Bezhotovostní platby šetří čas i peníze

06.08.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V současné době většina lidí má své peníze uloženy na účtech v bance. Běžným standardem se tak stává bezhotovostní placení řady zboží či služeb. Dnes se podíváme jaké možnosti placení můžeme využít máme-li běžný účet v bance.

Téma: Platím, platíš, platíme

Doba se mění jen málokdo dostává svou výplatu v hotovosti. Převážná většina zaměstnavatelů již zasílá výplaty svým zaměstnancům na jejich bankovní účty. Dá se tedy říci, že současný člověk se jen stěží obejde bez bankovního účtu. Stále lepší, bezpečnější a modernější bankovní systémy nám usnadňují a  zrychlují platební styk, který využívá většina z nás. Které bankovní produkty lze využít k platebnímu styku? 


Příkaz k úhradě


Základním produktem, který slouží k bezhotovostnímu placení je příkaz k úhradě. Příkaz k úhradě může být jednorázový a nebo trvalý.
Jednorázový příkaz k úhradě využijeme vždy pokud potřebujeme jednorázově zaplatit nějakou částku. V tomto případě stačí zajít do banky, vyplnit správný formulář a banka již naše peníze pošle na námi uvedený bankovní účet. Platit takto můžeme zboží, služby, ale třeba i poslat peníze na účet studenta, který je používá na studium jak již v ČR nebo třeba v zahraničí.

Trvalý příkaz k úhradě funguje obdobně jako jednorázový příkaz k úhradě, jen s tím rozdílem, že se platba v námi zadané frekvenci opakuje. Můžeme platit například měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo třeba i ročně.  Zatímco jednorázový příkaz se provede pouze jednou, trvalý příkaz se jednou zadá a platba se provádí ve zvolené frekvenci opakovaně až do doby něž je trvalý příkaz zrušen. Trvalý příkaz se hodí například k platbě záloh elektřiny nebo plynu, platbě pojistného nebo  pravidelného spoření.

Při použití příkazu k úhradě (jednorázového i trvalého) získává příjemce peníze velmi rychle. Pokud posíláme peníze na účet vedený u stejné banky jako je ta naše, jsou peníze připsány na účet  téměř okamžitě. V případě, že je zasíláme peníze na účet u jiné banky, jedné se o mezibankovní operaci a platba musí projít přes zúčtovací centrum Centrální banky. Věřitel tak dostane peníze až další den.

Existuje několik možností jak jednorázový nebo trvalý příkaz zadat. Zde je třeba myslet na to, že podle způsobu zadaní se liší výše poplatků. Nejdražším způsobem obecně bývá, vyplnění příkazu přímo s pracovníkem banky  u přepážky. Pokud si příkaz vyplníte sami a odevzdáte ho na podatelně, případně vhodíte do sběrného boxu, budou poplatky podstatě nižší. V obou případech je navíc nutná vaše cesta do banky. Pokud ovšem využíváte některý z moderních komunikačních kanálů (telefonní bankéř, GSM nebo internetové GSM) můžete vše vyřídit z pohodlí vašeho domova nebo kanceláře. Navíc položky zadané například přes internetová bankovnictví mohou být, co s týče poplatků, zvýhodněny. Ušetříte tak nejen čas, ale i peníze.


Inkaso


Zcela na opačném principu než příkaz k úhradě funguje inkaso. Zatímco u příkazu k úhradě dlužník dává příkaz, kterým platí peníze svému věřiteli, v případě inkasa si věřitel „bere“ peníze z čtu dlužníka sám. Zavedení inkasa je vhodné především tam, kde se platby opakují, ale není předem přesně známa částka k úhradě. Příkladem může být například placení telekomunikačních služeb, tedy plateb za mobilní telefon i pevnou linku, kdy částka může být každý měsíc jiná. Pokud povolujete inkaso z vašeho účtu, zadáváte si horní limit (výši peněz), který je možný na danou transakci provést. Dále se již nemusíte o nic starat, protože věřitel si z vašeho účtu strhne přesně tolik, kolik je uvedeno na účtu (například právě za telefon). Pokud by se limit překročil platba se neprovede.


Šeky


Další zajímavou možností jak bezhotovostně zaplatit je využít šeky. Šeky jsou nejvíce využívány především v USA, u nás si zatím své místo nenašly, i když je banky ve své nabídce mají. Například na internetových stránkách České spořitelny jsou uvedeny tyto výhody používání šeků:

  • Možnost vystavit šek podle okamžité situace kdykoliv a kdekoliv.
  • Možnost vystavit jej  na jakoukoliv částku.
  • Bezhotovostní proplacení šeku je cenově zvýhodněno.
  • Výstavce může na šek napsat doložku “jen k zúčtování”, šek tak bude možno proplatit pouze bezhotovostně.
  • Částka ze šeku je z účtu stržena až po předložení šeku k proplacení.
  • Možnost zadat zákaz výplaty šeku.


Zvláštní kategorií jsou tzv. cestovní šeky. Cestovní šeky můžete využít při výjimečných cestách do zahraničí, když nevlastníte zahraniční platební kartu. Šek lze proměnit v bankách či směnárnách za valuty. Ale můžete s nimi platit v hotelích, restauracích a obchodech po celém světě. Cestovní šeky neprodávají jen banky, ale také některé cestovní kanceláře, směnárny a pošty (zahraniční). Při proplácení tohoto šeku je nutné šek znovu podepsat, a to za přítomnosti pokladního, který zkontroluje správnost podpisu.

Pokud přemýšlíte nad zajímavou a hlavně bezpečnou, ve světě široce akceptovatelnou, alternativou, pak se ptejte ve své bance na cestovní šeky.

Zřetelnou nevýhodou většího rozšíření šeků v našich krajinách je cena za tzv. nákup a prodej šeků. Za proplacení částky na šeku uvedené si banky účtují nemalé poplatky. Ty jsou stanoveny procentem, ale také minimální částkou. Proplacení šeku vás tak může přijít na stokoruny.

2975.jpgNosit u sebe hotovost a platit hotovými penězi už není v módě. Existuje řada možností, jak zaplatit nebo poslat peníze, aniž je fyzicky držíte v ruce. O těchto možnostech si můžete přečíst v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se o placení pomocí karet, bankovních produktů, pošty a podíváme se také na moderní způsoby.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ