Občanka nejen k identifikaci, ale i k cestování

25.06.2007 | , Finance.cz
EU


Občanský průkaz je nejen základním identifikačním dokladem každého jedince staršího 15 let, ale umožňuje vycestovat i do okolních zemí Evropské unie. Některé starší občanky však pozbývají platnosti …

Téma týdne: Bez dokladů ani krok

Občanský průkaz je povinen mít občan České republiky, který dosáhl věku 15 let a má na našem území trvalý pobyt. Slouží nejen k identifikaci majitele, ale už několik let slouží i na cestě po evropských zemích jako cestovního doklad. V době nedávno minulé byl ve vydávání těchto dokladů chaos, což dokazuje množství stále platných vzorů. Až úprava legislativy a hlavně vstup do EU, resp. přizpůsobení se standardům evropských dokladů totožnosti se strojově čitelnou zónou vnesly do této oblasti určitý řád.


Kdo, kdy a kam se obrátit


O vydání občanského průkazu žádá občan starší 15 let, nebo jeho zákonný zástupce nejdříve však 60 dnů před dosažením 15 let, nejpozději v den dosažení 15 let jeho věku. Se žádostí se obrací na obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu, v Praze na úřad městské části Prahy 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni na magistrát. Žádost musí být na originálním tiskopisu a nesmí být pomačkaná, přeložená nebo jinak znehodnocená.

Společně s vyplněnou žádostí je třeba na úřadě předložit:

  • jednu fotografii o rozměrech 35 x 45 mm, je-li vydáván občanský průkaz se strojově čitelnými údaji,
  • dvě fotografie, je-li vydáván občanský průkaz bez strojově čitelných údajů,
  • doklady stanovené zákonem (podrobné informace k těmto dokladům najdete na internetových stránkách http://portal.gov.cz),
  • další doklady osvědčující skutečnosti, o nichž se do občanského průkazu zapisují údaje na žádost občana anebo údaje potřebné k odstranění rozporů zjištěných v údajích uvedených na žádosti s údaji vedenými v informačním systému evidence obyvatel nebo v evidenci občanských průkazů.

Doklady musí být předloženy v originále, ověřeném opise nebo ověřené kopii! Předložená fotografie musí odpovídat současné podobě, která zobrazuje občana v předním čelném pohledu. Zobrazovaná osoba musí mít neutrální výraz a zavřená ústa, oči musí být otevřené a nesmí být překryté vlasy. Pozadí za zobrazovanou osobou je bílé či světlé barvy. Pohled přes rameno, pootočená nebo nakloněná hlava nejsou přípustné.


Lhůty a poplatky


Za vydání nového občanského průkazu za průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený nebo za průkaz obsahující neoprávněně provedené zápisy, anebo vydání občanského průkazu na žádost občana z důvodu zápisu nepovinně zapisovaných údajů, popřípadě z jiného osobního důvodu se platí správní poplatek 100 Kč. Pokud občan žádá vydání nového průkazu z důvodu provedení změn povinných údajů a současně jsou provedeny i zápisy nepovinných údajů na žádost občana, poplatek se neplatí. Občanský průkaz bude vydán do 30 dnů od předložení všech dokladů potřebných pro jeho vydání.

Občanské průkazy bez strojově čitelných údajů pozbývají platnosti dle následujícího schématu:

  • Občanské průkazy vydané do 31. prosince 1998 => platnost končí 31. prosince 2007
  • Občanské průkazy vydané do 31. prosince 2003 => platnost končí 31. prosince 2008

Pokud se výměna občanského průkazu týká i vás, doporučujeme, abyste o výměnu zažádali v průběhu roku a neponechávali ji na poslední chvíli. Předejdete tak dlouhému čekání v nepříjemných frontách.


Do EU s občankou …, ale se strojovou


Počínaje prvním lednem loňského roku lze k cestám do kteréhokoliv ze států Evropské unie používat namísto cestovního pasu občanský průkaz, ovšem pouze se strojově čitelnými údaji.

Občanské průkazy se strojově čitelnou zónou, které jsou vydávány od poloviny roku 2006, nemohou mít odstřižený roh z důvodu změny povinných údajů.

Zdroj informací: http://portal.gov.cz


Vyřízení dokladůPotřebujete vyřídit nový občanský či řidičský průkaz, cestovní pas nebo jiný z dokladů? Chystáte se na matriku nebo sháníte výpis z rejstříku trestů? Pak si tento a příští týden nenechte ujít naši pravidelnou sekci finančních tipů a triků!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát