Na kolik vás vyjdou vleky na horách?

22.11.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zimní lyžovačka je událost, na kterou se mnozí těší celý rok. Po finanční stránce ovšem nejde o nic levného. Kromě cesty, ubytování a jídla zaplatíte hlavně za samotné lyžování v podobě jízdného za vleky. Kolik?

Téma týdne: Jak ušetřit na zimní dovolené?

Abychom získali přehled o cenách za vleky, podíváme se na podmínky ve vybraných střediscích hlavních pohoří v České republice, které v závěru srovnáme s cenami v cizině. Za Českou republiku jsme vybrali:


  • Krkonoše - Špindlerův mlýn
  • Orlické hory - Říčky
  • Jeseníky – Praděd
  • Beskydy – Pustevny
  • Šumava – Špičák
  • Krušné hory – Boží dar


Krkonoše - Špindlerův mlýn


Skiareál Špindlerův Mlýn je nejvýznamnějším zimním střediskem v České republice. Každým rokem je spolupořadatelem několika důležitých světových sportovních akcí. V zimní sezóně celý areál, který se skládá z několika středisek (Svatý Petr - Hromovka, Medvědín, Horní Mísečky, LV Davidovka, LV Labská, vleky Horal a Krakonoš) navštíví kolem 700 tisíc klientů. V provozu jsou 4 lanové dráhy a 11 lyžařských vleků - celkem 25 km sjezdových tratí, z kterých je 85 % možno v případě nepříznivých sněhových podmínek technicky vysněžit. Ski pas zakoupený na kterékoliv pokladně je možno využít na všech lanových drahách a lyžařských vlecích
Hlavní sezóna je vymezena od 22. 12. až 4. 1. a poté od 26.1. do 14.3. Za jeden den lyžování v tomto období zaplatí dospělý 750 Kč (dítě 500, junior a senior 600 Kč). V případě skipasu na 5 dní by vás lyžování vyšlo na 2900 Kč (pro dospělého). Samotná jízda čtyřsedačkou na Svatého Petra a Medvědín vydá v hlavní sezóně na 140 Kč.


Orlické hory – Říčky


Ski centrum Říčky v Orlických horách se nachází na jihovýchodní straně vrchu Zakletý v nadmořské výšce 740 - 992 m nad mořem. Díky své výšce, moderní lanovce, výhodné orientaci sjezdových tratí, jejich délce a systému technického sněhu se jedná o nejlepší středisko sjezdového lyžování v Orlických horách. Vrch Zakletý respektive křížení turistických cest Pěticestí, které je opodál, je zároveň ideálním výchozím místem běžkařů na celý hlavní hřeben Orlických hor. Vlastní Ski centrum disponuje čtyřmi sjezdovkami (Slalomka, Sjezdovka, Loučky a Můstek – délky 350-1500 m), jednou lanovkou a dvěma vleky. Jednotlivá jízda stojí 50 Kč, ovšem většina lyžařů využívá bodových jízdenek, jejichž cena se s počtem bodů zvyšuje, ale zároveň vás jízdy vychází v přepočtu levněji. Za 60 bodů dáte 150 Kč (tzn. bod za 2,5 Kč), za 1200 bodů pak „jen“ 1870 Kč (tzn. bod 1,5 Kč). Body jsou vám odečítány podle toho jaký vlek využíváte za jízdu v hlavní sezóně na lanovce Poma vám bude strženo 20b, v případě vývozu na pomalejší lanovce tatrapoma pouze bodů 15. Lze zakoupit i časové jízdenky, kdy 1 den vychází na 460 Kč, 5 dní pak na 1950 Kč.


Jeseníky – Praděd


Lyžařská sezóna na sjezdovkách pod Pradědem bývá obvykle zahajována až od ledna. Návštěvníkům je k dispozici několik tratí, které se liší obtížností i délkou: Praděd – Ovčárna Áčko, Béčko, Céčko, U horské služby, Malý a Velký Václavák či Vlek pod Vysokou horou. Za časovou jízdenku na tyto vleky dá dospělý 390 korun, dítě 290 korun – za jeden den.


Beskydy – Pustevny

Horské sídlo Pustevny (1018 m), pojmenované po poustevnících, kteří zde žili a z nichž poslední zemřel roku 1874, jsou i vyhledávaným lyžařským střediskem s 11 lyžařskými vleky a 9 sjezdovkami. Jednotlivá jízda lanovou dráhou vyjde dospělého na 50 Kč, dítě by zaplatilo polovinu. Jednodenní permanentka pak stojí 350 korun, na 5 dní by vyšla na 1130 Kč (tedy den za 226 Kč).


Šumava – Špičák


Špičák nabízí nejlepší možnosti lyžování na české straně Šumavy. Příležitost si dobře zalyžovat zde najdou všechny skupinu lyžařů od začátečníků přes rodiny s dětmi až po lyžařské experty. Špičák nabízí celkem pět sjezdovek a dvě cvičné louky v celkové délce 8,4 km. Přepravu lyžařů zajišťuje jedna čtyřsedačková lanovka s nástupním kobercem od firmy Doppelmayr a 10 vleků s celkovou přepravní kapacitou 5500 osob za hodinu. Délka tratí se pohybuje kolem 1500m a ceny jsou následující:


  • jednotlivá jízda pro dospělého: 80 Kč
  • permanentka na 1 den: 490 Kč
  • permanentka na 5 dní: 1980 Kč

Krušné hory – Boží dar


Hlavním lyžařským terénem Božího Daru je již přes 70 let úbočí Klínovce zvané "Neklid" s několika sjezdovými drahami, vleky a parkovištěm. Součástí areálu je i snowpark, a sjezdovka dostupná přímo z ubytovacích zařízení. Časová jízdenka na den vychází na 380 Kč, na 5 dnů 1600 Kč.


Lyžování v zahraničí


Dobrý kurs koruny vůči euru vybízí zkusit lyžovačku v zahraničí i pro zaryté odpůrce, pokud tedy ještě takový existují. Hlavními výhodami alpského lyžování jsou především menší fronty na vlecích, menší hustota sportovců na sjezdovkách a v neposlední řadě monumentálnější výhledy do okolí. Nevýhodu přinášejí vyšší ceny za cestu, ubytování a vleky. Stejně tak jako v ČR platí, že ceny za skipas se snižují s počtem dnů a počtem osob a rovněž se dá výrazně ušetřit na lyžování mimo sezónu. Vybrali jsem 3 země a 3 střediska, které ilustrují náklady v hlavní sezóně:


  • Rakousko: Mölltaler Gletscher (Moltalský ledovec) – cena za skipas na den 970 Kč
  • Itálie: Val di Fiemme (areál s 110 km sjezdovek a 45 lanovkami) – cena za skipas na den 860 Kč, na 5 dní 3800 Kč
  • Francie: VAL D'ISERE (300 km sjezdových tratí, více než 100 lanovek) – cena za 6 denní skipas 5670 Kč.

Jak ušetřit na zimní dovolené?Téma naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků tentokrát zní: Jak ušetřit na zimní dovolené? Nejprve se dozvíte, jak co nejlevněji nakoupit lyžařské vybavení, poté se podíváme na náklady na ubytování, jídlo a vleky. Nakonec se na zimní dovolenou podíváme z pohledu konkrétních finančních produktů.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU