Za poznáním do světa

14.06.2007 | , Finance.cz
EU


Dovolená se dá trávit mnoha způsoby.  Mnoho lidí nedává o dovolené přednost polehávání  na pláži, ale raději v rámci ní poznává cizí země a krajiny. Strávit dovolenou lze totiž také v rámci organizovaného poznávacího zájezdu.

Téma týdne: Dovolená v zahraničí pokaždé jinak

Svět je velký, a i když je v současné době již jen málo míst kam lidská noha ještě nevstoupila, přesto málo kdo má ty možnosti, aby ho procestoval a navštívil alespoň ta nejzajímavější místa. Ale přesto existuje řada lidí, kteří místo odpočinkové dovolené na pláži u moře, raději zvolí poznávací zájezd, aby alespoň některá místa navštívili.

Cestovní kanceláře nabízejí mimo pobytových zájezdů, také mnoho tzv. poznávacích zájezdů. Klienti si obvykle vybírají zemi, kterou hodlají navštívit a v rámci této země si potom volí trasu – města, památky, přírodní úkazy či rezervace, které mohou navštívit. Na rozdíl od pobytových zájezdů, se poznávací zájezdy vyznačují tím, že cestovatel stále někam přejíždí, mění ubytování, zkrátka se snaží v co nejkratším čase procestovat a poznat co nejvíce zajímavých míst.

Nabídka je v současné době opravdu široká. Navštívit lze státy Evropy, ale také vzdálené země v Africe, Americe nebo Asii. Pokud máte dostatek peněz stačí si jen vybrat oblast, která je vašemu srdci nejbližší a daný zájezd objednat. Ovšem je třeba počítat s tím, že ceny těchto zájezdů zvyšují i ceny za letenky do těchto vzdálených destinací.

DovolenáAť už se chystáte do kterékoliv země, nezapomeňte na cestovní pojištění! Jeho uzavření vám umožní vycestovat do zahraničí s pocitem jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě. Sjednat on-line jej můžete v našem Prodejním centru.


Poznat Evropu se vyplatí


I když je Evropa v porovnání s ostatními světadíly malá, cestovatel, který chce poznávat tu nalezne téměř vše. Může navštívit například Francii a její krásná historická města, zámky či vinařské oblasti. Ceny takového zájezdu závisí na délce a místech, která klient navštíví. Zájezd do  Paříže lze pořídit již od 5.000 Kč, ovšem zvolí-li si klient okruh delší a zajímavější může se cena vyšplhat až  daleko přes 20.000 korun. Pro ty co mají rádi teplo a moře, lze doporučit i návštěvu dalších států jižní Evropy. Poznávat historická místa a města lze ovšem kdekoli v Evropě, mnoho zajímavostí nalezneme nejen na západ od našich hranic.

Ovšem ne každý hodlá trávit poznávací zájezd procházením starobylých měst a jejich památek. Řada lidí považuje za poznávací zájezd třeba též návštěvu různých přírodních památek a rezervací. Těmto cestovatelům se dá jistě doporučit například oblast celé severní Evropy – Švédsko, Norko, Finsko. Také ceny těchto zájezdů závisí na způsobu použité dopravy a obvykle se dají pořídit od 13.000 Kč.


Do zámoří letecky


Zatímco k cestám po Evropě si ve většině případů vystačíme pouze s pozemní dopravou, pokud se rozhodneme poznávat vzdálené cizí země v zámoří, bez letecké dopravy se neobejdeme. A právě doprava do námi požadované cizokrajné země tvoří v případě těchto poznávacích zájezdů jednu z nejvyšších položek ceny.  Například týdenní pobyt v USA lze pořídit již od 30.000 korun, zatímco v případě že uvažujete například o 20 denním zájezdu do Indie počítejte s částkou od 45.000 korun. A takto bychom mohli pokračovat dále. Cena zájezdu je vždy závislá na dopravě, službách, délce a také navštívených místech poznávacího zájezdu. V současné době je nabídka zájezdů cestovních kancelářích dostatečně široká, aby si svůj zájezd vybral opravdu každý.

Nemáte dostatek peněz na cesty do dalekých zemí? Nevadí. Poznávat lze totiž nejen zahraničí, ale mnoho zajímavých míst a kulturních památek, můžete vidět také v České republice. Proč cestovat někam stovky či tisíce kilometrů, když i u nás je co objevovat?


A co doporučit na závěr?  Ať již cestujete po České republice nebo v zahraničí, pokuste se o zájezdu zjistit co nejvíce informací. Jelikož každý zájezd je v tomto případě tak trochu originál, je těžké zobecňovat. Vždy musíte volit podle toho, jaké služby očekáváte a co je pro vás důležité.

DovolenáZpůsobů jak strávit letní dovolenou v zahraničí je celá řada. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tento týden dočtete, že nad aktivně strávenou dovolenou není, že pobytové zájezdy u moře slouží především k odpočinku, kam vyrazit za poznáním a kam naopak za studiem.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát