Business navigation days® opět znamenaly spoustu inspirativních přednášek a diskusí

23.10.2007 | , Point Consulting
Konference


Ve dnech 18. – 19.10. 2007  se v Business hotelu v Jihlavě uskutečnil 4. ročník přestižního fóra Business navigation days za přispění 22  přednášejících manažerů z Čech a Slovenska, akce, na které se jednou ročně schází k přednáškám a vzájemné výměně zkušeností v oblasti moderního řízení podniků, česká elita controllingu a financí.

Fórum je tradičně odborně zajištěno a vedeno Business navigation aliancí – partnerskému sdružení společností POINT Consulting, INEKON SYSTEMS a SEFIMA.

Fórum Business navigation days začalo společným komunitním blokem s výzvou v duchu poslání konceptu Business navigation,  jímž je hledání cest od strnulých mechanizmů ke zvyšování dynamiky, flexibility a variantnosti v řízení a vzájemná podpora.
Následně byly předány ceny za přínosy v Business navigaci:
Křišťálový glóbus za dlouhodobý přínos převzal zástupce společnosti Madeta České Budějovice
Modrý glóbus za projekt roku Business navigation zástupce společnosti Drinks Union

 Program pak pokračoval rozdělením do šesti pracovních sekcí, dle témat. Sekci A otevřela paní Drahomíra Pavelková, prorektorka pro tvůřčí činnosti, ředitelka Ústavu financí a účetnictví, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se zkušenostmi z měření a řízení výkonnosti podniků. Následovalo vystoupení paní Heleny Hostkové, ředitelky sekce ekonomika a systému řízení, ČEZ, s inspirativním controllingovým pohledem na divizi výroby ČEZ, ve kterém identifikovala rozhraní mezi výrobou, prodejem a říznením nákladů. To vše za moderace a zvídavých otázek moderátora Jana Huška, obchodního ředitele INEKON SYSTEMS.

Paralelní sekce B byla věnována využití Business navigation systému pro řízení toků nákladů a prodejů v návaznosti na úzká místa ve výrobě. Zde zaujal svým příspěvkem pan Josef Jenčo, vedoucí controllingu Dřevozpracujícího družstva Lukavec s implementací Teorie omezení (TOC) a následně též pan Marek Chobot, manažer finančních projektů v Plzeňském prazdroji, neméně zajímavým příspěvkem o řízení investic právě v prazdroji. Moderoval a otázky kladl pan Ivo Topinka ze společnosti Sefima.

Sekci C, neboli téma ABC – úplnou kalkulaci nákladů a zjednodušování v systému SAP představil pan Jan Bolek, controller v První novinové společnosti a navázal pan Jaroslav Lošonský, manažer majetkových účastí Energie AG Bohemia se stále žhavým tématem tlaku na náklady a cílové kalkulace v konkurenčním prostředí automobilového průmyslu.

Paralelní sekce D byla neméně zajímavá. Paní Ivana Podškůbková, ředitelka controllingu HAMÉ, hovořila a diskutovala na téma controlling v dceřiných společnostech HAMÉ a také o palčivém problému motivace controllerů. Pan Jakub Patzl, manažer controllingu Drinks Union, pak o zavedení plánovacích procesů v pivovarech. 

Sekci E zahájila paní Katarina Szathmári, vedoucí oddělení výzkumů a cen v České poště, na téma plánování a analýzy prodeje v dynamicky se měnící společnosti s rozsáhlou organizační strukturou. Po té navázal pan Jiří Daněk, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Druchema, svými zkušenostmi s využitím Business navigation systému při restrukturalizaci podniku.

Sekce F byla věnována problematice Target Costing ve strojírenské výrobě, o které velmi strukturovaně promluvil pan Rostislav Khýr, finanční ředitel Ingersoll Rand Compact Vehicle Technologies a následně pan Pavel Rábek, hlavní ekonom a vedoucí controllingu ve společnosti Unex přispěl svou zkušeností na téma použití vícestupňových krycích příspěvků a jejich vizualizaci při řízení výroby.

Po příjemném večeru s představením divadla Ve tři a vystoupením mistra České republiky, Evropy i světa v práskání bičem, pana Votápky odstartoval druhý den, též odbornými pracovními sekcemi.

Sekci G na téma kvality dat jako základu manažerské navigace otevřel svými zkušenostmi pan Radek Vondra, výkonný ředitel pro informační technologie společnosti MobilKom. Po té představil pan Milan Včeliš, člen představenstva a výkonný ředitel Private Equity Management, systémy ukazatelů, které využívá pro motivaci managementu podniku na růstu hodnoty podniku na příkladech z praxe investora.

V sekci H, v poslední sekci tohoto ročníku zazněl příspěvek pana Jana Ulricha, controlling managera společnosti GEMO Olomouc, na téma zvýšování efektivity stavebního projektu a po té o řízení průběhu developerského projektu z pohledu nákladů i výnosů a budoucího cash flow zakončil program svou přednáškou pan Libor Zeithman, vedoucí útvaru plánů a rozpočtů společnosti Metrostav.

POINT Consulting a celá Business navigation aliance má za sebou další úspěšný ročník fóra Business navigation days®, jehož průběh a forma obohatily a inspirovaly účastníky z mnoha dalších firem nejrůznějšího zaměření, kteří se vzájemně podělili o svoje zkušenosti z oblasti moderního řízení podniků a může se těšit na ročník další, který proběhne opět v říjnu roku 2008.
Více informací

E-mail: vaclavikova@point-consulting.cz
Fax: +420-234 718 760
Web: www.point-consulting.cz

Poselství společnosti POINT Consulting

Posláním společnosti POINT Consulting je umožnit lidem, podnikatelským subjektům a organizacím v České republice naplňovat a dále rozvíjet potenciál v oblasti moderního řízení podniků, a to prostřednictvím špičkových seminářů, konferencí a fór, které s využitím zkušeností manažerů z praxe najdou své uplatnění v oblastech ekonomiky, financí a contollingu ve všech oborech.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Konference