Vydělávat lze i během školního roku

21.09.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Vysokoškolákům pomalu končí čas volna. Čas prázdnin je sice pro brigády příhodnější, přesto však řada vysokoškoláků pracuje i během školního roku. Podívejme se jaké způsoby přivýdělku si mohou zvolit.

Téma týdne: Vysokošlákům končí prázdniny

Vysokoškolské vzdělání je drahé. Proto je celkem běžné, že řada vysokoškoláků při studiu pracuje, a tím pomáhá rodičům s jeho financováním. Jak již předchozí články ukázaly výdajů je skutečně mnoho.

Student může stejně jako každý jiný pracovat na základě pracovní smlouvy, tedy jako zaměstnanec nebo na základě živnostenského oprávnění jako osoba samostatně výdělečně činná. Kterou z variant si zvolí je na něm. V obou případech si může stejně jako každý jiný uplatnit slevu na dani na poplatníka (7200 Kč), ale navíc jako student ještě 2400 Kč.


Zaměstnání


Zvolí-li si student zaměstnání, vztahují se na něj stejné podmínky jako na každého jiného zaměstnance. Se zaměstnavatelem může uzavřít buď  řádný pracovní poměr nebo dohody konané mimo pracovní poměr, kterými jsou:

  • dohoda o provedení práce – omezení práce na max. 150 hodin ročně pro jednoho zaměstnavatele, neodvádí se sociální ani zdravotní pojištění
  • dohoda o pracovní činnosti – práce by měla být sjednána maximálně na polovinu pracovní doby, odvádí se sociální a zdravotní pojištění.

Student tedy může uzavřít smlouvu třemi způsoby. Rozdíl je především v tom, zda platí sociální a zdravotní pojištění a v rozsahu práce (jejím omezením na určitý počet hodin).


Zdanění příjmů


Na způsob zdanění příjmů nemá ani tak vliv podepsaná smlouva (neuvažujeme-li odvody pojištění), ale to zda student podepíše u zaměstnavatele tzv. Prohlášení. V případě, že toto prohlášení podepíše (lze podepsat na daný měsíc pouze u jednoho zaměstnavatele), může mu zaměstnavatel započítat slevy na dani (na poplatníka i na studenta) a také odvádět zálohy na daň. Navíc může student zaměstnavatele požádat o roční zúčtování, ve kterém mu může být část daně vrácena. Pokud toto prohlášení student nepodepíše je příjmem do 5000 Kč měsíčně zdaněn srážkovou daní 15 %. U této daně není nárok na případné vrácení daně. Při příjmu nad 5000 Kč se již odvádí záloha a to ve výši 20 %.

vykr.gifPokud student stejně jako každý jiný zaměstnanec prohlášení nepodepíše, zaměstnavatel nemá možnost odečtu slevy na dani na poplatníka a ani na studenta. Zaměstnanec tak zaplatí vyšší daně!


Podnikání


Chce-li se student stát svým vlastním pánem, může začít podnikat. Na rozdíl od zaměstnání nejen samotné zahájení, ale také  průběh je podstatně složitější. Podnikatel musí splnit řadu požadavků a zákonem daných povinností.

I v případě podnikání platí, že studenti mohou uplatnit vyšší slevu na dani. Podnikatelé stejně jako zaměstnanci jsou povinni ze svých příjmů odvádět zdravotní a sociální pojištění. Podnikajícím studentům jsou stanoveny mírnější podmínky. Je na ně pohlíženo jako na osoby, které vykonávají vedlejší činnost. To znamená, že studenti nejsou povinni platit zálohy, nebo je mohou platit v nižších částkách (ovšem pokud je student úspěšný a vydělává, vypočtené zálohy bude muset platit).

Student, který pracuje odvede nižší daně (díky vyšší slevě na dani). I když si student vydělává, mohou rodiče dále využívat daňového zvýhodnění na dítě, nejsou tedy jeho přivýdělkem nijak omezeni. Studovat a přitom vydělávat je tedy výhodné jak pro studenta, tak pro rodiče.


Vysokošlákům končí prázdninyVysokoškolský studentský život s sebou přináší mnohé radosti ale i starosti. Studenti musejí vynaložit nemalé náklady za ubytování, menzu či školné. Fintriky jsme se tedy tentokrát zaměřili na to, kde mohou studenti ušetřit či jak si peníze na studium opatřit a v neposlední řadě jsme se věnovali i studentským účtům.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ