Chyby traderů očima odborníků

29.05.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Obchodování na kapitálových, měnových či komoditních trzích si získává mezi českou veřejností na popularitě. Na co by však tradeři neměli zapomínat? A jaké jsou jejich nejčastější chyby, mylné představy a doměnky?

Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson. Dvojice světoznámých traderů, která bezpochyby patří mezi legendy burzovního obchodování. Za svou 25 letou kariéru učili již stovky a stovky traderů. Své znalosti a zkušenosti využívají i na svých seminářích, na kterých obchodují na živo své daytradingové strategie.

Díky práci se stovkami traderů, ať už začínajících či pokročilých, se jim podařilo odhalit několik druhů mylných představ a domněnek začínajících traderů. Většinou totiž dělají opakující se chyby a vyrovnávají se s překážkami obdobným způsobem. Schopnost tyto chyby překonat a vyvarovat se jich ovlivňuje velikost úspěchu, kterého v budoucnu při tradingu dosáhnou. Zatímco některé z těchto chyb jsou všeobecně známé a jsou rozsáhle popsány v existující tradingové literatuře, jiným tolik pozornosti věnováno není. Pojďme se podívat na některé mylné představy a doměnky, tak jak je vidí lidé nejpovolanější, tj. dvojice výše jmenovaných odborníků.


Podkapitalizace a nerealistická očekávání


  • Trading je snadný a každý může vydělat neuvěřitelné objemy peněz v několika dnech od počátku obchodování, a to s minimálním počátečním kapitálem.
    Ačkoliv je naprostou pravdou, že trhy nabízejí neomezený potenciál a každý jistě slyšel příběhy o traderech, kteří si na začátku půjčili pár tisíc a proměnili je v malé jmění. Ovšem realitou je, že trading vyžaduje určitý čas, přípravu a dostatečný počáteční kapitál. V tradingu, stejně jako v jakékoliv profesi, nějakou dobu trvá, než dosáhnete dostatečné profesionality. Je třeba se naučit nejprve lézt a pak teprve chodit. Budete-li ochotni věnovat několik prvních měsíců tomu, abyste se nejprve naučili základy této profese, budete mít největší šanci na budoucí úspěch.


Zaměňování marginových požadavků za kapitálovými požadavky


  • „Můj účet je příliš malý, takže si mohu „dovolit“ obchodovat pouze sójové boby a pšenici, protože jde o komoditní trhy s nízkými marginovými požadavky.“
    Začínající tradeři často mluví o minimálních marginových požadavcích, které jsou stanoveny burzami futures, jako o dostatečné výši kapitálu potřebného ke zobchodování určitého kontraktu. Podle výše marginových požadavků se také rozhodují o tom, jaký trh budou obchodovat.Skutečností je, že si nemůžete „dovolit“ obchodovat žádný trh, dokud nezaujmete postoj vítěze! Pokud to neuděláte, můžete klidně svěřit své peníze charitě a ušetřit si nepříjemnosti, protože o ně stejně přijdete!
    Marginové požadavky jsou nastaveny tak, aby ochránily integritu daného trhu, nejsou určeny k tomu, aby zajistily, že budou mít tradeři dostatečný kapitál, aby splnili své závazky, když se trh vydá proti nim. Jsou vypočítávány na základě speciálního vzorce, který zohledňuje volatilitu trhu. Obecně řečeno odpovídají přibližně 3 dennímu obchodnímu rozpětí na daném trhu. Marginové požadavky by nikdy neměly být používány k výběru trhu nebo počtu kontraktů pro zobchodování. Pokud to uděláte, opvede to k riskování příliš vysokého procenta vašeho celkového kapitálu v jednotlivých obchodech.


Víra v mechanické systémy


  • Tradingový proces lze zautomatizovat a je potřeba pouze najít systém, který funguje, a pak si budu moci klidně vyrazit na pláž s drinkem v ruce, zadat mobilním telefonem příkazy a vyzvedávat šeky.
    Pro tyto lidi se život stává neustávající honbou za „zlatým grálem“ tradingu. Mnoho probdělých nocí tráví hledáním dokonalého oscilátoru, který by jim zajistil bohatství, potí se nad výběrem co nejpřesnějšího zdroje dat, zkoumají, jaká data jsou lepší, spojitá nebo zpětně upravená, hledají nejlepší platformu pro zadávání obchodů, nejlepší grafový software, atd. Podle průzkumů jsou tito lidé tak zahlceni mechanickými a intelektuálními otázkami tradingu. Nikdy se nenaučí, jak trhy doopravdy fungují, tedy že jsou poháněny strachem a chamtivostí a emocionálním chováním davu, a že pohyb cen nelze zredukovat na matematický algoritmus.
    Tito lidé se možná pohybují na trzích už dlouho a tvrdí, že mají několikaletou zkušenost, ale ve skutečnosti se jejich zkušenosti nezvyšují, pouze neustále opakují.


Psychologicky neobchodovatelné mechanické systémy


  • I když existuje několik komerčně dostupných mechanických systémů, které mají dlouhodobě dobré ziskové výsledky, realitou je, že jsou tyto systémy "psychologicky neobchodovatelné". Často jsou realizovány velké kapitálové propady a tyto propady mohou trvat dokonce po dobu měsíců. Většina lidí není připravena se takový systém následovat i v období kapitálového propadu a většinou ho opouští u nejnižšího bodu jeho ekvitní křivky těsně před tím, než systém opět 'srovná krok s trhem' a vygeneruje nové zisky.
    U takových systémů totiž lidé podcení, jak těžké je obchodovat podle daného systému v období jeho kapitálových propadů. Když se díváte zpětně na jeho ekvitní křivku, zažíváte takový propad pouze v řádu minut. Na intelektuální hladině si sice uvědomíte, že v minulosti k významnému kapitálovému propadu došlo, ale pak se z něj systém vymanil a celý rok vykazoval zisky.
    Existuje však propastný rozdíl mezi akceptováním kapitálového propadu na intelektuální úrovni a prožitím takového propadu po dobu několika týdnů nebo dokonce měsíců na úrovni emocí, kdy se vám neustále honí hlavou, že se systémem je pravděpodobně úplný amen a nikdy už se z toho propadu nevzpamatuje.


S odstraněním mnoha z těchto i dalších chyb vám Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson pomohou na svém pražském semináři. Více na http://www.cnata.cz/index.php?odkaz=rs

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE