Naučte své děti hospodařit s penězi

13.11.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Banky dnes nabízí celou řadu finančních produktů pro děti a mládež. Mezi ty nejzajímavější patří dětské či studentské účty, a to jednak svými parametry, ale také tím, že vaše ratolesti učí hospodařit s penězi.

Rodiče své děti po celou dobu jejich dospívání finančně zajišťují. Přitom často řeší otázku jak svým potomkům peníze co nejlepším způsobem předávat. Jednou z bezesporu zajímavých variant je zřídit jim dětské či studentské konto a peníze posílat tam. Dítě se tak učí  hospodařit s penězi samo a získává tak zkušenosti do budoucna. Podívejme se na dětské a studentské účty blíže.

Dětské konto lze založit už batoleti


Dětský účet dnes nabízí řada tuzemských bank. Jeho součástí je většinou platební karta, zvýhodněná úroková sazba a velkou výhodou je absence poplatků. Založit účet a podepsat smlouvu jménem nezletilé osoby může zákonný zástupce nezletilého po předložení průkazu totožnosti a prokázání, že je zákonným zástupcem nezletilého.

Většina služeb na dětském kontu je zdarma, ať už se jedná o vlastní poplatek za vedení účtu, vydání platební karty či výběry z bankomatu. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že některé banky platební karty k dětským kontům vůbec nevydávají (Komerční banka, Raiffeisenbank). Ostatní banky  mají nastavenu minimální věkovou hranici pro vydání platební karty, ta se pohybuje od sedmi let věku a více. Nejčastějšími dětem vydávanými kartami jsou VISA elektron a Maestro. Jak jsme již psali, většina bank však vydání karty nezpoplatňuje.

Další výhodou dětských účtů je zvýhodněná úroková sazba, kterou se úročí kladné zůstatky na účtu. Ta se v řadě případů pohybuje kolem 2 % p.a. i více, což odpovídá úrokům, které banky nabízí svým dospělým klientům na spořících účtech či termínovaných vkladech. Pravda, zakládat dítěti účet díky úrokové sazbě 2 % p.a. asi nikdo nebude, nicméně je to bezpochyby příjemným bonusem.

Otázkou je, jak zajistit, aby dítě s penězi na účte nezačalo hospodařit nerozumně, například aby jednorázově nevybralo a neutratilo všechny peníze. Odpověď je poměrně jednoduchá. Všechny banky umožňují nastavit rodiči parametry dětského účtu tak, aby podobným excesům zabránil. Nejčastěji lze nastavit maximální výběr, počet a interval výběrů či maximální dobití kreditu do mobilu.

Tabulka: Srovnání dětských účtů

Banka Název účtu Věk Úroková sazba (p.a.) Poplatek za vedení účtu Platební karta
Česká spořitelna X konto 10 až 15 let 0,1 až 2,0 % zdarma ano
ČSOB Dětské konto Slůně 0 až 15 let 1,0 až 2,0 % zdarma ano, od 8 let
Komerční banka Dětské konto Beruška 0 až 15 let 0,1 až 2,0 % zdarma ne
Poštovní spořitelna Postžiro Mini 0 až 15 let 1,1 až 2,0 % zdarma ano, od 10 let
Raiffeisenbank Spořící účet Včelička 0 až 18 let 0,5 až 1,70 % zdarma ne
Volksbank Konto Rybička 0 až 15 let 1,0 až 2,50 % zdarma ano, od 10 let
 

Studentské účty mají řadu výhod


Na dětské účty často u bank navazují účty studentské. Studenti vysokých a středních škol jsou pro banky velmi atraktivní cílovou skupinou. Ptáte se proč? Lze totiž předpokládat, že studenti spokojení se svým účtem se po skončení studia stanou bonitními klienty banky. A nepochybně je nejlepší klienta podchytit již v jeho útlém věku, o což se také banky snaží nabídkou skvělých podmínek u speciálních produktů pro studenty. Studenti tak mají z čeho vybírat, neboť nabídka produktů jim určených se neustále rozšiřuje.

Studentské účty jsou klasické běžné účty, které si mohou zřídit studenti vysokých a vyšších odborných škol  a v některých případech i studenti středních škol. V současné době nabízí studentské účty již většina českých bank. Jaké jsou jejich výhody? Jednou z výhod studentských účtů je u většiny bank vyšší úrok z vkladů, dále pak možnost kontokorentu, vedení účtu zdarma, obvykle se neúčtuje ani za výpis z účtu a zdarma vydání i vedení platební karty.

Většina studentů má dnes přístup k internetu a je zvyklá používat moderní technologie, proto běžnou součástí studentského účtu je i přístup k účtu pomocí služeb přímého bankovnictví. Navíc za jejich užívání studující klienti také obvykle neplatí žádný poplatek. Statistiky říkají, že studenti nejčastěji využívají internetové bankovnictví, mají však na výběr také GSM nebo telefonní bankovnictví. Není výjimkou, že mohou využívat všechny služby současně.

Další velkou výhodou studentských účtů je možnost využití kontokorentního úvěru. Kontokorentní úvěr dává studentovi možnost čerpat do mínusu až do výše schváleného úvěrového rámce. Většina bank přitom po studentech nevyžaduje doložení příjmů  pro ověření  bonity. Studenti  tak mohou bez problémů získat  kontokorent  od 5 000  do  40 000 korun.

Pro založení studentského účtu je třeba platný průkaz totožnosti a v případě nezletilosti rodný list a platný průkaz zákonného zástupce, jehož přítomnost je při založení účtu nutná. Potřeba je též písemné potvrzení školy o studiu. Založení účtu je tedy o něco komplikovanější pro ty studenty, kteří nejsou plnoletí.

Tabulka: Srovnání účtů pro studenty

Banka Název účtu Věk Úroková sazba (p.a.) Poplatek za vedení účtu Kontokorent
Česká spořitelna Studnet + 15 až 30 let 0,85 % zdarma ano, až 40.000 Kč
ČSOB Studentské konto Plus 15 až 28 let 0,05 % zdarma ano, až 20.000 Kč
Komerční banka Studentké konto G2 15 až 30 let 0,40 % zdarma ano, až 20.000 Kč
Poštovní spořitelna Postžiro Junior 15 až 26 let 1,10 % 10 Kč měsíčně ano, až 20.000 Kč
Raiffeisenbank Kompletkonto Student 15 až 26 let 0,01 až 1,20 % 20 Kč měsíčně ano, až 5.000 Kč
Volksbank Free Konto 15 až 26 let 1,00 % zdarma ano, až 20.000 Kč
GE Money Bank Genius Student 15 až 24 let 0,10 % zdarma ano, až 5.000 Kč

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ