Žáci a studenti mají nárok na slevy

29.08.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Začátek školního roku zahýbe rozpočtem nejedné rodiny.  Výdaje spojené se školní docházkou mohou dosáhnout i několika tisíc korun. Právě proto jsou rodičům v některých případech poskytovány různé příspěvky či slevy.

Téma týdne: Školní rok začíná

Příspěvky na školáky, které pomáhají rodičům s náklady na školní docházku můžeme rozdělit do několika kategorií. Stát přispívá žákům na dopravu a také na školní pomůcky. Existují i další příspěvky, které jsou určeny rodičům dětí s nižšími příjmy, ale ty již nejsou podmíněny školní docházkou, jedná se například sociální příplatek nebo přídavek na dítě.


Žákovské jízdné aneb levnější cesta do školy


Od 1. září 2004 začali dopravci na železnici a v linkových poskytovat žákovské jízdné (v MHD již fungující systém slev jízdného pro žáky a studenty škol zůstal zachován).  K jeho využití žáci a studenti potřebují "žákovský průkaz". Ten má dvě podoby

  • pro žáky mladší 15 let - při jeho předložení je poskytována sleva nejméně 25% z polovičního jízdného, držitel tedy zaplatí nejvýše 37,5% z obyčejného/plného jízdného).
  • pro studenty od 15 do 26 let - sleva 25% z obyčejného/plného jízdného.

Místa, kde jsou žákovské průkazy prodávány a následně ověřovány zveřejňují dopravci ve svých smluvních a přepravních podmínkách. Ověřené žákovské průkazy jsou mezi dopravci navzájem uznávány.

Žákovské jízdné platí pro jízdu ze zastávky místně nebo časově nejbližší místu bydliště žáka do zastávky místně nebo časově nejbližší místu sídla školy nebo její součásti či místa konání praktického vyučování a zpět směrem nejkratším nebo časově nejvýhodnějším. Průkazy jsou taktéž vystavovány i pro cesty na internáty a koleje. Místo bydliště se musí nacházet v ČR, pro upřesnění je nutné do závorky uvést i okres. Dojíždí-li žák za účelem praktického vyučování v rámci předepsaných osnov do jiného místa než do místa sídla školy, vydá dopravce po prokázání nároku na žákovské jízdné další žákovský průkaz. V novém průkazu škola potvrdí období, ve kterém bude využíván.
 
Žákovský průkaz žáka do 15 let může současně zastávat funkci průkazu k prokázání věku dětí od 10 do 15 let, který opravňuje k uplatnění 50% slevy plného/obyčejného jízdného i pro jízdy nad rámec žákovského jízdného.
 
Platnost průkazů:

  • u žáků do 15 let platí průkaz maximálně 4 školní roky s tím, že škola každoročně potvrzuje prodloužení platnosti pro konkrétní školní rok záznamem na rubové straně průkazu;
  • u žáků starších 15 let platí průkaz maximálně 1 školní rok.
  • Pozor! Průkaz neplatí v měsících červenci a srpnu.

Žáci a studenti si mohou tiskopis průkazu opatřit již před začátkem školního roku. V případě zájmu škol o urychlení agendy s vystavováním průkazů spojené mohou na tento tiskopis žákovi potvrdit docházku školy ještě koncem srpna tak, aby se žáci vyhnuli frontám, které na začátku září na místech ověřování průkazů u dopravců pravděpodobně vzniknou.


Příspěvek na školní pomůcky


Dalším přispěvkem, kterým stát dotuje žáky, tomto případě prvňáčky, je příspěvek na školní pomůcky. Od školního roku 2006/2007 děti nastupující do první třídy základní školy dostávají příspěvek určený na nákup školních pomůcek a potřeb. Nárok na příspěvek na školní pomůcky má dítě, které bylo přihlášeno k zápisu k povinné školní docházce podle školského zákona a má nárok na přídavek na dítě za měsíc květen bezprostředně předcházející 1. červnu, v němž dítěti vzniká nárok na příspěvek na školní pomůcky.
Nárok na tuto dávku vzniká dítěti přihlášenému k zápisu k povinné školní docházce dnem 1. června, jestliže před tímto dnem nebylo rozhodnuto o odkladu této docházky. Bylo-li do tohoto data rozhodnuto o odkladu povinné školní docházky, vzniká dítěti nárok na dávku v následujícím kalendářním roce, splní-li výše uvedené podmínky.
Výše příspěvku na školní pomůcky činí 1000 Kč. Příspěvek na školní pomůcky se poskytuje jednorázově. Dávka náleží dítěti jen jednou. Nárok na dávku zaniká, nebyl-li uplatněn do jednoho roku ode dne 1. června roku, ve kterém vznikl.

Zdroj: MD, MPSV

 

3181.jpgPrázdniny pomalu končí a nový školní rok je před námi. Naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků věnujeme právě začínajícímu školnímu roku. Podíváme se kolik co stojí, jaké slevy mohou žáci získat, jaké kroužky volit nebo jaké jsou možnosti financování školního vzdělávání.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA