Rusové chtějí v Ostravě postavit hutnické výzkumné centrum

04.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Rusové chtějí v Ostravě postavit výzkumné centrum oboru hutnictví. Týdeníku Profit to řekl ruský obchodní rada v České republice Grigorij Sarišvili. Středisko by mělo vyrůst v blízkosti areálu vítkovických železáren, jejichž zástupci se budou na výzkumu také podílet.

"V Rusku máme na metalurgii mnoho odborníků, kteří by přímo v centru působili. Tito odborníci mají spoustu dobrých teoretických nápadů, ale zatím chybí komerční využití jejich myšlenek," řekl Sarišvili. Zároveň označil centrum za předsunutou pozici Ruska v Evropské unii.

Přípravu projektu již dříve potvrdil Profitu i viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš. "Na počátku bylo setkání prezidentů Klause a Putina. Česko-ruská obchodní skupina řešila 12 projektů, a tento si ruská strana vybrala jako nejlepší," řekl Bartoš.

Centrum by se podle něj mělo vedle metalurgie zaměřit později i na další vědní obory. Žádná ze stran ale dosud neupřesnila, kdy se začne s výstavbou a kolik bude celý projekt stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK