárním brněnským kinům se příliš nedaří, oblast financí v moravské metropoli vzkvétá. Svědčí o tom i nově otevřené poradenské centrum společnosti AWD. Od svého vstupu na český trh (1. ledna 2005) jde již o šestnáctou pobočku, kterou tento největší evropský privátní finanční poradce v České republice otevřel. Centrum sídlí v Spielberk Office Centre na Holandské ulici, ve stejné lokalitě je umístěna rovněž centrála celé společnosti. V Evropě AWD poskytuje nezávislé finanční poradenství v deseti zemích. Prostřednictvím více jak 6000 poradců v téměř 500 poradenských centrech se stará o finance 1,8 milionů privátních klientů. Zdá se, že Brno kromě technologických a IT firem začíná lákat i společnosti z jiných oborů. Kromě AWD zde má svou centrálu i Volksbank, pojišťovna Triglav, obchodník s cennými papíry Cyrrus či AXA penzijní fond.

Naopak dlouholetou stálicí jihomoravského kraje je společnost Zetor. Tento největší producent traktorové techniky v rámci nových členských zemí Evropské unie vykázal za první čtvrtletí letošního roku provozní zisk ve výši 58,875 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy skupina Zetor dosáhla provozního zisku 41,373 milionů korun, se jedná o nárůst 42,3 procent. Téměř třetinový nárůst zaznamenal i počet prodaných traktorů. Tradiční výrobce zemědělské techniky tak má našlápnuto k rekordním výsledkům. Kdo by to byl řekl, že podnik, který byl ještě nedávno propastí, se dokáže takto zvednout a svými výsledky překvapit i samotné majitele, slovenský HTC holding. Je vidět, že restrukturalizace, kterou Zetor v posledních čtyřech letech prochází, přináší své ovoce.


Pochvala vínům nikoliv magistrátu

Okolí brněnského letiště se stává hlavní rozvojovou zónou jihomoravského kraje. Aby bylo možné rozvoj této pro investory atraktivní lokality koordinovat, vznikla nyní studie, která řeší například budoucí dopravní stavby a infrastrukturu. Nový dopravní uzel integrované dopravy za osmnáct milionů korun by měl být příští měsíc k dispozici i nedaleko zoologické zahrady. Doufejme, že alespoň tyto okrajové části města Brna bude mít dopravní situaci vyřešenou. Kéž by se to samé dalo říct i o centru, které jen těžko odolává každodennímu náporu tisíců vozidel. A co teprve, když se přidá nějaká ta uzavírka tunelu či prasklý vodovod, které dokáží vytvořit solidní dopravní kolaps a ještě tak zvýšit nervozitu právě projíždějících, resp. popojíždějících řidičů. Za dlouhodobé neřešení dopravní situace v centru Brna magistrát uznání řidičů rozhodně nezíská.

Pochvalu si naopak zaslouží moravští vinaři, kteří získali na mezinárodním konkurzu vína Monde Selection v Bruselu šest medailí. Nezávislý institut Monde Selection založený v roce 1961 patří k nejstarším organizacím věnujícím se hodnocení kvality zboží. V konkurenci vinařů z 15 evropských zemí se moravským vinařům podařilo ulovit pět stříbrných a jednu bronzovou medaili. Je zřejmé, že co Čech, to muzikant, co Moravák, to dobrý vinař.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU