Začátek školního roku provětrá peněženky rodičů

27.08.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Chystá se vaše dítko v září nastoupit do školy? Školní taška, přezůvky, sešity a učebnice, stejně jako další školní pomůcky něco stojí. I na školních nákladech však lze ušetřit, stačí nepodléhat reklamám a nakupovat s rozvahou.

Téma týdne: Školní rok začíná

Stejně jako každé září, i to letošní znamená pro desetitisíce děti konec prázdnin a začátek školního roku. A stejně jako každý rok, ani tentokrát se návštěva školy projeví na rodinných rozpočtech ve formě zvýšených výdajů. Celkové náklady na učebnice, sešity a jiné školní pomůcky se mohou vyšplhat na zajímavé cifry. Proto je třeba s nimi počítat.

Jen málokdo by chtěl šetřit na svých dětech, přesto uvážlivými nákupy lze ušetřit několik stovek korun. Stejně jako u jiného zboží, i u školních potřeb platí „co výrobce, to jiná cena“. Ale i kvalita.


Šetřete na správných místech


Bezesporu největším nákladem je školní brašna. V současnosti je možné vybírat nejen z rozličných velikostí, tvarů a barev, ale také cen. Pořídit ji můžete v hypermarketech od 200 korun, ovšem není problém sehnat brašnu za desetinásobnou cenu. Školní taška je jedním artiklů, na kterém by se příliš šetřit nemělo. Obrázek oblíbeného hrdiny či seriálové postavičky je sice lákavý, ale v tomto případě je důležitější funkčnost nežli samotný vzhled. Proto by neměly chybět široké popruhy a pevná polstrovaná záda, pevná by měla být i celá konstrukce. Nesmíme zapomínat ani na reflexní plochy. Bude-li mít oddělenou přihrádku na svačinu a pití, tím lépe. Alespoň se nic v tašce nepolije ani jinak neznehodnotí.

Ani přezůvky nejsou tím správným místem pro úsporu nákladů. Zvláště u malých dítek důležitější nežli cena je kvalita a pohodlí. Špatně tvarovaná obuv, stejně jako školní taška, totiž může dítěti způsobit zdravotní komplikace.


Když marketing útočí …


Přestože sešity, tužky, pera, barvy a štětce patří do zcela jiné cenové kategorie, i tady se mohou ceny výrazně lišit. Nakoupíte-li levnější sešit z recyklovaného papíru, dítě píšící plnícím perem nebude z rozpitého písma zřejmě příliš nadšeno, stejně tak i jeho učitelka. Ovšem konečná částka, kterou za školní pomůcky zaplatíte, nemusí být nutně spojena pouze s jejich kvalitou. Je na vás, zda koupíte pastelky s obrázkem Pokemona za 200 korun nebo se rozhodnete pro ty bez potisku za poloviční cenu. Stejné je to i sešitů. Ať už koupíte obyčejný sešit za 5 nebo 15 korun s finalistou Superstar, oba dopadnou stejně – popsané a možná i roztrhané.


S nákupem raději posečkejte


vykr.gifVaše děti jdou poprvé do školy a vy přemýšlíte, kolik vás budou stát školní pomůcky? Doporučujeme vám spočítat si veškeré náklady na vybavení dítěte ještě před začátkem školního roku. S nákupem však rozhodně počkejte, až vám učitelé předají seznam opravdu potřebných pomůcek. V obchodech se sice objevují balíčky pro prvňáky, ve kterých zaručeně najdete „vše potřebné“. Ovšem po pár dnech školy zpravidla zjistíte, že řada věcí chybí a něco naopak přebývá.

 

3181.jpgPrázdniny pomalu končí a nový školní rok je před námi. Naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků věnujeme právě začínajícímu školnímu roku. Podíváme se kolik co stojí, jaké slevy mohou žáci získat, jaké kroužky volit nebo jaké jsou možnosti financování školního vzdělávání.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA