Ukončit penzijní připojištění předčasně se nevyplatí

06.06.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní připojištění je produktem, které si během své existence našlo řadu příznivců. I když umožňuje spoření na stáří s příspěvekem od státu, daňové výhody  a zhodnocení peněžních prostředků, je třeba počítat i s odvodem daní.

Téma týdne: Zdanění se nevyhneme

Zákon definuje penzijní připojištění  jako shromažďování peněžních prostředků od účastníků penzijního připojištění a státu poskytnutých ve prospěch účastníků, nakládání s těmito prostředky a vyplácení dávek penzijního připojištění. Penzijní připojištění se státním příspěvkem je velmi výhodná forma spoření, podporovaná státem, která umožní zajistit si zajímavý objem prostředků pro zabezpečení ve stáří.
Penzijní připojištění je podporováno státem a to ve dvou formách. Jednou z nich je státní příspěvek, jehož maximální výše je 150 Kč při měsíční úložce nad 500 Kč. Druhou je potom možnost odpočtu zaplacených příspěvků. Aby klient maximálně využil všech výhod, které penzijní připojištění nabízí, je optimální přispívat 1.500 Kč měsíčně. Dostane tak maximální státní příspěvek a navíc si ze základu daně z příjmu může odečíst 12.000 Kč za rok.

Penzijní připojištění si většina lidí uzavírá na poměrně dlouhou dobu. Aby klient získal státní příspěvek musí splnit určité podmínky, tj. musí spořit do 60 let věku a minimálně 5 let. Penzijní fondy obvykle nabízí čtyři druhy penzí – starobní, invalidní, pozůstalostní a výluhovou. Ovšem ne vždy klient čerpá prostředky z penzijního připojištění ve formě penzí, má i jiné možnosti jednou z nich je jednorázové vyrovnání a v případě předčasného zrušení penzijního připojištění tzv. odbytné

Stejně jako u jiných produktů, také při výplatě prostředků z penzijního připojištění je výnos klientům zdaňován. Jak se prostředky daní si ukážeme na třech případech , které mohou nastat.


Výplata ve formě penzí


Po splnění podmínek může klient požádat o výplatu penzí, které penzijní fond nabízí. Mezi zajímavou penzi patří výluhová. Ta nabízí možnost po 15 letech spoření na penzijní připojištění klientovi čerpat až polovinu naspořených finančních prostředků, včetně státního příspěvku.


Výplata formou jednorázového vyrovnání


O jednorázové vyrovnání může klient požádat, pokud splnil podmínky pro čerpání penze. Účastník v tomto případě nečerpá penzi postupně, například měsíčně, ale požádá o vyplacení celé částky v jednom okamžiku. Částka, kterou účastník obdrží, se skládá z příspěvků zaplacených účastníkem, státních příspěvků, příspěvků zaměstnavatele a podílu na výnosech z hospodaření fondu.


Výplata formou odbytného – předčasné ukončen


V případě, kdy se klient rozhodne z nějakého důvodu ukončit penzijní připojištění ještě dříve než má nárok na penzi, získá tzv. odbytné. O odbytné odpovídající výši příspěvků účastníka zhodnocených o výnosy z hospodaření penzijního fondu smí účastník požádat, pokud ukončí penzijní připojištění trvající alespoň 12 měsíců dohodou či výpovědí a zároveň nepřevádí naspořené prostředky do jiného penzijního fondu. V tomto případě přichází o státní příspěvek. Částky státního příspěvku vrací penzijní fond zpět ministerstvu.


Zdanění u výplaty peněžních prostředků z penzijního připojištění


Dávka penzijního připojištění se státním příspěvkem se považuje za základ daně po snížení o zaplacené příspěvky a o státní příspěvky na penzijní připojištění. Sazba daně, která se na rozdíl použije je závislá na druhu výplaty z penzijního připojištění. Jde-li o penzi, rozloží se tyto příspěvky rovnoměrně na vymezené období pobírání penze, případně není-li období vymezeno - jako střední délka života. Sazba daně, kterou se penze daní, je v tomto případě 15 %. Stejnou sazbou je zdaněn příjem, který klient obdrží, také v případě, že po dosažení nároku na penzi požádá o jednorázové vyrovnání. Jiná situace je v případě, kdy klient předčasně ukončí penzijní připojištění. V tomto případě klient získává tzv. odbytné a základ daně je zdaněn sazbou 25 %.

Na penzijní připojištění může přispívat také zaměstnavatel. V případě jednorázového vyrovnání nebo odbytného se přípěvky zaměstnavatele neodečítají pro zjištění základu daně. To tedy znamená, že celý příspěvek zaměstnavatele je považován za výnos klienta je zdaněn. U jednorázového vyrovnání je tedy příspěvek zaměstnavatele zdaněn srážkovou daní ve výši 15 %, u odbytného potom dokonce sazbou 25 %. Klient tak v tomto případě přijde o čtvrtinu vkladů, které mu na penzijní připojištění poslal zaměstnavatel. 
 
Ukončit penzijní připojištění formou tzv. odbytného, zvláště pokud na ně přispívá zaměstnavatel je velmi nevýhodné. Dříve než penzijní připojištění zrušíte, dobře si to zvažte. Pokud pouze nejste spokojeni s penzijním fondem máte možnost využít převodu peněžních prostředků do jiného penzijního fondu. V tomto případě o nic nepřijdete a můžete ve spoření pokračovat.

ZdaněníPři uzavírání mnoha produktů je klientům slibováno také zhodnocení. Nemluví se ale o tom, že tyto výnosy jsou také zdaňovány. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků a dozvíte se, jak se postupuje u životního pojištění, penzijního připojištění či jaká pravidla platí u cenných papírů nebo stavebního spoření.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY