Využijte všechny výhody studenta a vydělávejte

01.06.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Rodiče slouží řadě studentů jako kasička plná peněz. Pokud tomu tak ale není, nezbývá studentovi, který si chce finančně přilepšit, nic jiného, než si najít práci nebo se stát živnostníkem. Pokud tak učiní, ušetří na daních více než ostatní…

Student studující vysokou školu není nijak omezen v tom, aby se  zapojil do pracovního procesu. Spíše naopak, je ještě v mnoha případech zvýhodněn.

Ať se již  student rozhodne pracovat na základě pracovní smlouvy nebo na základě živnostenského oprávnění, může stejně jako každý jiný poplatník využít slevy na dani. Každý poplatník si může ročně  odečíst 7200 Kč, student navíc ještě 2400 Kč.


Student zaměstnanec


Na studenta zaměstnance se vztahují stejné podmínky jako na každého jiného zaměstnance. Může se zaměstnavatelem uzavřít řádný pracovní poměr nebo tzv. dohody konané mimo pracovní poměr, kterými jsou:

  • dohoda o provedení práce – omezení práce na max. 100 hodin ročně pro jednoho zaměstnavatele, neodvádí se sociální ani zdravotní pojištění
  • dohoda o pracovní činnosti – práce by měla být sjednána maximálně na polovinu pracovní doby, odvádí se sociální a zdravotní pojištění.


Daně a příjmy ze závislé činnosti


Příjmy studentů v rámci brigád, pokud nepodepíší prohlášení u zaměstnavatele, se do maximální výše 5 000 Kč měsíčně,daní srážkovou daní 15 %. V tomto případě nemá student nárok na případné vrácení daně. Při příjmu nad 5000 Kč se již odvádí záloha ve  výši 20 %,  ale není zde možný odečet slevy na dani na poplatníka a na studenta.
Proto lze doporučit, pokud student pracuje, aby u zaměstnavatele prohlášení podepsal. Budou mu započítány nejen slevy, a odváděny zálohy, ale může zaměstnavatele požádat o roční zúčtování, a v tomto případě mu může část daně být vrácena.


Student podnikatel


O tom, že studenti mají vyšší slevu na dani jsme již psali výše. Pokud se ovšem student rozhodne podnikat, jsou mu opět některé podmínky zmírněny. Podnikatelé stejně jako zaměstnanci  jsou povinni ze svých příjmů odvádět zdravotní a sociální pojištění. Pro odvody pojistného platí určitá pravidla. Na studenty se v této souvislosti pohlíží jako na osoby, které vykonávají vedlejší činnost. To znamená, že studenti nejsou povinni platit zálohy, nebo je mohou platit v nižších částkách (ovšem pokud je student úspěšný a vydělává, vypočtené zálohy bude muset platit).


Rodiče také nepřijdou zkrátka


Na studenta si mohou rodiče, za splnění podmínek uvedených v § 35c, odst. 6 zákona o daních z příjmů, uplatnit danňové zvýhodnění. V podmínkách nejsou příjmy dítěte, na které se daňové zvýhodnění uplatňuje, nijak limitovány. Pokud tedy student pracuje jako zaměstnanec nebo si přivydělává jako podnikatel, mohou si rodiče, pokud splňují ostatní podmínky, uplatnit daňové zvýhodnění.

Student si ve svém přiznání uplatní (případně u zaměstnavatele) slevu na dani vyplývající ze studia a rodiče si zároveň mohou uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě, v tomto případě na studenta.

Student, který pracuje odvede nejen nižší daně (díky vyšší slevě na dani), ale i rodiče nejsou jeho prací nijak omezeni při využívání daňového zvýhodnění na dítě. Studovat a přitom vydělávat se tak vyplatí jak studentovi tak rodičům.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ