Reforma přináší změny pro firmy i podnikatele

29.11.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Změn, které reforma veřejných financí přináší, není zrovna málo. Kromě snižování sazby daně pro právnícké osoby mění pravidla u leasingu, zavádí skupinovou registraci k dani z přidané hodnoty a ruší minimální základ daně či registrační pokladny.

Téma týdne: Daňová reforma v kostce

Změn, které reforma přináší je opravdu hodně. Všechny je vyjmenovat a vysvětlit je v rámci jednoho článku prakticky nereálné a není to ani naším záměrem. Tím je vymezit a především také vysvětlit změny nejdůležitější, které budou mít na podnikatele fyzické osoby a firmy, tedy osoby právnické.


Sazba daně z příjmu Právnických osob se bude snižovat


Změnou, která je na první pohled nejvíce viditelná je postupné snižování sazby daně z příjmu právnických osob. Ta během následujících tří let klesne ze současných 24 % na 19 %, které budou firmy platit v roce 2010. S tím, že daň se bude měnit každý rok vyvstává otázka kterou sazbu daně z příjmu PO pro konkrétní období vlastně použít. Pokud firma účtuje dle kalendářního roku, pak je vše jasné. Od roku 2001 je možné, aby účetní jednotka účtovala v hospodářském roce. Vymezení hospodářského roku plyne ze zákona o účetnictví jako dvanáct měsíců nepřetržitě po sobě jdoucích. Hospodářský rok začíná prvým dnem některého kalendářního měsíce s výjimkou ledna. Kterou sazbu tedy použít, když během hospodářského roku budou v následujících třech letech platit sazby dvě? Platí zde jednoduchá poučka – použije se daňová platba platná k prvnímu dni daného období. To je změna oproti současnému stavu, kdy platí sazba platná k poslednímu dní daného období. Zákonem zatím není přesně definováno přechodné období roku 2007-2008 (tedy období v němž budou platit starý i nový zákon), podle předběžných vyjádření ministerstva financí se použije sazba nižší, tedy platná v roce 2008.

Postupné snižování sazby daně z příjmu PO bude probíhat takto:

  • Současná sazba – 24 %
  • Od 1. ledna 2008 – 21 %
  • Od 1. ledna 2009 – 20 %
  • Od 1. ledna 2010 – 19 %


Změny v dani z příjmu u fyzických osob podnikatelů


Podnikatelů se týkají změny daně z příjmu fyzických osob, především pak změny v §7, který se týká příjmů z podnikání. Jsou to především tyto změny:

  • Nově nebude možné si odečíst příspěvky na sociální a zdravotní pojištění
  • Reforma ruší minimální základ daně
  • Ruší se také rozdělení příjmů do více zdaňovacích období
  • Měsíční limit pro danění srážkovou daní (15 %) pro příjmy dle autorského zákona se zvyšuje ze 3.000 na 7.000
  • Změny v režimu daňově uznatelných nákladů společných i pro právnické osoby (viz níže)
  • Možnost závazného posouzení od finančního úřadu za poplatek 10.000 Kč (viz níže) u technického zhodnocení vs. oprava a u výdajů a příjmů u majetku, který je využíván pro podnikatelské i soukromé účely


Osvobození kapitálových výnosů a dividend od dceřiných společností


Díky reformě je velká šance, že Česká republika se stane rájem holdingových společností, které si zde budou zakládat svá sídla či v případě společností z Evropské unie alespoň své stále provozovny. Ptáte se proč? Reforma rozšiřuje daňové osvobození (uplatňovaného dle směrnice o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností (Parent-Subsidiary Directive)) také na dividendy přijaté od společností se sídlem mimo EU. Navíc nově zavádí osvobození od daně z příjmu právnických osob u kapitálových výnosů z prodeje akcií a podílů dceřiných společností.

Platí zde však určité omezující podmínky:

  • Dceřiná společnost musí v zemi, kde má sídlo, podléhat dani z příjmů ve výši alespoň 12 %
  • S příslušnou zemí musí být uzavřena dohoda o zamezení dvojímu zdanění
  • Musí být v dceříné společnosti držen alespoň 10 % podíl po dobu alespoň 12 měsíců
  • Příjemcem dividend či příjmů z prodeje akcií a podílů dceřiných společností je společnost se sídlem v ČR či stálá provozovna společnosti se sídlem v jiném členském státě EU
  • Právní forma společnosti musí být společnost s rušením omezeným či akciová společnost (či jejich zahraniční ekvivalenty)


Navýšení zdanitelného zisku o částku neuhrazeného závazku


Firmy i podnikatelé (FO) si dle nového zákuna budou muset navýšit svůj zdanitelný zisk o částku svých neuhrazených závazků. Bude se to týkat závazků, které jsou více než 36 měsíců po splatnosti či jsou již promlčené. Ustanovení se pochopitelně vztahuje pouze na závazky, týkající se daňově uznatelných nákladů. V případě následného uhrazení závazku může být základ daně o nej opětovně snížen. V platnosti je toto udtanovení od 1 ledna 2008 a vztahuje se též na závazky, které vznikly před datem účinnosti reformy.


Finanční leasing mění pravidla


Významnými změnami projde i sektor leasingu, a nutno říci, že ani podnikatelé ani leasingové společnosti změnami příliš nadšení nejsou. O změnách, které fákon v oblasti finančního leasingu přináší se můžete dočíst v našem článku z minulého týdne s názvem Vládní reforma leasingu příliš nepřeje.


Osobní automobily – delší doba odepisování


Reforma ruší limit pro pořizovací ceny osobních automobilů (M1). V současnosti je platný limit 1,5 mil. Kč. Ustanovení se týká pouze osobních automobilů pořízených poté co reforma vejde v platnost, tedy od 1. ledna 2008. Druhou změnou týkající se osobních automobilů je prodloužení doby odepisování na pět let. Byla totiž  zrušena stávající odpisová skupina 1a a osobní auta jsou nově zahrnuta do druhé odpisové skupiny. Ustanovení se týká všech osobních aut, která nejsou plně odepsána k datu nabytí účinnosti reformy, tedy k lednu 2008 (s výjimkou aut pořízených v rámci finančního leasingu).


Skupinová registrace k DPH


Reforma přináší právnickým osobám novou možnost skupinové registrace k dani z přidané hodnoty. Skupina kapitálově nebo jinak spojených osob se sídlem v ČR může požádat svého správce daně o skupinovou registraci k DPH. Tato skupina je pak považována za jednoho plátce DPH (všechny společnosti ve skupině mají jedno identifikační číslo) a plnění mezi jednotlivými členy skupiny tak DPH nepodléhá.


Závazné posouzení vydané finančním úřadem


Ve sporných či nejasných případech (viz níže) mohou podle reformy firmy a podnikatelé požádat finanční úřad o závazné posouzení. Toto posouzení však nebude zdarma, finanční úřad si za něj vezme 10.000 Kč.

Finanční úřad lze požádat o závazné posouzení v těchto otázkách:

  • Závazné posouzení způsobu rozdělení nákladů, které nelze pouze přiřadit ke zdanitelným příjmům
  • Závazné posouzení výpočtu části nákladů spojených s provozem nemovitosti, které je zčásti používána k podnikání
  • Závazné posouzení skutečnosti, zda je zásah do majetku (odepisovatelným) technickým zhodnocením nebo zda-li se jedná o přímý náklad
  • Závazné posouzení výdajů na výzkum a vývoj
  • Rozšíření stávající možnosti požádat o závazné posouzení týkající se uplatnění daňových ztrát u změny vlastnictví i na podnikové kombinace


Daňová reforma v kostceRok 2008 bude pro všechny plný změn a novinek. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme jejich přehled. Podíváme se na hlavní změny v dani z příjmů u fyzických a právnických osob, dopady na mzdy zaměstnanců nebo změny v DPH.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ