Doprava v České Lípě už nebude zdarma

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Lípa 26. září (ČTK) - Městská doprava v České Lípě už nebude zdarma, od 1. října ji totiž bude znovu zajišťovat společnost Vett. Autobusy ČSAD Semily, které ve městě jezdily od 26. srpna, vyjedou v neděli naposledy. Městu se po dlouhých jednáních s dopravcem podařilo dohodnout na dodatku ke smlouvě na letošní rok. Vett také přistoupil na nižší cenu. Město bude platit 39 korun za kilometr, když původní požadavek byl výrazně vyšší, řekla mluvčí radnice Kateřina Amrichová.

Město letos dopravci uhradí 8,9 milionu korun jako úhradu prokazatelné ztráty z městské dopravy, což představuje dotaci 22 korun na kilometr. Zbylé náklady dopravce pokryje jízdné. "V říjnu podle nového dodatku dojde také k obnově vozového parku společnosti," řekla bezprostředně po jednání starostka Hana Moudrá. Vett má v říjnu nakoupit čtyři nové nízkopodlažní autobusy a do konce roku ještě další dva. Dál budou platit stávající jízdní řády, lidé mohou opět používat časové karty a elektronické peněženky.

Dohodu o financování dopravní obslužnosti pro letošní rok schválila dnes na svém mimořádném zasedání městská rada a pověřila starostku podpisem smlouvy s dopravcem. "Nakonec se podařilo dohodnout jak optimální cenu, tak zajistit kvalitní služby pro obyvatele města," řekla Modrá. Zároveň ocenila profesionální služby společnosti ČSAD, která po dobu pěti týdnů dopravu ve čtyřicetitisícovém městě zajišťovala na základě krátkodobé smlouvy. Firma nabídla cenu 35 korun za kilometr, o polovinu méně než v té době platila radnice firmě Vett. Město k výměně dopravce přistoupilo poté, co se s firmou Vett nemohlo dohodnout na finančních podmínkách ani rozsahu služeb.

Nakonec se dohodu podařilo uzavřít a cestující v České Lípě bude dál vozit Vett, který městskou dopravu ve městě zajišťuje od roku 1993. Před pěti lety radnice rozhodla o prodloužení smlouvy do roku 2013. Firma zajišťuje dopravu 16 autobusy. Na devíti linkách přepraví ročně kolem 1,5 milionu cestujících. Radnice MHD dotuje asi 29 miliony ročně. Například v jen o málo větším Jablonci ale přepraví městské autobusy ročně 11 milionů lidí a radnice na autobusovou dopravu přispívá zhruba 33 miliony korun.

Že je českolipská doprava výrazně dražší, než jiní dopravci, potvrdil i projekt optimalizace dopravy, který si letos nechala radnice v České Lípě zpracovat. Podle Amrichové se ukázalo, že firmou vyúčtované prokazatelné ztráty za minulá období i odhadovaná výše ztráty pro rok 2007 výrazně převyšují částky, za něž by MHD provozovali jiní dopravci. Radnice proto soudně vymáhá 51,143 milionu korun, které na zálohách dopravci vyplatila v minulých letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK