Pojistit lze i nečekanou ztrátu klíčových zaměstnanců

12.09.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Podnikání přináší celou řadu rizik. A nemusí jít vždy o škody na majetku či nesplacené pohledávky. I náhlá ztráta některého z klíčových manažerů může vést k zániku firmy. Ovšem i v těchto případech může pomoci pojištění.

Úspěch v podnikání záleží na mnoha faktorech. Některé z nich můžeme svým jednání ovlivnit, některé jen stěží. Jen těžko lze dosáhnout úspěchu bez kvalitního týmu lidí, ať už jde o jakoukoliv oblast podnikání. Management stejně jako řadoví zaměstnanci jsou tak důležitým prvkem k naplnění cílů a vizí.

Mezi úspěchem a neúspěchem však může mnohdy být velice tenká bariéra. Stačí živelná pohroma v podobě požáru a celá existence firmy může být ohrožena. Stejný dopad může mít i krach klíčového odběratele, za kterým zůstane několik nesplacených pohledávek. Těmto podnikatelským rizikům nelze mnohdy zabránit, ale vhodným pojištěním mohou být eliminovány případné vzniklé škody a vy se tak můžete naplno věnovat rozvoji svého podnikání.


Ne každý je rychle nahraditelný


Co když ale dojde k náhlé ztrátě pro firmu nepostradatelného člověka? Tato nepředvídatelná událost bezesporu zasáhne chod každého podniku, pro některé firmy může mít ztráta klíčové osoby katastrofický dopad na její další působení. Na první pohled zdánlivá maličkost může způsobit daleko větší újmu než například požár a v některých případech vést až k zániku firmy. Ovšem i v tomto případě může výrazně pomoci pojištění.


V nabídkách tuzemských pojišťoven Keyman chybí


Pojišťovací makléři společnosti Insia přišli na tuzemský trh s unikátním produktem Keyman, který pomůže vyřešit nepříjemnou situaci spojenou právě se ztrátou klíčového člověka. A nejen finančně. V případě ztráty pojištěného zaměstnance je vypracován podrobný plán, jak vzniklou situaci řešit. Poté nastupuje osoba tzv. krizového manažera - odborníka, jehož úkolem je zastoupit a nahradit klíčového zaměstnance a pomoci provést firmu kritickým obdobím. A to vše na náklady pojišťovny.

 „V anglosaských zemích se pojištění klíčových osob prodává v různých podobách, ovšem spojení s krizovým manažerem je náš originální nápad“ říká Ivan Špirakus, výkonný ředitel společnosti Insia a dodává: „Inspirovali jsme se spojením pojištění s asistenční službou u některých jiných pojistných produktů.“


Jak pojištění Keyman funguje?


  • Firma se rozhodne pojistit si klíčové osoby, zpravidla spolumajitele či vybrané klíčové zaměstnanci.
  • Pojistná částka (plnění pojišťovny) je stanovena na 2.000.000 korun. Z ní jsou pokryty náklady poradenské firmy zajišťující krizové manažery po dobu nutnou k vyvedení podniku z krize a nalezení další cesty pro její budoucnost. „Předpokládá se, že krizový manažer by měl ve firmě působit asi 5 - 6 měsíců“ říká Ivan Špirakus.
  • V případě úmrtí klíčové osoby vyplatí pojišťovna firmě odškodnění ve výši 2 miliony korun. Při pojistné události se zároveň se aktivuje Systém krizového řízení – poradenská firma M.C.Triton zajistí zkušeného manažera, který během krátké doby nastoupí do firmy s cílem uchránit její hodnotu pro majitele či jejich dědice. 

Práce krizového manažera může být rozdělena do několika fází. Jeho prvořadým cílem je dokončení rozjednaných projektů či obchodních aktivit a řízení obchodních aktivit a finančních toků, tj. finanční stabilizace firmy. Následuje vypracování dlouhodobého obchodního a finančního plánu a zaškolení nového zaměstnance. Jeho úkolem může být i zajištění prodeje či fúze firmy.


Kolik za Keymana?


Cena pojištění závisí především na věku, pohlaví a samozřejmě počtu pojištěných osob.

  • Modelový příklad:
    3 klíčové osoby - muž 32 let, muž 40 let a žena 35 let. Celkové roční pojistné představuje částku 16.117 korun, měsíční náklady jsou tedy zhruba 1350 korun. „To je v mnohých případech méně než jeden obvyklý účet za mobil“ říká Ivan Špirakus. Navíc tento produkt je vytvořen tak, aby pojistné bylo daňově uznatelným nákladem.


Jaký bude o tento specifický druh pojištění zájem, na to si budeme muset počkat. Podle Ivana Špirakuse by o něm měli uvažovat zejména majitelé menších a středních firem, kteří si uvědomí, že jde o vhodné řešení ochrany firmy, kterou často mnoho let budují.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ