Výběr povolání není radno podceňovat

18.06.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Hledáte práci? Pak vybírejte pečlivě. Vždyť jde o rozhodnutí, které může ovlivnit celý váš budoucí život. Proto vždy volte takovou práci, která vás bude naplňovat a zároveň přinášet možnost seberealizace.

Téma týdne: Úspěšná cesta k práci

Naši předkové říkávali, že práce má být radost. Ovšem abyste se dokázali s malými přestávkami radovat 8 hodin denně, měli byste si najít takové povolání, které vás bude uspokojovat. Ne každému se splní dětské přání být kosmonautem nebo princeznou, proto byste měli volit takovou profesi, ke které máte vrozené předpoklady. Dávno pryč jsou doby první republiky, kdy syn šel v šlépějích svého otce a pokračoval v rodinné tradici.


Kdy začít s hledáním?


Výběr povolání byste rozhodně neměli nechávat na poslední chvíli. Již na druhém stupni základní školy by rodiče dítěte měli mít obecnou představu, čím se jejich potomek v budoucnu živit. Právě rodiče totiž ovlivní volbu budoucího povolání nejvíce. Vývoj zájmu o povolání by ale měla sledovat i vzdělávací instituce, která by jej společně s rodiči měla usměrňovat. Právě škola totiž může sledovat vývoj žáka, zná jeho vědomosti, dovednosti a schopnosti, popř. může upozornit na případný nesoulad mezi jeho předpoklady a požadavky zvolené instituce, do které chce po ukončení základní školy nastoupit.


Studium či řemeslo?

Hledáte práci? Ve spolupráci s portálem Jobs.cz pro vás připravujeme aktuální nabídku volných pracovních míst!


Snad každý rodič usiluje o to, aby jejich potomek byl do budoucna pokud možno co nejlépe finančně zajištěn. Při výběru profese pro své dítko tedy uvažují zpravidla o těch povoláních, která podle jejich mínění reálně umožňují vyšší výdělky. Mnohdy tak v dobré odsuzují svého potomka k dalšímu studiu, o které nejeví zájem nebo na něj nemá vlohy. Ovšem dobře placeným místem nejsou jen posty manažerů, ekonomů, informatiků či jinak vysokoškolsky vzdělaných lidí. I šikovný řemeslník může na trhu práce najít slušné uplatnění.


Jak najít práci?Při volbě budoucího povolání doporučujeme začít s předstihem. Nebojte se poradit, ať už s rodiči, učiteli či pedagogickými poradci. Nezapomínejte, že vybranou práci budete vykonávat i několik let, proto dejte přednost takové, která vás bude zároveň bavit.


Nová práce, nová příležitost


Máte školu již dávno za sebou a prostě jen toužíte po změně? Hledáte novou práci, ve které byste se mohli realizovat? I v tomto případě je třeba nejprve nalézt odpovědi na důležité otázky:

  • Zaměstnanecký poměr či vlastní firma?
    Upřednostňujete raději jistou a pravidelnou práci i za cenu menšího platu, nejste podnikavý typ? Zvolte si zaměstnanecký poměr! Pokud se však nebojíte riskovat, vyhledáváte obtížné avšak zajímavé pracovní úkoly, chcete být svým vlastním pánem, pak stačí založit si vlastní firmu a začít podnikat.
  • A co výplatní páska?
    Jednou z otázek na každém pracovním pohovoru je vaše představa o výši nástupního platu. Tato výše je vždy závislá na zvoleném druhu povolání, pozici a společnosti, ve které hodláte pracovat a také na vašich schopnostech. Je proto dobré si dopředu zjistit průměrnou mzdu ve vybraném oboru a regionu a porovnat ji s vašimi představami.
  • Malý nebo velký podnik?
    Je rozdíl pracovat v obrovské mezinárodní společnosti s několika sty zaměstnanců nebo naopak v malém podniku jen s pár pracovníky. A nemusíte se omezovat pouze na hranice české země. Volit můžete některou z více či méně vzdálených zemí. V současnosti existuje hned několik agentur, které zprostředkovávají a zajišťují práci v zahraničí.

PrácePři výběru nového povolání je třeba nic neuspěchat a postupovat s rozmyslem. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tento týden dočtete nejen jak postupovat při samotném výběru, ale také kde hledat, jak napsat životopis či motivační dopis nebo jak se připravit na pohovor.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ