Stavebko: Státní podpora na poslední chvíli

12.12.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavebnímu spoření - zcela bezpečnému nástroji na zhodnocování peněz se státní podporou - už odtikávájí poslední dny. Pokud byste totiž chtěli ještě získat příspěvek od státu za rok 2007, museli byste začít jednat zatraceně rychle. Stihnete to?

Téma týdne: Jak získat státní podporu a ušetřit na daních

Zbývá ještě 14 dnů na uzavření stavebního spoření tak, aby vám byl připsána státní podpora. Existují zásadě dva způsoby jak stavební spoření uzavřít: osobním kontaktem s pracovníkem některé ze stavebních spořitelen a on-line. Zopakujme si základní fakta o stavebku a uveďme si časovou náročnost dvou výše jmenovaných variant.


Spoříš, spořím, spoříme


Stavební spoření lze charakterizovat jako finanční produkt k zajištění potřeby bydlení. Vzhledem k faktu, že bydlení spadá do základních lidských potřeb, stát tento finanční nástroj podporuje. Nicméně prostředky zhodnocené na stavebním spoření můžete následně využít na cokoli, což defakto stírá jejich původní účel. Striktně vymezeny na bydlení jsou až úvěry od stavebních spořitelen (překlenovací a řádné).


Výhody stavebního spoření


Hlavním lákadlem tohoto produktu je již výše zmíněná státní podpora. Smlouvy uzavřené od roku 2004 jsou „dotovány“ až 3000 Kč ročně při příspěvku 20.000 Kč. Státní příspěvek závisí na ročně spořené částce a v procentuální vyjádření odpovídá 15 %. Vaše vložené prostředky se státní podporou (připisuje se obvykle v dubnu následujícího roku) jsou úročeny sazbami, které si "sami volíte". Pokud tušíte, že budete v budoucnu využívat úvěru, nasadíte nižší sazbu na úročení vkladů (obvykle 1 % p. a.), která bude poté kompenzována nižší sazbou na následné půjčce. Jestliže se zadlužit nehodláte, nejspíše zvolíte spořící variantu s úročením kolem 2 % p. a. Dohromady s ročním státním příspěvkem můžete počítat zhruba s 6,5% zhodnocováním vašich financí. Podmínkou pro získání podpory je především 6letý spořící cyklus, který snižuje likviditu prostředků.


Kdy uzavírat stavební spoření?


Zhodnocovat prostředky na stavebku spadá do bezpečných konzervativních způsobů spoření. Úroková sazba je garantovaná po celou dobu a záleží jen na vás, na jakou cílovou částku spoření uzavřete. Pro investory s větší tolerancí k riziku a alespoň základní informovaností o finančních trzích může vhodně sestavené portfolio z podílových fondů přinést v dlouhodobém horizontu vyšší výnos. Těm z vás, kteří nemají rádi nejistotu výnosu a navíc chtějí mít peníze stále k dispozici, přijdou zase vhod spořící účty v současnosti úročené až 3 % p. a. Stavebko však bezpochyby zůstane hojně využívaným spořícím nástrojem na období 6-10 let.


Lze ještě tento rok získat státní podporu?


Stavební spoření lze uzavřít buď osobním kontaktem (přímo na pobočce nebo pomocí schůzky s poradcem) či on-line. První varianta znamená obětovat 1-2h s tím, že pracovník spořitelny by vám měl poradit, co udělat pro získání státní podpory. Celý proces by vám neměl zabrat více než 3 dny. Tedy do nového roku máte ještě nějaký čas. On-line sjednání zabere více času, ale často získáte peníze navíc. Podrobněji si nyní tento způsob rozeberme.


Stavební spoření on-line


Sjednávání stavebka se děje korespondenční cestou, vyhraďte si na něj tedy zhruba týden. Po vyplnění formuláře na příslušném webu vám do několika dnů přijde na uvedenou adresu smlouva, kterou podepsanou odešlete zpátky. Po potvrzení o přijetí od poskytovatele už můžete převést finance na váš přidělený účet. Zde je důležitý fakt, že státní podpora vám může být připsána až poté, co peníze dorazí na cílový účet. Tedy jednoduše řečeno, finance musí být na účtu nejpozději 31. 12.

Dalším bodem, kde byste teoreticky mohli udělat chybu, je výše finančních prostředků, které budete spořitelně posílat. Výše bylo uvedeno, že pro maximální statní podporu musíte spořit 20.000 Kč ročně. Ovšem pozor! Pokud zakládáte stavebko nově, poslat na něj 20.000 Kč nebude stačit. Spořitelny si účtují poplatek za uzavření obvykle ve výši 1 % z cílové částky. Při CČ 300.000 Kč by tedy poplatek činil 3000 Kč. Připočítat musíte ještě navíc  poplatek za vedení účtu, který dosahuje průměrně 300 Kč za rok. Pro nárokování maximální státní podpory byste tedy museli odeslat zhruba 23.300 Kč.


Daňová reforma v kostceUzavírání finančních produktů on-line vám nejen ušetří čas, ale přinese vám i peníze navíc. V rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme přehled finančních produktů, které je možné on-line sjednat (penzijní připojištění, stavební spoření). A poradíme vám, jak je sjednat a jak pomocí nich ušetřit na daních.


Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ