Musíme platit za běžný účet ročně tisíce?

18.10.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Češi prý platí průměrně za bankovní účet přes dva tisíce korun za rok! Je to i váš případ? Ukážeme vám, že existují i podstatně cenově přívětivější nabídky bez omezení kvality služeb. Výběr už poté bude jenom na vás.

Tento týden prolétla většinou medií zpráva, že klienti českých bank zaplatí v průměru za vedení běžného účtu 2260 Kč ročně. A dále, že ve srovnání s jinými zeměmi střední Evropy je to zdaleka nejvíce. Například ve Slovensku platí klienti ročně průměrně pouze 1240 Kč, v Maďarsku a Polsku 1790 Kč, v Rakousku 2010 Kč. Do celkových ročních nákladů na vedení běžného účtu bylo zahrnuto osm položek:

  • poplatky za vedení účtu;
  • platby;
  • výnosy z úroků;
  • operace s hotovostí na pobočce;
  • správu trvalých příkazů a internetového bankovnictví;
  • výběr hotovosti a
  • vydání bankomatové karty.


Proč platit tolik?


Částka 2260 Kč ročně za vedení běžného účtu – nezdá se vám to trochu moc? Znamenalo by to, že průměrný český klient platí měsíčně za účet 188 korun. I přes naši kritiku zdražování a netransparentnosti nových běžných účtů je výše uvedená částka přesto dost vysoká. Vysvětlení by možná přineslo rozdělení klientů na zaměstnance a podnikatele. Účty pro podnikatele jsou nicméně specifickým produktem, kde náklady táhnou nahoru většinou ještě jiné položky, než ty do průzkumu zahrnuté. Částka 2260 Kč je proto trochu zavádějící a pravděpodobně platí klienti - minimálně z řad zaměstnanců - méně.

Jestliže ovšem nepodnikáte a banka vám účtuje měsíčně ke 200 Kč, zkuste popřemýšlet o změně. Předraženost účtu může být dána dvěma faktory: buď máte uzavřený některý ze "starých" programů, ve kterých jsou vám třeba účtovány dříve nadstandardní položky (např. internetové bankovnictví). Nebo jste se naopak nechali nalákat na moderní účet, který v ceně zahrnuje i služby, které nepotřebujete. Doporučíme vám vybrané produkty, na kterých zaplatíte podstatně méně, než onen průměrný Čech z průzkumu.

 
Waldviertler Sparkasse von 1842 a Osobní účet


Vedení účtu za 10 Kč měsíčně je opravdu minimum, na které lze dosáhnout. Ke 120 Kč ročně budete sice muset připočíst veškeré úkony, můžete si být ale jistí, že i jejich ceny jsou stlačeny dolů jak to jde. Platební karta je první rok zdarma, poté za ní zaplatíte 200 Kč ročně. I Když připočteme občasné výběry z bankomatu a jiné transakce, je stejně nepravděpodobné, že se v ročním úhrnu dostanete na částku vyšší než 500-1000 Kč.


Poštovní spořitelna a Postžiro - Klasik


Již za 336 korun ročně lze užívat účtu u Poštovní spořitelny. Základem je poplatek 28 Kč měsíčně za který získáte v ceně příchozí platby, zřízení a vedení většiny služeb elektronického bankovnictví a mezinárodní platební kartu. Služby lze za další poplatky rozšiřovat. Sami si už domyslíte, že k 2260 se vyšplháte ovšem velmi těžko. 


Volksbank, Fit konto a Tarif Medium


Za 48 Kč měsíčně získáte vedení běžného účtu v Kč, spořící konto, platební kartu dle výběru, kontokorentní úvěr, pravidelný výpis z účtu, dva výběry z bankomatů Volksbank CZ nebo ČSOB v ČR, jednu příchozí platba na účet zdarma a dvě transakce provedené přes přímé bankovnictví v ceně. Ročně tedy zaplatíte 576 Kč.


Citibank a Citi konto


Za 99 Kč měsíčně, což znamená 1188 Kč za rok, získáte běžný účet v korunách, běžný účet v cizí měně, inteligentní spořící účet s 2,5% úrokovou sazbou p. a. (a bez výpovědní lhůty), výběrů debetní kartou z bankomatů sítě Euronet v ČR, vydání a vedení debetní karty, vydání a vedení kreditní karty, neomezené množství odchozích tuzemských plateb zadaných prostřednictvím internetového bankovnictví nebo telefonního bankovnictví, neomezené množství odchozích tuzemských plateb provedených na základě trvalých platebních příkazů, SIPO či povolení k inkasu, zasílání výpisů z účtu poštou – měsíčně. Jediným tichým mínusem je jednorázový poplatek za vydání elektronického klíče 450 Kč, který vám Citi konto na začátku prodraží.


GE Money Bank a Genius Active


Za 119 Kč měsíčně, tedy 1428 Kč ročně lze získat účet Genius Active, který v ceně zahrnuje výběry z bankomatů GE Money Bank v ČR, služby přímého bankovnictví, příchozí i odchozí transakce realizované elektronicky, vydání a vedení 2 platebních karet, vydání a vedení karty určené pro internetové nakupování, operace s trvalými příkazy, inkasy a SIPO, zasílání měsíčních výpisů elektronicky nebo poštou, vedení kontokorentu, vedení a využívání spořícího účtu a 1 vklad hotovosti na obchodním místě měsíčně.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ