Imperial Tobacco se dohodl na koupi Altadisu

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. července (ČTK) - Britský tabákový koncern Imperial Tobacco se dohodl na koupi francouzsko-španělského konkurenta Altadis za celkových 16,2 miliardy eur. Obě společnosti se podle dnešního sdělení domluvily poté, co Imperial zvýšil svou dosavadní nabídku zhruba o šest procent. Imperial si transakcí posiluje postavení čtvrtého největšího výrobce cigaret na světě.

Imperial spolu s akciemi převezme i dluh výrobce cigaret značek Gitanes a Gauloises. Tržní hodnotu firmy transakce oceňuje na 12,8 miliardy eur. Správní rada Altadisu dnes uvedla, že pokud nepřijde vyšší nabídka, doporučuje akcionářům návrh Imperialu přijmout.

Imperial zvýšil svou původní nabídku 45 eur za akcii až na konečných 50 eur, a dorovnal tím konkurenční návrh, který na Altadis podala v květnu investiční společnost CVC Capital Partners. Altadis předtím odmítl dvě nižší nabídky Imperial Tobacco.

"Imperial Tobacco a Altadis se k sobě ze strategického hlediska skvěle hodí," uvedl ve sdělení generální ředitel Imperialu Gareth Davis. Imperial se koupí Altadis přiblíží ke trojce největších světových cigaretových výrobců - americké Philip Morris z koncernu Altria, British American Tobacco a Japan Tobacco.

Mezi nejznámější značky Imperial Tobacco patří v Německu vyráběné West a Davidoff a britské Richmond a Lambert & Butler. Firma je jedničkou na britském trhu a dvojkou v Německu, kde v roce 2002 koupila společnost Reemtsma.

Altadis je druhou největší tabákovou skupinou ve Francii i Španělsku a čtyřkou na německém trhu. Skupina vznikla v roce 1999 spojením španělské firmy Tabacalera a francouzské La Seita. Do jejího sortimentu patří kromě francouzských cigaret Gitanes a Gauloises rovněž španělské cigarety Fortuna a kubánské doutníky Montecristo. Společnost je největším světovým výrobcem doutníků.

Koupě Altadis přichází poté, co již letos Japan Tobacco koupila za 7,5 miliardy liber britskou Gallaher. Analytici předpokládají, že na určitou dobu to bude poslední velké spojení tabákových producentů, protože obavy ze zásahu antimonopolních úřadů zřejmě dalším pokusům zabrání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK