Banky nabízejí studentům řadu výhod

17.09.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovní produkty určené speciálně pro studenty nabízí dnes již téměř každá banka, ať už se jedná o běžné účty či úvěry na studium. Všechny je spojuje jeden zásadní fakt. Banky se snaží studenty předcházet a nabídnout jim co možná nejlepší podmínky.

Téma týdne: Vysokošlákům končí prázdniny

Studenti vysokých a středních škol jsou pro banky velmi atraktivní cílovou skupinou. Ptáte se proč? Lze totiž předpokládat, že studenti spokojení se svým účtem se po skončení studia často stanou bonitními klienty banky. A nepochybně je nejlepší klienta podchytit již v jeho útlém věku, o což se také banky snaží nabídkou skvělých podmínek u speciálních produktů pro studenty. Studenti tak mají z čeho vybírat, neboť nabídka produktů jim určených se neustále rozšiřuje.

Studentské účty jsou klasické běžné účty, které si mohou zřídit studenti vysokých a vyšších odborných škol  a v některých případech i studenti středních škol. V současné době nabízí studentské účty již většina českých bank. Jaké jsou jejich výhody? Jednou z výhod studentských účtů je u většiny bank vyšší úrok z vkladů, dále pak možnost kontokorentu, vedení účtu zdarma, obvykle se neúčtuje ani za výpis z účtu a zdarma vydání i vedení platební karty.


Přímé bankovnictví zdarma je standartem


Většina studentů má dnes přístup k internetu a je zvyklá používat moderní technologie, proto běžnou součástí studentského účtu je i přístup k účtu pomocí služeb přímého bankovnictví. Navíc za jejich užívání studující klienti také obvykle neplatí žádný poplatek. Statistiky říkají, že studenti nejčastěji využívají internetové bankovnictví, mají však na výběr také GSM nebo telefonní bankovnictví. Není výjimkou, že mohou využívat všechny služby současně.

Další velkou výhodou studentských účtů je možnost využití kontokorentního úvěru. Kontokorentní úvěr dává studentovi možnost čerpat do mínusu až do výše schváleného úvěrového rámce. Většina bank přitom po studentech nevyžaduje doložení příjmů  pro ověření  bonity. Studenti  tak mohou získat  kontokorent  od 5 000  do  40 000 korun.

Pro založení studentského účtu je třeba platný průkaz totožnosti a v případě nezletilosti rodný list a platný průkaz zákonného zástupce, jehož přítomnost je při založení účtu nutná. Potřeba je též písemné potvrzení školy o studiu. Založení účtu je tedy o něco komplikovanější pro ty studenty, kteří nejsou plnoletí.

Tabulka: Srovnání účtů pro studenty

Banka Název účtu Úroková sazba Poplatek za vední Platební karta Kontokorent
Česká spořitelna Student + 0,85 % zdarma Ano, zdarma Ano, až 40.000 Kč
ČSOB Studentské konto 0,15 % zdarma Ano, zdarma Ano, až 40.000 Kč
GE Money Bank Genius student 0,10 % zdarma Ano, zdarma Ano, až 5.000 Kč
Komerční banka Studentské konto G2 0,40 % zdarma Ano, zdarma Ano, až 20.000 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro Junior 1,10 % 10 Kč měsíčně Ano, zdarma Ano, až 20.000 Kč
Raiffeisenbank Kompletkonto Student 0,01 - 1,20 % 20 Kč měsíčně Ano, zdarma Ano, až 5.000 Kč
Volksbank Free konto 0,75 % zdarma Ano, zdarma Ano, až 20.000 Kč
Živnostenská banka Studentské konto 0,53 % 19 Kč měsíčně Ano, zdarma Ano, až 5.000 Kč

 

Vysokošlákům končí prázdninyVysokoškolský studentský život s sebou přináší mnohé radosti ale i starosti.  Studenti musejí vynaložit nemalé náklady za ubytování, menzu či školné. Fintriky jsme se tedy tentokrát zaměřili na to, kde mohou studenti ušetřit či jak si peníze navíc opatřit a v neposlední řadě jsme se věnovali i studentským účtům

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ