Hory se připravují na nápor lyžařů

21.11.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zima se již přihlásila o slovo, z čehož mají radost nejen lyžaři, ale i majitelé zimních středisek. Ať už se chystáte brázdit tuzemské či zahraniční svahy, zimní dovolená představuje důležitý zásah do rodinného rozpočtu. Jak na ní ušetřit?

Téma týdne: Jak ušetřit na zimní dovolené?

Zimní dovolená se kvapem blíží a provozovatelé zimních středisek již netrpělivě čekají na první návštěvníky. Přestože domácí svahy se zatím nemohou, co do délky sjezdovek či přepravní kapacitou, rovnat těm alpským, dolomitským či pyrenejským, tuzemští provozovatelé snaží neustále modernizovat stávající střediska a investují do nich nemalé peněžní prostředky.

Ať už zamíříte za hranice nebo zůstanete v tuzemsku, zimní dovolená je pro rozpočet domácnosti v mnohých případech stejně náročná, jako ta letní. Ubytování, skipas, strava něco stojí, celkové náklady se vyšplhají na několik tisíc korun. Přesto se najdou způsoby, jak nějakou tu stokorunu ušetřit.


Nocleh za pár stovek i několik tisíc


Ceny za ubytování se mohou výrazně lišit. Podstatná není ani tak lokalita, důležitější roli hraje komfort. V horské chatičce či penzionu s ubytovací kapacitou několika málo osob se ceny za jednu strávenou noc pohybují zhruba kolem 250 korun. O několik stokorun více pak zaplatíte v hotelu, kde se cena pohybuje zhruba od 500 korun výše, nezřídka narazíte i na částku úspěšně atakující tisícikorunu.

Stejně jako u domácích destinací, i v případě zahraničních horských středisek může být cena rozdílná. Pokud nevyrážíte na vlastní pěst a spolehnete se na cestovní kancelář, pak není od věci sjednat si pobyt několik měsíců dopředu nebo naopak vyčkat až do poslední chvíle. First a last minute zájezdy nejsou pouze letní záležitostí, ale najdeme je v katalogu nejednoho specialisty na zimní sezónu.

Doprava a skipas v cizině dražší


Výraznou roli, která se podepíše do celkové výše nákladů na horský pobyt, hraje kromě již zmíněného ubytování i cena skipasů. Jelikož některá tuzemská zimní střediska se nechala inspirovat svými mnohem známějšími zahraničními konkurenty, ceny lyžařských permanentek rok od roku přibližují těm zahraničím. Přesto si rakouské, francouzské či italské skipasy stále udržují znatelný cenový náskok, který je však kompenzován právě již zmíněnou kvalitou sjezdovek.

Stejně tak náklady na dopravu hovoří ve prospěch tuzemských svahů. Jedině snad Rakousko je z pohledu celkové vzdálenosti přijatelné, zvláště pro jih naší republiky. Jízda do několik kilometrů vzdáleného tuzemského střediska je bezesporu příjemnější než cesta na alpský svah, a to nejen časově, ale i nákladově. Zvláště v době rostoucích cen pohonných hmot. Na konci minulého týdne se průměrná cena Naturalu 95 pohybovala na hranici 31,00 korun za litr - každý ujetý kilometr vás při spotřebě 8 l/100 km přijde bezmála na 2,50 korun.

Při delší cestách za lyžováním, kdy ujedete několik stovek kilometrů je z hlediska nákladů efektivnější využít automobilu s dieslovým motorem. Cena nafty je sice o nějaký ten halíř vyšší než Naturalu, na druhou stranu nižší spotřeba hovoří ve prospěch dieslu. V dnešní době se kombinovaná spotřeba dieslových motorů pohybuje kolem 5 litrů na 100 kilometrů. Za každý ujetý kilometr tak zaplatíte zhruba o 90 haléřů méně (při ceně 31,78 za litr nafty) než v předchozím "benzinovém" případě.

Tabulka: Ceny skipasů pro sezónu 2007/2008 a vzdálenost do jednotlivých středisek

Lyžařské
středisko
Cena skipasu (v Kč) * Vzdálenost z/do (v km)
1 den 6 dní Prahy Brna
Špičák (ČR) 490 2190 170 300
Pec pod Sněžkou (ČR) 590 2850 160 215
Kranjska Gora (SLO) 666 3252 598 520
Hochkar (RAK) 773 3506 391 342
Kaprun (RAK) 906 4292 484 531
Les Deux Alpes (FRA) 946 4492 1153 1292

* přepočteno kurzem ČNB 26,66 CZK/EUR

Zdroj: www.zimni-alpy.cz, www.lyzovani.spicak.cz, www.skipec.com

Chcete ušetřit? Jezděte mimo sezónu


Ať už volíte zahraniční či tuzemské svahy, výrazné úspory můžete dosáhnout, pokud dovolenou správně načasujete. Od poloviny prosince do konce března, tj. v hlavní sezóně jsou ceny skipasů a náklady na pobyt o poznání vyšší než v podzimních a jarních měsících. Šestidenní permanenta je ve vedlejší sezóně v Peci pod Sněžkou o 450 korun levnější, na Špičáku ušetříte 480 korun. Brázdit svahy lze tak i za přijatelnější ceny, stačí jet mimo sezónu.


Jak ušetřit na zimní dovolené?Téma naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků tentokrát zní: Jak ušetřit na zimní dovolené? Nejprve se dozvíte, jak co nejlevněji nakoupit lyžařské vybavení, poté se podíváme na náklady na ubytování, jídlo a vleky. Nakonec se na zimní dovolenou podíváme z pohledu konkrétních finančních produktů.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU