Dobré zprávy pro platiče tržního nájemného

07.11.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Platíte tržní nájemné? Pak pro vás máme dobré zprávy. Zatímco regulované nájemné roste, lze na základě řady faktorů usuzovat, že tržní nájmené bude ve většině regionů ČR v příštích letech stagnovat či klesat.

Téma týdne: Nájemné od A do Z

Tržní nájemné je nájemné vznikající na základě vzájemné dohody mezi pronajímatelem a nájemcem. Tržní nájemné tak, na rozdíl od nájmeného regulovaného, odráží vztah nabídky a efektivní poptávky na lokálním trhu s byty v jednotlivých městech. Nájemní smlouva by měla obsahovat zejména přesnou specifikaci předmětu nájmu, smluvní strany, veškeré osoby oprávněné užívat byt, výši nájemného a jednotlivých záloh na služby včetně způsobu úhrady, dobu platnosti smlouvy a specifická práva a povinnosti obou smluvních stran.

Standartem nájemního bydlení je dnes rozdělení plateb na nájemné, z něhož platí majitel vlastnické platby jako pojištění, správu domu nebo fond oprav, a dále zálohy na služby a energie, které se vyúčtují v závislosti na spotřebě nájemce. Dále se v závislosti na kvalitě bytu a vybavení při podpisu nájemní smlouvy požaduje kauce do výše jednoho měsíčního nájmu. Ta slouží k případné úhradě škod na majetku bytu nebodomua někdy i k úhradě nedoplatků na nájemném.

Tržní nájemné bude klesat či stagnovat


Tržní nájemné je dnes ve velké míře ovlivňováno relativně velkým (rostoucím) množstvím drobných investorů. Ti kupují domy a byty kvůli bezpečnému uložení a zajímavému zhodnocení vložených finančních prostředků výnosem z jejich pronájmu. Nabídka nájemního bydlení je tak poměrně široká, takže zájemci o pronájem mají možnost výběru. Pronajímatelé jsou tedy tlačeni širokou nabídkouspíše k poklesu cen. Na druhé straně dostatečná poptávka po nájemním bydlení, kterou je ČR specifická, umožňuje majitelům, držet tržní nájemné na relativně stabilní úrovni. Vyšší pokles tržního nájemného lze očekávat u bytů v panelových domech. Hlavní příčinou je především horší stav těchto domů, vysoké náklady na služby, ale také například nedostupnost míst na parkování. Dalším z důvodů hovořících pro pokles tržního nájemného je zvětšující se obliba vlastnického bydlení. Dnes se ve stále více případech spíše vyplatí vzít si hypotéku než platit tržní nájem, který tak proto bude klesat.

Do budoucna se tedy, i v souvislosti s postupující deregulací a souvisejícím oživením na trhu, očekává mírný pokles cen současného tržního nájemného. Bude to ale záviset na místních podmínkách. Vzhledem k současnému růstu cen bytů a dlouholeté stagnaci tržního nájemného lze však předpokládat, že se původní tržní nájemné nebude snižovat nijak výrazně. Bude se jednat spíše o jednotky procent maximálně deset až patnáct procent. Vyjímku pak tvoří Ostrava, kde  výrazně rostou ceny bytů a s nimi jde nahoru i tržní nájemné. Příčinou růstu cen je výstavba dálnice, rozbíhající se výstavba nové automobilky a relativně nízký srovnávací základ cen nájemného v minulých letech. Přesto však Ostrava dosud nedosahuje cenové úrovně Prahy či Brna.

V tabulce níže můžete nalézt srovnání současného stavu úrovně tržního nájemného ve větších městech České republiky. Nájemné je počítáno za standardní byt, tedy byt v družstevním či osobním vlastnictví s podlahovou plochou 68 m2 a opotřebením cca 40%.

Tabulka: Srovnání výše tržního nájemného ve velkých městech ČR k 16.8.2007

Město Tržní nájemné Cena za m2
Praha 10.336 Kč 152 Kč
Brno 8.092 Kč 119 Kč
Ostrava 7.208 Kč 106 Kč
Hradec Králové 6.664 Kč 98 Kč
Plzeň 6.324 Kč 93 Kč
Olomouc 5.984 Kč 88 Kč
České Budějovice 5.780 Kč 85 Kč
Liberec 5.304 Kč 78 Kč

Zdroj: Institut regionálních informací


Nájemné od A do ZNájem je vedle práva vlastnického nejrozšířenější formou bydlení. A právě nájmu se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Přečíst si můžete jak o tržní, tak i jeho regulované podobě a dozvíte se, zda zvolit nájem nebo vlastní bydlení.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ