Stipendium pomůže s financováním studia

19.09.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Studentský život bývá bezstarostný, zadarmo ale rozhodně není. Školné, kolejné či stravné mohou řádně zatížit peněženky rodičů. Pokrytí nezbytných nákladů není vždy jednoduché, ovšem elegantním řešením může být stipendium.

Téma týdne: Vysokošlákům končí prázdniny

Zatímco pro žáky základních a středních škol je sezóna již v plném proudu, studenti vysokých škol mají začátek svého školního roku o nějaký ten týden posunutý. Přesto řada z nich řeší, jak svůj někdy poněkud nákladný studentský život financovat.


Školné a stravné něco stojí


Výši celkových nákladů na studium výrazně ovlivňuje skutečnost, zda je vybraný vzdělávací institut součástí veřejného systému nebo zda jde o soukromou vysokou školu. Na soukromých školách bývá školné stanoveno v řádu několika tisíc korun ročně (30.000 korun a více), veřejné vysoké školy školné nepožadují. Zatím.

Chce-li student zahnat hlad a něco pojíst, oblíbeným místem se stává menza. Většinou jde o samoobslužnou restauraci, kde si studenti příslušné školy mohou vybrat z nabídky několika teplých jídel za zvýhodněnou cenu. Kolik studenti za jídlo zaplatí, záleží na škole a její velkorysosti, tj. kolik je ochotna přispívat a dotovat provoz jídelny. Platit je možné stravovací kartou, v hotovosti, popř. stravenkami.


Ne každý na stipendium dosáhne


Nejen školné a strava, ale také ubytování, stohy skript a další nezbytné „maličkosti“ mohou výrazně zatížit rodinný rozpočet. Ne každá rodina si může dovolit zaplatit veškeré náklady, které se studiem vysoké školy souvisí. Zvláště pokud se v rodině vyskytne více potomků s vysokoškolskými ambicemi. Efektivním řešením, jak ulevit rodinnému rozpočtu mohou být nejen studentské brigády či jiné přivýdělky, ale i vysokoškolská stipendia.

Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách přiznává studentům vysokých škol různá stipendia:

  • za dosažení vynikajících studijních výsledků
  • za vynikající vědeckou, výzkumnou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost přispívající k prohloubení znalostí
  • v případě tíživé sociální situace studenta
  • v ostatních zvláštních případech

  • Sociální stipendium – o jeho přidělení nerozhoduje typ studia či vysoké školy, ale pouze sociální situace rodiny. O příspěvek mohou studenti žádat prostřednictvím svých škol a po dobu deseti měsíců je mohou pobírat z těch rodin, jejichž příjem nedosahuje stanovený násobek životního minima.
  • Prospěchové stipendium – rozhodnutí o jeho vyplácení či nevyplácení je v kompetenci každé školy. Studenti, kteří chtějí získat toto stipendium, musí splnit vysokou školou stanovené podmínky. Tou základní, jak již samotný název napovídá, je prospěch studenta. Nárok na něj získávají zpravidla premianti ročníku, jelikož průměr známek nesmí překročit školou stanovenou hranici dosahující či pohybující se těsně nad 1,0. Výše prospěchového stipendia může být různá, může se pohybovat od pár stokorun až po několik tisíc za rok a vypláceno může být v opakujících se dávkách (měsíčně, čtvrtletně) nebo jako jednorázový příspěvek
  • Ubytovací stipendium – i v tomto případě, stejně jako u prospěchových stipendií, o jeho přidělení rozhoduje škola na základě podané žádosti. Kdo má či nemá na kolejné nárok a v jaké výši, rozhoduje samotná škola. Obvykle se jedná o několik stokorun měsíčně. O tuto dotaci lze ve většině případů požádat elektronicky pomocí webových aplikací jednotlivých univerzit.

I banky myslí na studenty


Ne každý má nárok na sociální stipendium, ne každému známky v indexu zaručí stipedium prospěchové. Chcete-li si i přesto užívat studentského života plnými doušky a vaše peněženka není bezedná, můžete využít služeb tuzemských bankovních ústavů. Ty mají pro studenty připraveny speciální produkty. Kromě kontokorentního úvěru, který bývá standardně součástí studentských běžných účtů, je možné k financování studií využít studentských půjček.


Vysokošlákům končí prázdninyVysokoškolský studentský život s sebou přináší mnohé radosti ale i starosti. Studenti musejí vynaložit nemalé náklady za ubytování, menzu či školné. Fintriky jsme se tedy tentokrát zaměřili na to, kde mohou studenti ušetřit či jak si peníze na studium opatřit a v neposlední řadě jsme se věnovali i studentským účtům

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ