Vyplatí se ještě topit elektřinou?

24.09.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Tuto otázku si minulý týden jistě položila řada lidí, kteří své domácnosti vytápí pomocí elektřiny. Energetický gigant ČEZ totiž oznámil, že od ledna opět zvýší ceny silové elektřiny o více než čtrnáct procent.

Téma týdne: Jak ušetřit za vytápění

Ano, je to pravda, elektřina od nového roku opět podraží. Energetická společnost ČEZ zvýší od ledna 2007 ceny takzvané silové elektřiny o 14,4 procenta. Takové zdražení by se mělo v celkových platbách domácností za elektřinu projevit zvýšením o zhruba deset procent. Neregulovaná cena silové elektřiny se totiž na celkových platbách podílí zhruba čtyřiceti až padesáti procenty. Druhou část ceny, kterou domácnosti za elektřinu zaplatí tvoří cena za distribuci, která je regulovaná státem. Tarify cen za distribuci vyhlásí Energetický regulační úřad v listopadu a předpokládá se růst o dvě až tři procenta. Cenu směrem nahoru ovlivní i nově zaváděná ekologická daň, která je součástí schválené daňové reformy.

Kdyby se v současnosti volila nejméně populární společnost v České republice, byl by energetický gigant ČEZ v tomto žebříčku určitě hodně vysoko. V souvislosti s růstem cen elektřiny si jistě nejeden z nás položil otázku: Proč vlastně ceny elektřiny již několik let výražně rostou, přestože energetické společnosti hlásí rekordní zisky? Odpověď na tuto otázku však v dnešním článku nenaleznete. Není totiž jednoduchá a zaslouží si speciální analýzu, již si budete moci na našem serveru Finance.cz přečíst již zítra. Neporadíme vám ani přechod na vytápění plynem, který též zdražuje, ale podstatně pomaleji a je tak na vytápění dnes ve většině případů již výhodnější než elektřina. Dnes se pokusíme nalézt možnosti, jak na výdajích za elektřinu ušetřit. Kromě systémových opatření, jako je například používáním úsporných spotřebičů či lepším zateplením stěn, je to zejména volbou levnějšího dodavatele.


Nejvíce energie spolkne vytápění a ohřev vody


Důležité je tedy zvolit správný typ vytápění domu, a provést další opatření, jako zateplit stěny, vybrat vhodný typ ohřevu vody a podobně. Teprve pak má smysl řešit další záležitosti, jako nákup úsporných spotřebičů, žárovek a podobných záležitostí. Na spotřebě energie v domě se podílí:

  • vytápění - 70%
  • ohřev vody - 20%
  • domácnost - 10% (z toho lednička 30 %, pračka 17 %, vaření 16 % a osvětlení 15 %)


Ušetřit za elektřinu lze volbou dodavatele


Od 1.1. 2006 máme všichni právo si zvolit libovolného dodavatele silové elektřiny a vybrat si podle svého uvážení a s ohledem na typ a množství své spotřeby nejvhodnější nabízený produkt. Naopak nelze si vybrat distributora. Distribuční platby se totiž odvíjí od místa připojení, tedy podle příslušné distribuční společnosti, do jejíž sítě je odběrné místo připojeno. Většina odběratelů v České republice je připojena do elektrizační soustavy prostřednictvím regionálních distribučních společností ČEZ Distribuce, a.s. a E.ON Distribuce, a.s., přičemž obě společnosti jsou zároveň i dodavateli silové elektřiny. Kromě nich však na našem trhu působí i jiní dodavatelé. Informace o nich a o jejich nabídkách lze získat například na jejich internetových stránkách či na stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Na stránkách ERÚ naleznete především kalkulátor plateb za dodávku elektřiny, podle kterého velice rychle zjistíte, jak se vaše platba v případě dodávek od jiného dodavatele změní.

 

Jak ušetřit za vytápěníNa energiích nejvíce ušetříte volbou vhodného vytápění. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tedy podíváme právě na jednotlivé způsoby vytápění. Nejprve se zaměříme na elektřinu, poté na plyn a v nakonec i alternativní způsoby vytápění.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ