Nakupujeme na úvěr

08.10.2007 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Obchodní domy a také finanční instituce nenechávají nikoho na pochybách, že se vánoční čas blíží a to máme teprve říjen. Pokud nevíte jak dárky financovat, nabízí se  řada možností. Dnes se podíváme na spotřebitelské úvěry a americké hypotéky.

Téma týdne: Půjčky nejen od banky 

Stále více domácností řeší problém momentálního nedostatku peněz. Tento problém, pomineme-li jednorázové výdaje spojené například s nutností rychle vyměnit starý nefunkční spotřebič za nový, řeší řada domácností právě v tomto období, kdy hodlají udělat radost a potěšit své blízké nějakým tím dárkem pod vánočním stromkem. I když je teprve říjen, obchodní domy stejně jako finanční instituce, začínají své zákazníky bombardovat nabídkami jak již levného zboží, tak také nabídkami různých výhodných produktů určených právě pro nákup zboží. A stále více lidí těmto nabídkám podléhá a kupují zboží na dluh.

Produktů, z kterých je možno si vybrat je celá řada. Od splátkového prodeje, přes kreditní karty, kontokorentní úvěry, spotřebitelské úvěry až třeba po americké hypotéky. Těmto všem produktům se budeme věnovat během celého týdne. Dnes se podíváme, kdy je vhodné využít spotřebitelský úvěr a kdy je vhodné sáhnout třeba i po neúčelové, tzv. americké hypotéce.

Spotřebitelské úvěry nabízí jak komerční banky, tak také celá řada splátkových společností. Zatímco u splátkových společností lze získat spotřebitelský úvěr již od cca 5000 korun, pokud se rozhodneme pro spotřebitelský úvěr nabízený bankami, musíme počítat s jeho minimální výší někdo v rozmezí 15 – 50 tisíc korun podle banky a druhu spotřebitelského úvěru. Již z výše uvedeného je zřejmé, že pro rozhodování, kde o úvěr žádat je důležité se rozhodnout o jak vysoký úvěr máme zájem, o jakou výši budeme žádat. 

Spotřebitelské úvěry pomohou při financování především spotřebního zboží. Ovšem občas se může vyskytnou i situace, kdy se rozhodneme pro dárek za více peněz. V mnoha případech lze opět využít i spotřebitelského úvěru, ale je tu i další možnost a tou je americká hypotéka. Tyto hypotéky jsou poskytovány bankami ve výši minimálně  150 – 200 tisíc korun a stejně jako u klasické hypotéky, je třeba v tomto případě úvěr zajistit zástavním právem k nemovitosti. Pokud tedy máte vhodnou nemovitost a hodláte si půjčit více peněz, u nichž nechcete prokazovat jejich účel použití, je tato možnost určena právě pro vás.


Spotřebitelské úvěry


Spotřebitelské úvěry slouží klientům na řešení jejich nenadálé finanční potřeby. Slouží především k nákupu spotřebního zboží, ale pokud je spotřebitelský úvěr čerpán jako neúčelový, může jej klient využít k libovolnému účelu. Spotřebitelské úvěry lze rozlišit podle mnoha hledisek  - proto každý klient určitě najde pro něj tu nejvhodnější kombinaci.

Spotřebitelský úvěr je bankami nabízen fyzickým osobám občanům starším 18 let. Výše úrokové sazby závisí na typu úvěrů (např. zda-li je úvěr poskytovaný jako účelový nebo neúčelový), na době splatnosti úvěru, případně i na jiných okolnostech, které banka zohledňuje. V současné době se úroková sazba spotřebitelských úvěrů pohybuje v rozpětí od 8,0 až do 15 % p.a. Dobu splatnosti úvěru lze volit od 12 měsíců do zhruba 6 let.


Americká hypotéka


Hypoteční úvěr je úvěr,  jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. Klasická hypotéka je používána k financování bydlení. Banky ovšem nabízejí také neúčelové hypotéky, které mají obdobné parametry jako hypotéky určené na financování bydlení, jediným rozdílem je účel, na který lze takto získané peníze využít.

Americká hypotéka musí být také zajištěna zástavním právem k nemovitosti, tzn. že se při jejím vyřizování nevyhneme zástavě nemovitosti, která je spojena s nemalými náklady. Pokud nám banka hypotéku poskytne, je na nás k čemu peníze využijeme – můžeme s její pomocí například financovat koupi automobilu nebo třeba studium dětí v zahraničí. Výhodou oproti spotřebitelským úvěrům je možnost si zvolit podstatně delší dobu splatnosti až do 30 let. Úrokové sazby těchto hypoték se pohybují od 6 do 9% p.a. v závislosti na době fixace úrokové sazby a době splatnosti hypotečního úvěru.

 

 

2849.jpgNevíte z čeho financovat nákup nejen vánočních dárků? Možností je mnoho, stačí si jen vybrat.  Volit můžeme z obvyklých produktů nabízených bankami jako jsou spotřebitelské úvěry, kontokorentí úvěry či kreditní karty, ale využít lze také splátkový prodej a nebo třeba leasing. Podíváme se i na problémy s tzv. výhodnými půjčkami.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY